Włoska zupa minestrone

W kuchni włoskiej dominują dania oparte na świeżych warzywach, ziołach i przyprawach. Jest jeszcze dobrej jakości oliwa, słynny parmezan i makarony z pszenicy durum, bogate w makro i mikro elementy, oraz błonnik. Makarony durum, produkowane są z dobrej jakościowo mąki, do ich produkcji nie są dodawane ulepszacze ani jajka. Nie rozgotowują się, nie sklejają, nie chłoną płynów, a przy tym są korzystniejsze dla naszego zdrowia.
Zupa minestrone jest bardzo popularna we Włoszech, w zależności od rejonu dodawane są do niej różne warzywa i makaron. Jedno jest pewne… potrawa jest, jak cała włoska kuchnia, nieskomplikowana i smaczna. Do przygotowania potrawy użyłam: oliwy z oliwek Carapelli z Toskanii, pasty pomidorowej, aromatycznych pomidorów w puszce firmy Cirio, makaronu z pszenicy durum, wszystko prosto ze słonecznej Italii, od North Coast 🙂

IMG_0482

Składniki
  • 2 małe ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 marchewka obrana i pokrojona w talarki
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 por ( jasna i jasnozielona część ) pokrojone w talarki
  • puszka białej fasolki
  • pomidory z puszki firmy Cirio
  • 200 g pasty pomidorowej firmy Cirio
  • oliwa z oliwek  Carapelli z Toskanii
  • łyżka masła klarowanego
  • garść makaronu z pszenicy durum
  • wywar warzywny
  • 2 liście laurowe
  • po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
  • sól i pieprz
Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i masło, dodaję cebulkę, czosnek, marchew, seler, por i ziemniaki. Wszystko smażę ok. 7 min, cały czas mieszając. Warzywa dodaję do wywaru, gotuję 10 min. Dodaję zioła, liście laurowe, pomidory z puszki i pastę pomidorową, całość gotuję na małym ogniu 5 min. Dodaję odcedzoną i przepłukaną fasolkę i makaron. Zupę gotuję jeszcze 10 min. Na koniec doprawiam do smaku, na talerzu posypuję ziołami. Smacznego 🙂
Do tej zupy można dodawać wg. uznania, fasolkę szparagową, dynię, kilka plasterków dojrzewającej szynki lub parmezan 🙂

IMG_0494

IMG_0479

komentarzy 26

  1. Anka 3 grudnia 2014 at 11:46 Reply

    Uwielbiam ją 🙂 Z resztą jak wszystkie zupy, które mogłabym jeść codziennie. Wygląda pysznie.

    • napiecyku 3 grudnia 2014 at 12:00 Reply

      Dziękuję Ania, twoje potrawy również są mistrzowskie 🙂

  2. Ladylaura 3 grudnia 2014 at 11:56 Reply

    Pyszna zupa ,mniam.

  3. agata 3 grudnia 2014 at 12:12 Reply

    Lubię różne zupy.Pozdrawiam serdecznie.

  4. Drink Eat Live 3 grudnia 2014 at 12:42 Reply

    Niesamowita zupa! Od razu zjadłabym:))

  5. Obiad gotowy! 3 grudnia 2014 at 13:35 Reply

    Apetyczna i syta, niedawno też robiłam (nieco inaczej;)

  6. filizanka-smakow 3 grudnia 2014 at 13:43 Reply

    Musi być pyszna !

  7. Marzena 3 grudnia 2014 at 14:07 Reply

    Jak ja lubię tą zupkę. Pysznie wygląda 🙂

  8. Gaja 3 grudnia 2014 at 14:08 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda, nie robiłam jeszcze takiej zupki, chociaż włoskiej kuchni od pewnego czasu się przyglądam, dużo się o niej naczytałam i ślinka mi cieknie 😉

    • napiecyku 3 grudnia 2014 at 14:17 Reply

      Ja ostatnio czytałam „Smaki Toskanii”, Aleksandry Seghi. W prawie każdej książce o Toskanii, są ciekawe przepisy 🙂

  9. Agnieszka 3 grudnia 2014 at 14:09 Reply

    Jak danie kuchni włoskiej to biorę od razu!

  10. ja i moje urwisy 3 grudnia 2014 at 15:35 Reply

    Brzmi smakowicie 🙂

  11. Olka 3 grudnia 2014 at 17:21 Reply

    Pyszna zupa 🙂

  12. Kuchnia u Krysi 3 grudnia 2014 at 17:34 Reply

    Kiedy patrzę na Twoją zupę, to mam ochotę zjeść. Teraz, zaraz, żeby mnie rozgrzała. Pysznie wygląda i smacznie pachnie….mniam, mniam 🙂

  13. Rosa 3 grudnia 2014 at 20:28 Reply

    Ostatnio bardzo polubiłam zupy, Twoja wydaje się być naprawdę smaczna.

  14. Ela 3 grudnia 2014 at 20:47 Reply

    Nigdy nie jadłam takiej zupki ! Wygląda fantastycznie i na pewno tak samo smakuje !
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  15. domowacukierniaewy.blox.pl 3 grudnia 2014 at 22:56 Reply

    Jeszcze takiej nie jadłam, wygląda wspaniale 🙂

  16. poproszę dokładkę 4 grudnia 2014 at 00:18 Reply

    pyszna, lekka zupka 🙂

  17. cukierkowegotowanie 4 grudnia 2014 at 00:24 Reply

    Takie kolorowe dania to ja lubię! Oczy też jedzą, więc dziękuję i smacznego 🙂
    Pozdrawiam,
    https://cukierkowegotowanie.wordpress.com/

    • napiecyku 4 grudnia 2014 at 12:39 Reply

      Witam na blogu, pozdrawiam serdecznie 🙂

  18. Marta gotuje 4 grudnia 2014 at 02:30 Reply

    Bardzo fajna zupa. Muszę kiedyś taką zrobić 🙂 Wygląda bardzo smacznie 🙂

  19. Marcelina 4 grudnia 2014 at 08:42 Reply

    W tym czasie szczególnie jem dużo zup 🙂 Miseczkę takiej chętnie bym porwała, apetyczna i sycąca 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku 5 grudnia 2014 at 00:51 Reply

    Uwielbaim takie zupy, chętnie bym się rozgrzała przy miseczce!

  21. kulinarny blog samanthy 5 grudnia 2014 at 14:51 Reply

    Przeyszne smaki, taką zupkę można jesć co dziennie 🙂

  22. Ania 7 grudnia 2014 at 20:36 Reply

    zupka pierwsza klasa 🙂

  23. Pati 9 grudnia 2014 at 14:32 Reply

    Bardzo lubię tę zupę!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *