Ciasteczka orkiszowe z żurawiną

Jedne z lepszych ciasteczek jakie jadłam, bardzo kruche, maślane o lekkim korzennym aromacie. Korzenny aromat zawdzięczają dodatkowi nierafinowanego cukru muscovado. Dla młodszych dzieci żurawinę można zastąpić kawałkami gorzkiej czekolady, lub posiekanymi orzechami. Te zdrowe ciasteczka na pewno pokochają dzieci i dorośli. Bardzo polecam 🙂

IMG_1682

Składniki

  • 300 g mąki orkiszowej typ 700
  • 200 g miękkiego masła
  • 70 g cukru nierafinowanego muscovado
  • 80 g żurawiny ( można posiekać )
  • spora szczypta soli
  • 2 łyżki mleka
Miękkie masło ucieram z cukrem na krem. Dodaję mleko, sól i łyżkę mąki, całość dokładnie ucieram. Stopniowo dosypuję resztę przesianej mąki i wyrabiam elastyczne ciasto, na koniec dodaję żurawinę.
Masę dzielę na dwie połowy, z każdej formuję rulonik o średnicy ok. 4 cm. Ruloniki owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 2-3 godziny ( ciasto powinno stwardnieć ). Ostrym nożem kroję schłodzony rulonik na plasterki o grubości 5-7 mm. Ciasteczka układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w temp. 180 stopni ok.12 minut, do czasu, aż się zezłocą. Smacznego 🙂

IMG_1695

IMG_1724

komentarzy 29

  1. Ladylaura 15 stycznia 2015 at 10:46 Reply

    Łał ,ale ciacha!.

  2. Angelika_Monika (Candy Pandas) 15 stycznia 2015 at 11:12 Reply

    Wyglądają mega apetycznie. Bardzo lubimy ciastka owsiane z żurawiną, więc i te będą nam smakować 🙂

  3. Angelika_Monika (Candy Pandas) 15 stycznia 2015 at 11:17 Reply

    Wyglądają mega apetycznie 🙂 Bardzo lubimy owsiane z żurawiną, więc i te będą nam smakować 😀

  4. http://domowacukierniaewy.blox.pl/html 15 stycznia 2015 at 11:52 Reply

    Bardzo smakowite, trochę nietypowe, ale świetne! 🙂

  5. Lena B 15 stycznia 2015 at 14:05 Reply

    Ciasteczka wyglądają uroczo. Musiały być pyszne. Ja się zgłaszam chociaż po dwa 😀

  6. ja i moje urwisy 15 stycznia 2015 at 15:07 Reply

    Pyszności, coś na wieczory do szklanki mleka 🙂

  7. amandaricci-butikzprzepisami 15 stycznia 2015 at 16:41 Reply

    Robiłam niedawno podobne kruche ciasteczka z żurawiną – były przepyszne, myślę, że Twoje też takie są! Pozdrawiam! 🙂

  8. czar-życia 15 stycznia 2015 at 16:55 Reply

    Uwielbiam żurawinę pod każdą postacią 🙂

  9. Agnieszka, Dom na obcasach 15 stycznia 2015 at 19:02 Reply

    Chętnie zjadłabym zarówno takie z żurawiną jak i z czekoladą! 🙂

  10. Obiad gotowy! 15 stycznia 2015 at 19:44 Reply

    Muszę, koniecznie muszę zrobić, ponieważ prezentują się doskonale!

  11. lekcjewkuchni.blogspot.com 15 stycznia 2015 at 20:52 Reply

    Mniam, to coś dla mnie, bardzo lubię żurawinę:)

  12. Z Majeczką w kuchni 15 stycznia 2015 at 20:57 Reply

    Wyglądają obłednie, pyszne ciasteczka.Zapraszam do mnie
    http://zmajeczkawkuchni.blogspot.com/

  13. consek 15 stycznia 2015 at 21:07 Reply

    Co prawda nie mam mąki orkiszowej ale mam pszenną z pełnego przemiału. To chyba nie przeszkoda?.. Ale póki co przejrzę inne Twoje przepisy.. może się skuszę na jakieś inne słodkości 🙂

    • napiecyku 15 stycznia 2015 at 21:27 Reply

      Myślę, że możne być mąka z pełnego przemiału, ale a orkiszowej 700 będą smaczniejsze 🙂

  14. retro-moderna.blogspot 15 stycznia 2015 at 21:39 Reply

    Wyglądają wspaniale

  15. Marta gotuje 15 stycznia 2015 at 22:20 Reply

    Ciasteczka do schrupania 🙂 wyglądają uroczo 🙂

  16. poproszę dokładkę 15 stycznia 2015 at 23:17 Reply

    wyglądają bardzo, bardzo apetycznie! musze je zrobić 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku 16 stycznia 2015 at 00:51 Reply

    Zazdroszczę Ci tych ciasteczek 🙂 niech no tylko dopadnę tylko mąkę orkiszową 700 🙂

  18. Salvador Dali 16 stycznia 2015 at 08:20 Reply

    o mamo.. ale bym zjadła domowych ciasteczek.. wieki ich nie robiłam!

  19. Drink Eat Live 16 stycznia 2015 at 10:00 Reply

    Świetne ciasteczka do kawki:)) Bardzo lubię żurawinę w wypiekach:))

  20. Dominika 16 stycznia 2015 at 10:29 Reply

    z żurawiną pycha! 🙂

  21. beti 16 stycznia 2015 at 10:49 Reply

    Super te ciasteczka 🙂 Żurawinę uwielbiam, więc przepis zapisuję :))

  22. Olka 17 stycznia 2015 at 18:40 Reply

    Super ciacha! Orkiszowe wypieki fajnie smakują i żurawina….. Pysznie 🙂
    Miłego wieczoru 🙂

  23. Addicted to Passion 18 stycznia 2015 at 15:52 Reply

    Wygladaja pysznie, a jesli jeszcze sa do tego zdrowe, to jestem kupiona!

  24. Sosna 18 stycznia 2015 at 19:54 Reply

    Cudowne :>

  25. Kuchnia u Krysi 19 stycznia 2015 at 19:52 Reply

    Świetne ciasteczka do przegryzania. Takie lubię najbardziej. Mąkę orkiszową mam, żurawinę również, więc nic nie stoi na przeszkodzie, żeby taki upiec 🙂

  26. Jolanta Strażyc 20 stycznia 2015 at 14:14 Reply

    Świetne i zdrowe ciasteczka – takie lubię najbardziej 🙂

  27. Ania 24 stycznia 2015 at 20:35 Reply

    idealne ciacha na weekendowe podjadanie 🙂

  28. kulinarny blog samanthy 27 stycznia 2015 at 08:44 Reply

    Samo zdrowie, częstuję się z przyjemnoscią 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *