Gulasz po węgiersku

Print Friendly
Gulasz po węgiersku często przygotowuję dla gości, czasami na obiadokolację. Jest zdrowy, sycący, rozgrzewający i stanowi pełnowartościowe danie jednogarnkowe. Nie da się ukryć, że najlepiej smakuje z wieprzowiną, jeżeli drób to tylko mięso z udźca indyka. Gulasz węgierski sprawdzi się na domowych imprezach i na kolację we dwoje, do lampki czerwonego wina. Bardzo polecam 🙂

IMG_1110

Składniki
  • 700 g łopatki wieprzowej lub mięsa z udźca indyka
  • 3 kolorowe papryki
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów ( w sezonie mogą być świeże )
  • 0, 5 l passaty pomidorowej ( u mnie z kartonika )
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • po jednej łyżeczce papryki ostrej i słodkiej
  • 1 łyżka mąki razowej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • kilka ziaren jałowca
  • sól i pieprz
  • olej
Mięso kroję w drobną kostkę. Papryki oczyszczam z pestek i białych błonek, kroję w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek, smażę 1 minutę i dodaję mięso. Mięso posypuję papryką w proszku i mąką razową, całość mieszam i smażę do czasu, aż mięso zmieni kolor. Do rondla dolewam ok. 500 ml. wody, dodaję nasiona jałowca i całość duszę pod przykryciem do czasu, aż mięso będzie miękkie ok. 50 min.
Do gulaszu dodaję pomidory z puszki ( w sezonie świeże ), passatę pomidorową, pokrojone papryki i zioła. Wszystko gotuję jeszcze 15-20 min i doprawiam do smaku. Gulasz podaję w ceramicznych miseczkach z czosnkowym pieczywem. Smacznego 🙂

IMG_1085

komentarzy 26

  1. Ania 19 stycznia 2015 at 10:39 Reply

    Gulasze wszelkiej maści to moja miłość 🙂 Robi się je łatwo, a ten smak… Ehhh rozmarzyłam się 🙂

  2. Marta gotuje 19 stycznia 2015 at 11:37 Reply

    Bardzo smakowicie się prezentuje 🙂

  3. Ladylaura 19 stycznia 2015 at 12:02 Reply

    Bardzo apetyczny.

  4. Drink Eat Live 19 stycznia 2015 at 15:18 Reply

    Wygląda rewelacyjnie i zapewne tez tak smakuje:))

  5. Angelika_Monika (Candy Pandas) 19 stycznia 2015 at 15:53 Reply

    Lubimy tego typu dania, z cieciorką lub soczewicą smakowałoby nam bardziej 🙂

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 19 stycznia 2015 at 16:05 Reply

    Bardzo fajny przepis na gulasz, wypróbuję chętnie 🙂

  7. amandaricci-butikzprzepisami 19 stycznia 2015 at 16:32 Reply

    Atrakcyjne danie! Kusi kolorami! Pozdrawiam! 🙂

  8. ja i moje urwisy 19 stycznia 2015 at 19:28 Reply

    Ale mi ślinka cieknie…

  9. Maminka 19 stycznia 2015 at 19:40 Reply

    Super pomysł! Na pewno wypróbuję :))

  10. Polowanie na zdrowie 19 stycznia 2015 at 19:52 Reply

    Smacznie wygląda, przypomina trochę leczo :-).

  11. Kuchnia u Krysi 19 stycznia 2015 at 19:55 Reply

    Doskonały przepis na bardzo smaczny gulasz. Świetnie go przygotowałaś, a jego kolor jest obłędny. Pysznie wygląda 🙂

  12. Krzysiek z aledrink.pl 19 stycznia 2015 at 20:17 Reply

    Uwielbiam gulasze, to bardzo dobre i sycące dania.

  13. ZMajeczką w kuchni 19 stycznia 2015 at 20:50 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie, nic tylko brać łyżkę i jeść

  14. Lena B 19 stycznia 2015 at 22:09 Reply

    Ja gulaszom zawszę mówię tak. Uwielbiam. A taki węgierski z chęcią muszę wypróbować :D. Wygląda smacznie.

  15. poproszę dokładkę 20 stycznia 2015 at 08:12 Reply

    mm taki gulasz jest idealny na zimę, pyszności 🙂

  16. beti 20 stycznia 2015 at 08:18 Reply

    Bardzo apetyczny 🙂 Będę musiała zrobić, bo lubię takie smaki 🙂

  17. Dominika 20 stycznia 2015 at 13:51 Reply

    Jedno słowo: uwielbiam!

  18. Jolanta Strażyc 20 stycznia 2015 at 14:11 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam Gosiu 🙂

  19. zjedz_mnie 20 stycznia 2015 at 15:32 Reply

    Jeden, tylko jeden garnek a ileż daje możliwości 🙂

  20. Agnieszka, Dom na obcasach 21 stycznia 2015 at 01:52 Reply

    Uwielbiam dania jednogarnkowe. Nie dość, że mega smaczne to jeszcze takie sycące!

  21. Natalia - Poezja Smaku 21 stycznia 2015 at 01:52 Reply

    Twoj gulasz jest wyjątkowo apetyczny

  22. Marcelina 21 stycznia 2015 at 06:54 Reply

    Na kolację, do tego wino, no bardzo kuszące 🙂

  23. Wasilewski 21 stycznia 2015 at 13:01 Reply

    Ooo, ale jestem głodny!
    Muszę to zrobić, muszę… tylko narazie składników brak w lodówce ;p

  24. Ania 24 stycznia 2015 at 17:28 Reply

    dawno nie robiłam żadnego gulaszu, pysznie 🙂

  25. Ania 26 stycznia 2015 at 18:03 Reply

    Mniam, wygląda pięknie! Uwielbiam takie gulasze i akurat dziś kupiłam passatę:)

  26. kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 at 08:42 Reply

    Piękne kolory i niezwykle apetyczny.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *