Kremowe płatki jaglane

Jestem fanką ryżowych deserów na mleku, z czasem ryż zastąpiłam płatkami ryżowymi i jaglanymi. Kremowe płatki jaglane adresuję głównie do dzieci, mają świetny, budyniowy smak i stanowią zdrowe i pożywne śniadanie. Jeżeli chcemy wzbogacić śniadanie o owoce, można dodać utarte jabłko, banana czy orzechy. Będzie pysznie, bardzo polecam 🙂

IMG_2229

Składniki na 2-3 porcje
  • 3/4 szkl. płatków jaglanych lub ryżowych
  • 3 szkl. mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki miodu
  • sól na koniec łyżeczki
  • ulubione dodatki – cynamon, orzechy, suszone i świeże owoce
Do gorącego mleka daję sól i płatki, całość mieszam i gotuję na małym ogniu. W małej miseczce ubijam jajko i miód, dodaję łyżkę gorącego mleka żeby zahartować jajko. Kiedy płatki będą gotowe zmniejszam gaz do minimum i wlewam jajko z miodem. Całość podgrzewam jeszcze chwilę, cały czas mieszając. Należy uważać, żeby nie zagotować mleka. Do tak przygotowanych płatków można dodać cynamon, posiekane orzechy, starte jabłko, banany. Smacznego 🙂

IMG_2232

IMG_2189

 

komentarzy 26

  1. Ania 5 lutego 2015 at 12:20 Reply

    Wyglądają bardzo kremowo. Koniecznie muszę spróbować, zwłaszcza, że akurat mam płatki 🙂

  2. Ladylaura 5 lutego 2015 at 13:28 Reply

    Pierwsze słyszę o płatkach ryżowych ,jak długo trzeba je gotować?

    • napiecyku 5 lutego 2015 at 17:13 Reply

      Około 3 minuty, czas gotowania zawsze jest na opakowaniu 🙂

  3. Drink Eat Live 5 lutego 2015 at 14:18 Reply

    Nie jestem małym dzieckiem, ale dużym i zajadałbym taki krem aż miło:))

  4. Agnieszka, Dom na obcasach 5 lutego 2015 at 14:55 Reply

    Kolejna ciekawa propozycja na zdrowe śniadanie. Bardzo często jadam przeróżne płatki, ale jaglane jakoś mi uciekły. Przetestuję 🙂

  5. agata 5 lutego 2015 at 15:51 Reply

    Mniam super,pycha.Pozdrawiam serdecznie.Buziaki.

  6. Angelika i Monika (Candy Pandas) 5 lutego 2015 at 17:46 Reply

    Ryż na mleku z jabłkiem i cynamonem to coś przepysznego 😀
    Takiej wersji z płatkami jaglanymi i orzechami również byśmy nie odmówiły 😉

  7. Ela 5 lutego 2015 at 19:18 Reply

    Ciekawa propozycja na deserek !
    Pozdrawiam

  8. ania 5 lutego 2015 at 20:42 Reply

    Ha, dzisiaj miałam takie właśnie płatki na śniadanie 🙂 Pychotka

  9. poproszę dokładkę 5 lutego 2015 at 22:35 Reply

    uwielbiam takie śniadania na ciepło – pyszne, sycące, zdrowe, kremowe..mmm :-))

  10. Sosna 5 lutego 2015 at 23:14 Reply

    Jak lekko i świeżo! Zachęcająco ^^

  11. Natalia - Poezja Smaku 6 lutego 2015 at 01:48 Reply

    Super nie tylko na deser, ale i na śniadanie 🙂

  12. Jest Cudnie 6 lutego 2015 at 11:03 Reply

    Mmm z tymi orzechami wygląda ekstra 🙂

  13. ja i moje urwisy 6 lutego 2015 at 14:21 Reply

    Wygląda apetycznie

  14. beata redzimska 6 lutego 2015 at 14:50 Reply

    Moje dziecie uwielbiaja takie desery. Ja czesto stosuje make ryzowa, bo nie zawiera glutenu, ale przeciez nic tak nie sluzy zdrowiu jak sie to robi czy je z przyjemnoscia. A wszystkim co gotujesz, zajadalabym sie z przyjemoscia. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • napiecyku 6 lutego 2015 at 15:08 Reply

      Dziekuję Beatka, pozdrawiam 🙂

  15. beti 6 lutego 2015 at 16:22 Reply

    Pyszności 🙂 Bardzo lubię jaglankę :))

  16. amandaricci-butikzprzepisami 6 lutego 2015 at 16:33 Reply

    Wygląda wspaniale! Kusi – nie tylko dzieci! Uwielbiam takie lekkie, zdrowe desery. Chętnie poczęstowałabym się! 😀

  17. Jolanta Strażyc 6 lutego 2015 at 18:36 Reply

    Wyglądają baaardzo apetycznie! Zaraz sobie ugotuję na kolację 🙂

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 6 lutego 2015 at 18:40 Reply

    wow, ale pyszności 🙂

  19. Olka 7 lutego 2015 at 14:01 Reply

    Ależ to musiało smakować!!! 🙂 pyszności….
    ps. zapraszam do wzięcia udziału w moim konkursie, będzie mi miło 🙂

  20. Olka 7 lutego 2015 at 14:05 Reply

    Ależ to musiało smakować! 🙂 pyszności….
    ps. zapraszam do udziału w moim konkursie, będzie, i miło 🙂

  21. Marta gotuje 7 lutego 2015 at 14:50 Reply

    Pycha 🙂 Muszę takie zrobić dla mojej córci 🙂

  22. Ania 7 lutego 2015 at 17:24 Reply

    Wygląda bardzo smakowicie i nie wiem czemu kojarzy mi się ze świętami 😛 Płatków ryżowych w takiej formie nigdy nie jadłam, ale często dodaję je do owsianki, żeby była bardziej gęsta 😉

  23. Dieta moja pasja. 7 lutego 2015 at 19:11 Reply

    Fany wygląd, fajny skład a więc i smak musi być mmmm 🙂

  24. ewa 2 marca 2015 at 22:00 Reply

    muszę wypróbować,apetycznie wygląda 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *