Naleśniki orkiszowe

Udało mi się kupić mąkę orkiszową typ 700… zrobię naleśniki orkiszowe. Dlaczego typ 700 ? Im niższy typ mąki, tym mąka jest bielsza i lepiej nadaje się do delikatnych wypieków. Mąka orkiszowa typ 700 jest bielsza od mąki orkiszowej typ 2000, ale coś za coś. Ciemna barwa mąki bierze się z większej ilości otrąb, więc ciemne mąki zawierają więcej błonnika i substancji mineralnych. Ja cenię każdą mąkę orkiszową, dlatego cieszą mnie naleśniki nawet z mąki orkiszowej typu 700. Są bardzo sprężyste, nie rozrywają się, a zarazem świetnie smakują, spróbujcie sami…… 🙂

IMG_1371

Składniki na ok.13 sztuk
  • 2 szkl. mąki orkiszowej typ 700
  • 2 szkl. mleka
  • 2 jaka + żółtko
  • 5 łyżek oliwy lub dobrego oleju
  • 1/2 szkl. wody
  • szczypta soli
Wszystkie składniki daję do miski i dokładnie mieszam rózgą kuchenną. Na patelnię z nieprzywierającym dnem daję odrobinę oleju, tłuszcz rozgrzewam i nakładam pierwszą porcję ciasta. Ciasto rozlewam na połowę patelni i manewrując patelnią zlewam ciasto na drugą połowę ( smażąc w ten sposób, naleśniki będą cieńsze i delikatniejsze ). Nie wiem jak Wam, ale mi pierwszy naleśnik nigdy nie wychodzi 🙁 Przy smażeniu następnych naleśników nie dodaję tłuszczu. Jeżeli naleśniki zaczynają przywierać, można ponownie posmarować patelnię olejem.
Naleśniki smakują z przesmażonymi jabłkami, serem ze śmietaną i cukrem, z powidłami. Smacznego 🙂

IMG_1348

IMG_1376

 

komentarzy 26

  1. Ela 6 stycznia 2015 at 10:28 Reply

    Nigdy nie jadłam potraw z mąki orkiszowej. Ciekawa jestem jak smakują naleśniki !
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  2. poprosze dokładkę 6 stycznia 2015 at 10:47 Reply

    bardzo lubię orkisz, takie naleśniki musza smkować świetnie :-))

  3. Sosna 6 stycznia 2015 at 10:59 Reply

    Idealnie cieniutkie, aż chce się zjeść te zdjęcia xp

  4. Marta 6 stycznia 2015 at 11:17 Reply

    Dawno nie jadłam naleśników – a Ty mi smaku narobiłaś więc tym razem spróbuje Twoją wersje 🙂

  5. Lena B 6 stycznia 2015 at 11:55 Reply

    Pyszne naleśniki 😀

  6. allani_S 6 stycznia 2015 at 11:58 Reply

    Śliczne naleśniki 🙂

  7. Marzena 6 stycznia 2015 at 13:27 Reply

    Super pomysł 🙂 pyszności 🙂 bardzo lubię naleśniki, oj bardzo 🙂

  8. Angelika_Monika (Candy Pandas) 6 stycznia 2015 at 14:34 Reply

    Piękne 😉 My już teraz jemy tylko jednoskładnikowe gryczane naleśniki ale mimo, że są smaczne to nie tak ładne jak Twoje 😛

  9. beti 6 stycznia 2015 at 15:01 Reply

    Dawno nie jadłam i nie robiłam, trzeba będzie nadrobić zaległości. Z mąką orkiszową jeszcze nie robiłam.

  10. Renata Mój dzień 6 stycznia 2015 at 16:36 Reply

    muszę poszukać taką mąkę 🙂

  11. Drink Eat Live 6 stycznia 2015 at 16:46 Reply

    Ja stosuje mąkę orkiszową typ 650 z Gdańskich Młynów i bez żadnego tłuszczu, naleśniki wychodzą idealne, są tak delikatne i smaczne:)) Mąka orkiszowa jest wspaniała!

    • napiecyku 6 stycznia 2015 at 18:26 Reply

      Ja mam mąkę importowaną z Węgier, ostatnio kupiłam Nadbużańską ekologiczną z młynów wodnych, chleb z takiej mąki to coś wspaniałego 🙂

      • Drink Eat Live 7 stycznia 2015 at 16:15 Reply

        O tak, całkowicie się zgadzam. Dobrze że teraz jest taki szeroki wybór różnych rodzajów mąk i można wreszcie samemu upiec chleb taki jak się chce. Najlepszy, najzdrowszy i najsmaczniejszy:))

  12. Ania 6 stycznia 2015 at 21:18 Reply

    naleśników z takiej mąki jeszcze nie robiłam, ciekawe jak smakują 🙂

  13. Marta gotuje 7 stycznia 2015 at 00:03 Reply

    Pyszne naleśniki. jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej i zastanawiam się jak smakują 🙂

  14. Marta gotuje 7 stycznia 2015 at 00:04 Reply

    Pyszne naleśniki 🙂 jeszcze nie jadłam ich z dodatkiem mąki orkiszowej. Ciekawi mnie ich smak 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku 7 stycznia 2015 at 00:38 Reply

    Cudowne, ja wczoraj za to robiłam naleśniki gryczane 🙂

  16. amandaricci-butikzprzepisami 7 stycznia 2015 at 10:59 Reply

    Naleśniki uwielbiam! Dużo radości z blogowania na nowej stronie! 😀

  17. Uwielbiam naleśniki, chociaż ostatnio wolę je z wytrawnym nadzieniem 😉

  18. Smakowe Kubki 7 stycznia 2015 at 15:55 Reply

    Najczęściej robię naleśniki z mąki pszennej, jedynie tortille z mąki tzw.cięższej, ale na pewno warto spróbować z orkiszowej,bo zdrowsze.Informacje dotyczące mąki cenne i choć je znam, to dobrze jest sobie przypomnieć.
    Zawsze dodaję oliwę do ciasta ,ale w nieco mniejszej ilości.
    Placory pięknie się usmażyły.

  19. Kaś 7 stycznia 2015 at 16:17 Reply

    idealne Ci wyszły! bardzo lubię taką mąkę i jak tylko wypatrzę ją w sklepie, od razu kupuję większy zapas

  20. Obiad gotowy! 7 stycznia 2015 at 16:23 Reply

    bardzo apetyczne, cieniutkie i rzeczywiście nie ciemne (jak z orkiszowej 2000).
    Mnie pierwszy naleśnik zazwyczaj wychodzi, patelnię cienko smaruję olejem, więc nie przykleja się i ładnie można go odwrócić:)

  21. ja i moje urwisy 7 stycznia 2015 at 19:54 Reply

    Brzmi ciekawie..

  22. Kuchnia u Krysi 8 stycznia 2015 at 07:33 Reply

    Lubię chleb z mąki orkiszowej, lubię (bardzo) naleśniki, ale…. nie połączyłam tego w całość. A to takie pyszne danie wyszło. Musze spróbować 🙂

  23. Jolanta Strażyc 12 stycznia 2015 at 20:09 Reply

    Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować 🙂

  24. kulinarny blog samanthy 13 stycznia 2015 at 00:02 Reply

    Wspaniałe, tak cieniutkie jak pergamin. Ja takich nie potrafię ! Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *