Klopsy drobiowe gotowane na parze

Print Friendly
Gotowanie na parze to samo zdrowie…. nie mam specjalnego garnka, ale używam nakładki ( zdjęcie na dole wpisu ), która świetnie spełnia swoją rolę. Moje mielone kotlety doprawiłam ziołami i papryką w proszku, inne mięsa dobrze jest zamarynować przed gotowaniem na parze. Kotlety wieprzowe można pokroić na mniejsze kawałki, żeby skrócić czas gotowania. W przypadku warzyw do wody dodaję ulubione zioła, wtedy warzywa przesiąkną ich aromatem. Zapraszam na pyszne i zdrowe klopsy, sprawdzą się w żurku i innych zupach, oraz jako dodatek do makaronu, kaszy i ryżu 🙂
Najważniejsze zalety gotowania na parze :
  • produkty tracą o połowę mniej składników odżywczych w porównaniu do tradycyjnego gotowania, czy smażenia
  • znacząco ograniczamy spożycie tłuszczu i soli
  • warzywa zachowują naturalny smak i kolor
  • duża oszczędność czasu ( szczególnie kiedy używamy garnka do gotowania na parze )
  • dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i bardzo aromatyczne

IMG_1629

Składniki
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 250 g piersi indyka
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 małe jajko
  • cebula pokrojona na kawałki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • garść posiekanej pietruszki lub koperku
  • zmielona sól morska
Cebulkę krótko przesmażam. Mięso mielę razem z cebulką i czosnkiem, dodaję resztę składników, całość dokładnie mieszam. Z masy formuję okrągłe kotlety.
Do głębokiego rondla daję nakładkę z kotletami, na dno leję wodę do poziomu 2 cm. Kotlety gotuję pod przykryciem, na małym ogniu, od 15 do 20 min, w zależności od ich wielkości. Gotowe podaję do zup, smakują również z sosem pomidorowym lub koperkowym.
Składniki na prosty sos pomidorowy
  • 500 g pomidorowej passaty ( u mnie z kartonika )
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • słodka śmietana lub jogurt ( opcjonalnie )
  • ulubione przyprawy
Cebulkę z czosnkiem krótko przesmażam na oliwie, dodaję przecier, całość miksuję i doprawiam. Sos można zabielić śmietaną lub jogurtem 😀

IMG_1615

IMG_1660

komentarzy 25

  1. ilovebakepl 13 stycznia 2015 at 10:06 Reply

    fajnie i zdrowe 🙂 super pomysł

  2. beata redzimska 13 stycznia 2015 at 10:11 Reply

    Pychotka, zawsze podpatruje Twoje fotki, sa super. Pozdrawiam beata

  3. amandaricci-butikzprzepisami 13 stycznia 2015 at 10:11 Reply

    Pyszny obiad! Lekki i zdrowy, apetycznie podany z zielonym listkiem! 🙂

  4. Dieta moja pasja. 13 stycznia 2015 at 10:31 Reply

    Piękne klopsiki samo zdrowie. 🙂

  5. Ania 13 stycznia 2015 at 11:39 Reply

    Wyglądają pięknie. Takie klopsy lubię, zachowują wszystkie wartości odżywcze 🙂

  6. ja i moje urwisy 13 stycznia 2015 at 11:51 Reply

    Takie chyba ostatnio jadłam w przedszkolu 🙂

  7. Ladylaura 13 stycznia 2015 at 12:56 Reply

    Świetne klopsy ,na pewno je zrobię.

  8. Angelika_Monika (Candy Pandas) 13 stycznia 2015 at 16:19 Reply

    No po prostu identyczne klopsy jakie same robimy (rzadko jemy mięsko ale na takie klopsiki czasem przyjdzie ochota). Naszym zdanie gotowane na parze lub smażone na wodzie są dużo lepsze niż tłuste tradycyjne.

  9. Azalitka 13 stycznia 2015 at 17:18 Reply

    hmmm jak pysznie wyglądają 🙂 Przypomniała mi się taka zupa z klopsikami mojej Babci aż mi ślinką pociekła 😉

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 13 stycznia 2015 at 20:16 Reply

    Jakie duże pulpeciki 🙂 Pyszne!

  11. Agnieszka, Dom na obcasach 13 stycznia 2015 at 20:55 Reply

    Prezentują się wspaniale. Nie przepadam za klopsami, ale tych bym spróbowała. 🙂

  12. Ania 13 stycznia 2015 at 23:23 Reply

    mam podobną, ale silikonową nakładkę:)
    pyszne pulpeciki i zdrowe 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku 14 stycznia 2015 at 01:37 Reply

    Pychota! Lubię takie pulpety 🙂

  14. poproszę dokładkę 14 stycznia 2015 at 08:27 Reply

    pyszne i lekkie! takie klopsiki bardzo chętnie bym zjadła 🙂

  15. dżemdżus 14 stycznia 2015 at 09:57 Reply

    Klopsy gotowane na parze świetny pomysł, wszystkie smaki zostają w środku klopsa. Wykorzystam ten pomysł bardzo chętnie 🙂

  16. zjedz_mnie 14 stycznia 2015 at 12:31 Reply

    Para do gotowania nie jest mi obca. Szaleję i ja z tym sposobem przygotowania posiłków, nawet już wykańczam drugi parowar:) Klopsiki wyglądają super, a co najważniejsze są zdrowsze 🙂

  17. Lena B 14 stycznia 2015 at 17:01 Reply

    uwielbiam klopsik. twoje wyglądają smakowicie. 😀

  18. Dorota 14 stycznia 2015 at 19:47 Reply

    Ubóstwiam klopsiki na parze – Twoje wyglądają znakomicie 🙂

  19. Konczi i Szpileczka 15 stycznia 2015 at 09:20 Reply

    Bardzo takie lubię, duzo zdrowsze niż smazone

  20. Marta gotuje 15 stycznia 2015 at 22:22 Reply

    Pyszne i zdrowe 🙂

  21. marzena 19 stycznia 2015 at 10:51 Reply

    Mięsko drobiowe jest bardziej lekkostrawne, lubię z niego przyrządzać klopsiki. Gratuluję

    • napiecyku 19 stycznia 2015 at 11:18 Reply

      Witam na blogu 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂

  22. Ola 16 marca 2015 at 15:10 Reply

    Oczywiście wyśmienite 🙂

  23. Aggi 26 maja 2015 at 08:55 Reply

    Wolę przyrządzać mięsko czy warzywa na parowarze. Smaczniejsze i zdrowsze niż tradycyjnie z tłuszczykiem. Teściowa podpatrzyła moje pomysły i zażyczyła sobie na urodziny parowar, tylko jakiej firmy wybrać? Zastawiam się nad zelmerem, philipiak i philips’a

    • napiecyku 26 maja 2015 at 12:53 Reply

      Ja nie mam parowaru, używam nakładki tj. na zdjęciu. Zastanawiam się nad kupnem, poszukam informacji na jakimś forum, bo sama nie wiem jakiej firmy są najlepsze 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *