Włoska caponata

Kto lubi włoską kuchnię na pewno polubi to danie. Caponata to nic innego jak wegetariańska potrawka z duszonych warzyw podawana z pieczywem. Zimą kupuję pomidory w puszce, ponieważ na te w warzywniaku można popatrzeć, ale raczej nie należy ich jeść. Przygotowałam caponatę wg. przepisu Jamiego Olivera, zmieniłam jednak sposób przygotowania. Przyznam, że rzadko sięgam po bakłażana, ale odpowiednio przyrządzony może zaskoczyć fantastycznym smakiem, kto nie lubi smaku bakłażana z powodzeniem może zastąpić go cukinią. Potrawa bardzo prosta, idealna na lekką kolację we dwoje. Bakłażan, pomidory i oliwki będą smacznym wspomnieniem lata na talerzu 🙂

IMG_1593

Składniki

  • 1 bakłażan lub 2 małe ( małe bakłażany mają mniej goryczki )
  • 2 puszki pomidorów bez skórki ( w sezonie 4 świeże )
  • 1 cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • garść oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego
  • płaska łyżeczka suszonego oregano
  • garść posiekanej pietruszki ( u mnie oregano )
  • sól i pieprz
  • oliwa
Bakłażana kroję w grubsze plastry, posypuję solą, daję na sitko i odstawiam na 15 min. Następnie szybko płukam wodą, osuszam papierowym ręcznikiem i kroję w większą kostkę.
Na oliwie przesmażam cebulę, po chwili dodaję czosnek, całość krótko smażę. Dodaję bakłażana, sól i pieprz, smażę chwilę cały czas mieszając. Dodaję pokrojone pomidory z puszki, oliwki, kapary, oregano i ocet winny. Smażę wszystko na małym ogniu bez przykrycia ok. 5 min. Następnie przykrywam rondel i duszę 10 min. Doprawiam do smaku. Na talerzu posypuję ziołami i podaję z pieczywem czosnkowym. Smacznego 🙂

IMG_1604

IMG_1603

Komentarze: 26

  1. Drink Eat Live 23 stycznia 2015 at 13:35 Reply

    Wspaniałe danie dla wegetarian:)) Uwielbiam takie:)) Pyszności i zdrowie na talerzu:)) Czego chcieć więcej? Mniam….:))

  2. Ania 23 stycznia 2015 at 14:31 Reply

    pysznie rozgrzewające danie na jesienne chłody 🙂

  3. Marta gotuje 23 stycznia 2015 at 15:02 Reply

    Bardzo lubię kuchnię włoską. Takiej zupy jeszcze nie jadłam, muszę koniecznie zrobić 🙂 Pozdrawiam

  4. agata 23 stycznia 2015 at 16:12 Reply

    Pysznie i smakowicie wygląda.Mniam.Pozdrawiam serdecznie.

  5. Agnieszka, Dom na obcasach 23 stycznia 2015 at 17:25 Reply

    Zdrowe, smaczne i sycące. Super 🙂

  6. Olka 23 stycznia 2015 at 17:27 Reply

    Bardzo fajne danie 🙂 szczęśliwie lubię wszystkie zawarte w nim warzywka :)) pycha!

  7. Ladylaura 23 stycznia 2015 at 18:51 Reply

    Bardzo ciekawe danie.

  8. Dieta moja pasja. 23 stycznia 2015 at 19:06 Reply

    Mimo późnej pory się piszę 🙂

  9. amandaricci-butikzprzepisami 23 stycznia 2015 at 19:10 Reply

    Fantastyczne danie! Kusi kolorami! Uwielbiam takie włoskie smaki! Bakłażana jem przez cały rok, właśnie teraz smakuje mi najbardziej! 🙂

  10. ZMajeczką w kuchni 23 stycznia 2015 at 22:04 Reply

    Bardzo ciekawe danie, swietne polaczenie smaków, chętnie bym zjadła talerzyk 🙂

  11. Angelika_Monika (Candy Pandas) 23 stycznia 2015 at 23:21 Reply

    To jest to co lubimy najbardziej 😀 Jednak bakłażana wolimy zmienić na cukinię (mamy z nim złe doświadczenia xD )

  12. Ania 24 stycznia 2015 at 09:18 Reply

    Bardzo lubię to danie i podobają mi się wszystkie składniki 😉 Muszę zrobić w najbliższym tygodniu, bo jak popatrzyłam na zdjęcie, to mi się przypomniało jak dawno już nie jadłam 😛 Wygląda przepysznie 😉

  13. poproszę dokładkę 24 stycznia 2015 at 13:10 Reply

    caponata jest świetna, bardzo ją lubię 🙂

  14. Kasia 24 stycznia 2015 at 13:50 Reply

    O tak, pyszne 🙂 Choć dla mnie byłaby wersja bez kaparów 😉

  15. ja i moje urwisy 24 stycznia 2015 at 15:37 Reply

    Apetyczne 🙂

  16. lekcjewkuchni.blogspot.com 24 stycznia 2015 at 15:40 Reply

    Kocham włoską kuchnię:)

  17. beti 24 stycznia 2015 at 20:18 Reply

    Świetne danie 🙂 Moje smaki 🙂

  18. Jolanta Strażyc 24 stycznia 2015 at 21:10 Reply

    Pyszne wegetariańskie danie! Bardzo lubię 🙂

  19. Dominika 25 stycznia 2015 at 13:05 Reply

    Musi być pyszne!

  20. alucha 25 stycznia 2015 at 17:31 Reply

    Aż czuję zapach tej caponaty 😀

  21. Natalia - Poezja Smaku 26 stycznia 2015 at 01:01 Reply

    Rozpływam się na sam widok 🙂

  22. Ciążowe Zachcianki 26 stycznia 2015 at 09:44 Reply

    Lubie takie dania – niby proste, a smak wyjątkowy:)

  23. domowacukierniaewy.blox.pl 26 stycznia 2015 at 11:40 Reply

    Świetna potrawka, zjadłabym ze smakiem 🙂

  24. Aga w kuchni 26 stycznia 2015 at 13:58 Reply

    wyglada bardzo apetycznie

  25. kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 at 08:37 Reply

    Talerz pełen pyszności 🙂

  26. Pati 28 stycznia 2015 at 10:14 Reply

    Dla mnie – obiad doskonały!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *