Home Na słodkoBabki i muffiny Puszysta babka piaskowa – prosty przepis

Puszysta babka piaskowa – prosty przepis

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Kolejny przepis przygotowany ,,na zapas”, to babka piaskowa lub jak kto woli babka marmurkowa. Umieszczam przepis na blogu, ponieważ jest to najsmaczniejsza, a przy tym niezawodna babka z zeszytu mojej mamy. Piekę ją od lat, jest bardzo puszysta, nie wysycha i świetnie się przechowuje. Bardzo polecam na śniadanie dla dzieci do kubka mleka, lub na szybkie weekendowe ciasto do kawy 🙂

IMG_1542

 Składniki
  • 5 jaj w temp. pokojowej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 200 g roztopionego masła
  • 2 szklanki mąki pszennej ( w połowie można użyć orkiszowej typ 700 )
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
  • 1 łyżka kakao
    Jajka ubijam na gęstą i puszystą pianę, dodaję cukier i nadal ubijam do czasu, kiedy piana będzie kremowa i gęsta. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam składniki. Na koniec dodaję roztopione, ostudzone masło i aromat.
  • Całość delikatnie mieszam, tylko do połączenia składników. 1/3 masy odlewam i mieszam z kakao. Małą foremkę na babki natłuszczam i posypuję mąką razową. Do foremki przekładam masę jasną, następnie ciemną. Ciasto daję do nagrzanego piekarnika i piekę w temp. 180 stopni, ok. 55 min, do suchego patyczka. Babkę można ozdobić polewą z czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Udanych wypieków 🙂

IMG_1548

IMG_1586

 

Powiązane posty

34 komentarze

Ania 29 stycznia 2015 - 12:47

Wygląda przepysznie 🙂 Szkoda, że przeszłam na dietę 🙁

Odpowiedź
Agnieszka, Dom na obcasach 29 stycznia 2015 - 12:53

Co roku na Wielkanoc piekę podobną. Jest pyszna. Z mlekiem najlepsza 🙂

Odpowiedź
Drink Eat Live 29 stycznia 2015 - 13:09

Wygląda bajecznie:)) Uwielbiam takie ciasta:))

Odpowiedź
sarenka 29 stycznia 2015 - 15:08

przeapetyczna : )

Odpowiedź
Angelika_Monika (Candy Pandas) 29 stycznia 2015 - 15:46

Oj już czujemy Wielkanoc xD Właśnie do szklanki mleka pasuje idealnie taka babeczka 🙂

Odpowiedź
Obiad gotowy! 29 stycznia 2015 - 15:57

babka jak malowana! za piaskowymi nie przepadam, ale wygląda tak zachęcająco, że porywam kawałek do herbaty:)

Odpowiedź
Jest Cudnie 29 stycznia 2015 - 16:04

Mniam, u Ciebie jak zawsze pyszności 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 29 stycznia 2015 - 16:12

Super babka.

Odpowiedź
ja i moje urwisy 30 stycznia 2015 - 14:41

Wygląda przepysznie, co za słodkości 🙂

Odpowiedź
amandaricci-butikzprzepisami 29 stycznia 2015 - 16:30

Cudowna babka dwukolorowa! Przypomina mi tę pieczoną przez moją Mamę! 🙂

Odpowiedź
Lena B 29 stycznia 2015 - 16:46

Pyszna baba 😀

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 29 stycznia 2015 - 18:44

Jaka zgrabna babeczka, babunia 🙂

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 29 stycznia 2015 - 19:27

Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje 🙂

Odpowiedź
czar-życia 29 stycznia 2015 - 22:12

Ale bym zjadła, od razu o Świętach myślę 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 30 stycznia 2015 - 01:11

Tak dawno nie jadłam, a zawsze lubiłam, miło ją zobaczyć 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 30 stycznia 2015 - 07:53

skoro niezawodna to zapisuję! 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 30 stycznia 2015 - 09:19

Taka najlepsza, najłatwiejsza i najsmaczniejsza babka. Koniecznie na święta (i nie tylko) musi się znaleźć na stole 🙂

Odpowiedź
beata redzimska 30 stycznia 2015 - 12:23

Chyba sie na nia skusze. Taka pychotka. Pozdrawiam serdecznie Beata

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 30 stycznia 2015 - 13:14

Wspaniała baba, taka puszysta, kusząca z czekoladową polewą! 🙂

Odpowiedź
mojamalakuchnia 30 stycznia 2015 - 14:58

bardzo lubię piaskowa babkę, mniam : )

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 30 stycznia 2015 - 17:22

Uwielbiam taką babkę, pięknie wyszła:)

Odpowiedź
Emilia 30 stycznia 2015 - 19:56

Uwielbiam babki piaskowe, tylko czekać na wielkanoc i piec 🙂

Odpowiedź
Ania 31 stycznia 2015 - 09:50

Musiała być przepyszna 🙂 Mi piaskowa nigdy nie wychodziła w 100% taka jaką bym chciała, więc najczęściej robię jogurtową, ale chyba wypróbuję Twój przepis, bo wygląda naprawdę wspaniale 😉

Odpowiedź
Emcia 2 lutego 2015 - 20:59

wspaniała alternatywa na obiad 🙂

Odpowiedź
Emcia 2 lutego 2015 - 21:03

kurcze mój poprzedni komentarz miał być do kotletów jaglanych 😉 ale babeczka jak się patrzy!

Odpowiedź
diabolina 4 kwietnia 2015 - 13:16

Babka jest “zajebista” w życiu tak dobrej nie jadłam . Upiekłam na święta wszyscy ją dosłownie pochłonęli a ja znów musiałam piec …….. tą babkę jest naprawdę super 🙂
Wesołych ŚWIAT

Odpowiedź
napiecyku 4 kwietnia 2015 - 13:48

Witam na blogu 🙂 Wesołych Świąt 🙂

Odpowiedź
Leszek 3 lipca 2015 - 11:20

Patrząc na zdjęcia ślinka leci i chciało by się sprobować ją zrobić niestety mam mały problem, przeliczniki mam straszną awersje do niedokładności zazwyczaj przez niedokładności coś nie wychodzi. Czy była byś tak miła i podała wszystko w gramach z pominięciem łyżeczek, kopiastych łyżek czy szklanek. Mam w domu trzy rodzaje szklanek, pieć różnych wielkości łyżek i łyżeczek a mam przeczucie że proporcje są w wypiekach dość istotne (tak mi się przynajmniej wydaje) szczegulnie jeżeli się prubuje zrobić coś poraz pierwszy. Mam nadzieję że nie sprawi Ci to kłopotu. Z góry dziękuje.
Dla wszystkich co się będą czepiać ortografii mieszkam poza Polską 30 lat 🙂
Leszek

Odpowiedź
napiecyku 3 lipca 2015 - 11:55

Szklanka mąki pszennej ma około 150g, natomiast łyżka mąki ziemniaczanej ma 10 g. Rozumiem Twoją awersję, jednak w przypadku tego ciasta małe wahania nie robią różnicy. Mam nadzieję, że ciasto się uda. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
iga 19 marca 2016 - 23:47

Witam -coś tu jest nie tak dziś zabralam sie za upieczenie tej babki. .Wszystkie składniki dokładnie jak podałaś,ale ciasto wyszło za geste musiałam je rozrzedzic jogurtem. Wyszło iw smaku jest dobre. tylko albo tej maki podane za dużo albo nie wiem co?

Odpowiedź
napiecyku 20 marca 2016 - 11:01

Iga, a nie zapomniałaś dodać na koniec roztopione masło ? Mi się raz tak zdarzyło. Po Twoim komentarzu sprawdziłam przepis i wszystko się zgadza. Patrząc na składniki również powinno być ok. Ta babka zawsze mi wychodzi. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ola 26 marca 2016 - 00:39

Witam, iga ma rację, mi też wyszło strasznie gęste, trzymałam się ściśle proporcji, ale też musiałam rozrzedzić, porównując ilość mąki do innych przepisów jest jej strasznie dużo… Zobaczymy co wyjdzie, właśnie wstawiłam do piekarnika.
P.S. a czy tego kakao nie miało być w łyżeczkach przypadkiem, a nie w łyżkach?
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
napiecyku 26 marca 2016 - 11:37

Rzeczywiście maże być za dużo kakao ( poprawię wpis ),ale to nie powód, że babka nie wyjdzie. Dużo zależy też od wilgotności mąki, wielkości jajek itd. Piekłam tą babkę wielokrotnie, bo to stary przepis mojej mamy i zawsze była pyszna. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Ania 25 lipca 2016 - 18:03

BGęste – konsystencja kleju szkolnego:P ale nie rozrzedzałam. Jest w piekarniku

Odpowiedź

Zostaw komentarz