Ciasto z jabłkami – prosty przepis

Ciasto z jabłkami lub szarlotka, dla mnie wszystkie ciasta jabłkowe są zupełnie wyjątkowe. W zależności od gatunku dodanych jabłek, za każdym razem smakują inaczej. Można je podać na ciepło z lodami lub z bitą śmietaną. Dzisiaj przygotowałam jabłecznik żydowski, przepis pochodzi z książki ,, Kuchnia żydowska”  Elizabeth Cohen. Ciasto jest niezwykle smaczne, wilgotne, aromatyczne i absolutnie wyjątkowe. Pozwoliłam sobie część mąki pszennej zamienić na mąkę żytnią i zmniejszyłam ilość cukru . Przygotujcie koniecznie na przywitanie wiosny 🙂

IMG_3937

 

Składniki
  • 1 kg jabłek
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 230 g oleju  ( polecam Kujawski Trzy Ziarna, lub z pestek winogron )
  • 250 g mąki pszennej ( użyłam 150 g pszennej i 100 g żytniej typ 720 )
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sok z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej
  1. Jabłka obieram, usuwam gniazdka nasienne i kroję na plasterki o grubości 2-3 mm. Daję do miseczki, dodaję sok z cytryny, cynamon i cukier waniliowy, całość delikatnie mieszam i odstawiam.
  2. Jajka ubijam z solą na najniższych obrotach na puszystą pianę. Dodaję cukier i nadal ubijam.
  3. Kiedy piana będzie gęsta i lśniąca, stopniowo dodaję olej. Na koniec dodaję mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Całość krótko mieszam, tylko do połączenia składników.
  4. Dno tortownicy o średnicy 20 cm. wykładam papierem do pieczenia. Foremka może być nieco większa, na mniejszej ciasto się nie zmieści.
  5. Na spód daję mniejszą połowę ciasta, na ciasto równomiernie układam połowę jabłek. Na jabłka daję drugą połowę ciasta i na ciasto resztę jabłek.
  6. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika. Moje ciasto piekłam 1 godzinę i 10 minut w temp. 180 stopni w piekarniku bez termoobiegu. Patyczek do szaszłyków wbity w ciasto powinien być suchy, wtedy ciasto będzie gotowe.
  7. Ciasto zostawiam na kilka minut w otwartym piekarniku, następnie wyciągam i zostawiam do całkowitego wystudzenia. Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_3958

IMG_3937

komentarzy 21

  1. iza 7 marca 2015 at 09:35 Reply

    ja tez takie ciasta bardzo lubię; szybkie i smaczne

  2. Marta gotuje 7 marca 2015 at 10:17 Reply

    Szarlotki uwielbiam. Twoja wygląda bardzo pięknie 🙂 Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie 🙂 Pozdrawiam 🙂

  3. Nemi 7 marca 2015 at 10:52 Reply

    Każde ciasto z jabłkami jest z radością witane na moim stole:)

  4. Agnieszka 7 marca 2015 at 14:14 Reply

    Bardzo dostojnie wygląda 🙂

  5. Ladylaura 7 marca 2015 at 15:33 Reply

    Wspaniałe!.

  6. ja i moje urwisy 7 marca 2015 at 20:04 Reply

    Oj oj a ja juz zjadłam pudełko ciastek ale patrząc na to chce jeszcze 🙂

  7. lekcjewkuchni.blogspot.com 7 marca 2015 at 20:04 Reply

    U Ciebie też dziś jabłkowo:) Wspaniałe ciacho, takie lubię najbardziej:)

  8. Ania 7 marca 2015 at 20:54 Reply

    super ciacho, wszystko co z jabłkami uwielbiam:)

  9. poproszę dokładkę 7 marca 2015 at 21:46 Reply

    uwielbiam! pięknie CI wyrosło!

  10. beata redzimska 8 marca 2015 at 08:29 Reply

    Pychotka. Takie ciasto robila moja mama. Narobilas mi smaku Gosiu. Pozdrawiam serdecznie Beata

  11. Polowanie na zdrowie 8 marca 2015 at 14:04 Reply

    Świetne :-). Ciasta z jabłkami to jedne z niewielu, które mi smakują :-).

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 8 marca 2015 at 15:35 Reply

    Pyszne ciasto, poczęstuję się kawałkiem, bo lubię jabłkowe wypieki 🙂

  13. Angelika i Monika (Candy Pandas) 8 marca 2015 at 16:12 Reply

    Ale super wygląda w przekroju! Ciekawie ułożone składniki.
    Poprosimy z dużą ilością cynamonu i z lodami śmietankowymi 😀

  14. Agnieszka, Dom na obcasach 8 marca 2015 at 16:47 Reply

    Pięknie wyrośnięte! Oj u mnie w domki by długo na stole na pewno nie stało 🙂

  15. marcelina 8 marca 2015 at 17:50 Reply

    Wypieki z jabłkami należą do moich jednych z ulubionych 🙂 Ależ wyrośnięte, z lodami chętnie piszę się na jedną porcję 🙂

  16. Dorota 8 marca 2015 at 19:03 Reply

    Wow, co za pomysł. Zupełnie inne podejście do tematu ciasta z jabłkami. Wygląda… – cóż – obłędnie!

  17. Gaja 8 marca 2015 at 19:41 Reply

    Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂

  18. Gaja 8 marca 2015 at 19:41 Reply

    Serniki i ciasta z jabłkami to moje ulubione wypieki. Słyszałam kiedyś, że ciasta z dodatkiem oleju zawsze się udają. Czy to prawda? Jeśli tak, to może i ja spróbowałabym taką upiec… Bardzo urosła 🙂 Pozdrawiam!

    • napiecyku 8 marca 2015 at 20:49 Reply

      Babki z reguły się udają, ale trzeba dopiec je do końca, dlatego ważna jest próba z patyczkiem. Jeżeli w ciasto środku zostanie niedopieczone, będzie zakalec 🙂

  19. Natalia - Poezja Smaku 9 marca 2015 at 02:08 Reply

    Ale apetyczne to ciacho, super pomysł z dodatkiem żytniej mąki!

  20. Jolanta Strażyc 9 marca 2015 at 10:34 Reply

    Pyszności!!! Wspaniale wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *