Puszysta babka piaskowa – prosty przepis

Kolejny przepis przygotowany ,,na zapas”, to babka piaskowa lub jak kto woli babka marmurkowa. Umieszczam przepis na blogu, ponieważ jest to najsmaczniejsza, a przy tym niezawodna babka z zeszytu mojej mamy. Piekę ją od lat, jest bardzo puszysta, nie wysycha i świetnie się przechowuje. Bardzo polecam na śniadanie dla dzieci do kubka mleka, lub na szybkie weekendowe ciasto do kawy 🙂

IMG_1542

 Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej ( w połowie można użyć orkiszowej typ 700 )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżka kakao
    Jajka ubijam na gęstą i puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie kremowa i gęsta. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam składniki. Na koniec dodaję roztopione, ostudzone masło i aromat.
  • Całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. 1/3 masy odlewam i mieszam z kakao. Małą foremkę na babki natłuszczam i posypuję mąką razową. Do foremki przekładam masę jasną, następnie ciemną. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180 stopni, ok. 55 min, do suchego patyczka. Babkę można ozdobić polewą z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Udanych wypieków 🙂

IMG_1548

IMG_1586

 

komentarze 34

  1. Ania 29 stycznia 2015 at 12:47 Reply

    Wygląda przepysznie 🙂 Szkoda, że przeszłam na dietę 🙁

  2. Agnieszka, Dom na obcasach 29 stycznia 2015 at 12:53 Reply

    Co roku na Wielkanoc piekę podobną. Jest pyszna. Z mlekiem najlepsza 🙂

  3. Drink Eat Live 29 stycznia 2015 at 13:09 Reply

    Wygląda bajecznie:)) Uwielbiam takie ciasta:))

  4. sarenka 29 stycznia 2015 at 15:08 Reply

    przeapetyczna : )

  5. Angelika_Monika (Candy Pandas) 29 stycznia 2015 at 15:46 Reply

    Oj już czujemy Wielkanoc xD Właśnie do szklanki mleka pasuje idealnie taka babeczka 🙂

  6. Obiad gotowy! 29 stycznia 2015 at 15:57 Reply

    babka jak malowana! za piaskowymi nie przepadam, ale wygląda tak zachęcająco, że porywam kawałek do herbaty:)

  7. Jest Cudnie 29 stycznia 2015 at 16:04 Reply

    Mniam, u Ciebie jak zawsze pyszności 🙂

  8. Ladylaura 29 stycznia 2015 at 16:12 Reply

    Super babka.

  9. amandaricci-butikzprzepisami 29 stycznia 2015 at 16:30 Reply

    Cudowna babka dwukolorowa! Przypomina mi tę pieczoną przez moją Mamę! 🙂

  10. Lena B 29 stycznia 2015 at 16:46 Reply

    Pyszna baba 😀

  11. Dieta moja pasja. 29 stycznia 2015 at 18:44 Reply

    Jaka zgrabna babeczka, babunia 🙂

  12. Jolanta Strażyc 29 stycznia 2015 at 19:27 Reply

    Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje 🙂

  13. czar-życia 29 stycznia 2015 at 22:12 Reply

    Ale bym zjadła, od razu o Świętach myślę 🙂

  14. Natalia - Poezja Smaku 30 stycznia 2015 at 01:11 Reply

    Tak dawno nie jadłam, a zawsze lubiłam, miło ją zobaczyć 🙂

  15. poproszę dokładkę 30 stycznia 2015 at 07:53 Reply

    skoro niezawodna to zapisuję! 🙂

  16. Kuchnia u Krysi 30 stycznia 2015 at 09:19 Reply

    Taka najlepsza, najłatwiejsza i najsmaczniejsza babka. Koniecznie na święta (i nie tylko) musi się znaleźć na stole 🙂

  17. beata redzimska 30 stycznia 2015 at 12:23 Reply

    Chyba sie na nia skusze. Taka pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 30 stycznia 2015 at 13:14 Reply

    Wspaniała baba, taka puszysta, kusząca z czekoladową polewą! 🙂

  19. mojamalakuchnia 30 stycznia 2015 at 14:58 Reply

    bardzo lubię piaskowa babkę, mniam : )

  20. lekcjewkuchni.blogspot.com 30 stycznia 2015 at 17:22 Reply

    Uwielbiam taką babkę, pięknie wyszła:)

  21. Emilia 30 stycznia 2015 at 19:56 Reply

    Uwielbiam babki piaskowe, tylko czekać na wielkanoc i piec 🙂

  22. Ania 31 stycznia 2015 at 09:50 Reply

    Musiała być przepyszna 🙂 Mi piaskowa nigdy nie wychodziła w 100% taka jaką bym chciała, więc najczęściej robię jogurtową, ale chyba wypróbuję Twój przepis, bo wygląda naprawdę wspaniale 😉

  23. Emcia 2 lutego 2015 at 20:59 Reply

    wspaniała alternatywa na obiad 🙂

  24. Emcia 2 lutego 2015 at 21:03 Reply

    kurcze mój poprzedni komentarz miał być do kotletów jaglanych 😉 ale babeczka jak się patrzy!

  25. diabolina 4 kwietnia 2015 at 13:16 Reply

    Babka jest „zajebista” w życiu tak dobrej nie jadłam . Upiekłam na święta wszyscy ją dosłownie pochłonęli a ja znów musiałam piec …….. tą babkę jest naprawdę super 🙂
    Wesołych ŚWIAT

    • napiecyku 4 kwietnia 2015 at 13:48 Reply

      Witam na blogu 🙂 Wesołych Świąt 🙂

  26. Leszek 3 lipca 2015 at 11:20 Reply

    Patrząc na zdjęcia ślinka leci i chciało by się sprobować ją zrobić niestety mam mały problem, przeliczniki mam straszną awersje do niedokładności zazwyczaj przez niedokładności coś nie wychodzi. Czy była byś tak miła i podała wszystko w gramach z pominięciem łyżeczek, kopiastych łyżek czy szklanek. Mam w domu trzy rodzaje szklanek, pieć różnych wielkości łyżek i łyżeczek a mam przeczucie że proporcje są w wypiekach dość istotne (tak mi się przynajmniej wydaje) szczegulnie jeżeli się prubuje zrobić coś poraz pierwszy. Mam nadzieję że nie sprawi Ci to kłopotu. Z góry dziękuje.
    Dla wszystkich co się będą czepiać ortografii mieszkam poza Polską 30 lat 🙂
    Leszek

    • napiecyku 3 lipca 2015 at 11:55 Reply

      Szklanka mąki pszennej ma około 150g, natomiast łyżka mąki ziemniaczanej ma 10 g. Rozumiem Twoją awersję, jednak w przypadku tego ciasta małe wahania nie robią różnicy. Mam nadzieję, że ciasto się uda. Pozdrawiam 🙂

  27. iga 19 marca 2016 at 23:47 Reply

    Witam -coś tu jest nie tak dziś zabralam sie za upieczenie tej babki. .Wszystkie składniki dokładnie jak podałaś,ale ciasto wyszło za geste musiałam je rozrzedzic jogurtem. Wyszło iw smaku jest dobre. tylko albo tej maki podane za dużo albo nie wiem co?

    • napiecyku 20 marca 2016 at 11:01 Reply

      Iga, a nie zapomniałaś dodać na koniec roztopione masło ? Mi się raz tak zdarzyło. Po Twoim komentarzu sprawdziłam przepis i wszystko się zgadza. Patrząc na składniki również powinno być ok. Ta babka zawsze mi wychodzi. Pozdrawiam 🙂

  28. Ola 26 marca 2016 at 00:39 Reply

    Witam, iga ma rację, mi też wyszło strasznie gęste, trzymałam się ściśle proporcji, ale też musiałam rozrzedzić, porównując ilość mąki do innych przepisów jest jej strasznie dużo… Zobaczymy co wyjdzie, właśnie wstawiłam do piekarnika.
    P.S. a czy tego kakao nie miało być w łyżeczkach przypadkiem, a nie w łyżkach?
    Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 26 marca 2016 at 11:37 Reply

      Rzeczywiście maże być za dużo kakao ( poprawię wpis ),ale to nie powód, że babka nie wyjdzie. Dużo zależy też od wilgotności mąki, wielkości jajek itd. Piekłam tą babkę wielokrotnie, bo to stary przepis mojej mamy i zawsze była pyszna. Pozdrawiam 🙂

  29. Ania 25 lipca 2016 at 18:03 Reply

    BGęste – konsystencja kleju szkolnego:P ale nie rozrzedzałam. Jest w piekarniku

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *