Zacierkowa zupa z soczewicą

Print Friendly
Soczewica to prawdziwa skarbnica potasu, kwasu foliowego i białka. W swoim składzie ma sporo błonnika, który wypełniając żołądek na długo zaspokaja głód. W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych szybko się rozgotowuje i z dodatkiem warzyw stanowi pełnowartościowy i sycący posiłek.
Dzisiaj prosta zupa z soczewicą i warzywami. Ponieważ miałam dużo wywaru dodatkowo zagęściłam zupę zacierkami z mąki razowej. Zacierki to dobry pomysł na zagęszczenie zup, kiedy nie mamy makaronu. Polecam na sycący i zdrowy obiad jednogarnkowy 🙂
Więcej informacji o soczewicy znajdziecie tutaj.

IMG_1463

Składniki
  • 1 marchewka pokrojona na kawałki
  • 1 pietruszka pokrojona na kawałki
  • kawałek selera pokrojony na kawałki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 szklanka mąki z pełnego przemiału
  • wywar ( u mnie z szyi indyka )
  • płaska łyżka suszonego majeranku i pietruszki
  • dwa liście laurowe
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • koperek
Do mąki dolewam tyle letniej wody, żeby powstało elastyczne ciasto. Ciasto ścieram na dużych oczkach i rozkładam na papierze do przesuszenia.
W garnku rozgrzewam olej, dodaję marchewkę, pietruszkę, seler, liście laurowe i pokrojony czosnek, wszystko podsmażam dwie-trzy minuty, cały czas mieszając. Dolewam wywar, dodaję przepłukaną soczewicę i naciętą cebulę, całość gotuję 15 minut. Dodaję zacierki, przyprawy do smaku ( oprócz soli ) i gotuję jeszcze 15 min. Pod koniec gotowania solę. Na talerzu zupę posypuję posiekanym koperkiem.
Potrawy z soczewicą należy solić nie wcześniej, niż 10 minut przed końcem gotowania, ponieważ późniejsze solenie zapobiega utracie białka. Smacznego 🙂

IMG_1457

komentarzy 18

  1. Ladylaura 10 stycznia 2015 at 14:16 Reply

    Pięknie podana i apetyczna.

  2. Angelika_Monika (Candy Pandas) 10 stycznia 2015 at 14:51 Reply

    Takie zupki są cudowne! Szczególnie gdy wracamy głodne z pracy/szkoły i taka ciepła już na nas czeka (marzenie gdy się mieszka bez mamy xD ). Soczewica to faktycznie prawdziwy skarb tak samo jak ceciorka ale duży plus ma właśnie za to szybkie gotowanie 🙂

  3. Ela 10 stycznia 2015 at 15:42 Reply

    Wygląda tak apetycznie :))
    Pozdrawiam

  4. Dieta moja pasja. 10 stycznia 2015 at 19:15 Reply

    Piękna zupka, na dziś jak znalazł. 🙂

  5. czar-życia 11 stycznia 2015 at 00:02 Reply

    Nigdy nie próbowałam zupy z soczewicy…ciekawe jak smakuje

  6. Lena B 11 stycznia 2015 at 09:32 Reply

    Uwielbiam zacierkową, a taka z soczewicą również by mi smakowała. Wygląda pysznie 😀

  7. poproszę dokładkę 11 stycznia 2015 at 14:56 Reply

    mmmm taka domowa, cudowna 🙂

  8. marcelina 11 stycznia 2015 at 19:03 Reply

    Ja się chyba wproszę na taką zupkę 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku 12 stycznia 2015 at 01:42 Reply

    Musi być pyszna!

  10. Agnieszka 12 stycznia 2015 at 01:46 Reply

    Bogactwo smaków! Super!

  11. Anka 12 stycznia 2015 at 11:07 Reply

    Na pewno pyszna! Soczewica i zacierki – lubię i jedno i drugie, ale jeszcze nie łączyłam ich razem. Chyba pora to nadrobić 🙂

  12. Pati 12 stycznia 2015 at 14:24 Reply

    Właśnie dziś zamierzam dodać soczewicę do zupy jarzynowej…

  13. Jolanta Strażyc 12 stycznia 2015 at 20:02 Reply

    Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 🙂

  14. Salvador Dali 12 stycznia 2015 at 21:21 Reply

    musi być bardzo sycąca i rozgrzewająca, mmm 🙂
    Wygląda kusząco i z chęcią wprosiłabym się na miseczkę takiej zupki 🙂

  15. iw-nowa 12 stycznia 2015 at 23:53 Reply

    O jak fajnie, właśnie wprowadzam do mojego menu coraz więcej zup, a z soczewicą jeszcze żadnej nie umiem gotować. 🙂
    Spróbuję przy najbliższej okazji!
    pozdrowienia serdeczne!
    iw

  16. kulinarny blog samanthy 12 stycznia 2015 at 23:57 Reply

    Pięknie podana !

  17. Tajemnice Natury 13 stycznia 2015 at 13:01 Reply

    Bardzo smakowicie wygląda, i pomysł na obiad już mam 🙂

  18. Łucja 13 stycznia 2015 at 22:03 Reply

    Wspaniała zupka 🙂 Jestem ciekawa czy moim dzieciom by smakowała, będę musiała spróbować 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *