Kandyzowana skórka pomarańczowa

W mojej kuchni od rana pachnie cytrusami, nic dziwnego, robię kandyzowaną skórkę pomarańczową. Nieco czasochłonne jest oczyszczanie skórek z białych błonek, potem pozostanie już tylko gotowanie. Kandyzowana skórka pomarańczy, stanowi świetne uzupełnienie świątecznych wypieków. Z takim dodatkiem bardzo zyskują na smaku pierniki i ciasta ucierane, można ją użyć do dekoracji ciast 🙂

IMG_0656

Składniki
  • skórka z 5-6 pomarańczy, dokładnie oczyszczonych (najlepiej użyć cytrusów z upraw ekologicznych)
  • 2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szkl wody
Skórkę dokładnie oczyszczam z białych błonek. Kroję w drobną kostkę. Dwukrotnie gotuję kilka minut i odcedzam.
Ponownie gotuję 1/2 szklanki wody z cukrem, dodaję skórkę. Całość gotuję na małym ogniu ok. 50 min. Podczas gotowania należy uważać, żeby nie przypalić skórki. Kiedy syrop zgęstnieje i skórka lekko się zeszkli, będzie gotowa. Należy ją osączyć na sitku i przełożyć do słoiczka, lub w szczelnie zamkniętym pojemniku przechowywać w lodówce. U mnie skórka świetnie się przechowała przez 8 miesięcy 🙂

IMG_0664

 

komentarzy 19

  1. Marta gotuje 11 grudnia 2014 at 16:42 Reply

    Ja też zrobiłam wczoraj kandyzowaną skórkę pomarańczową 🙂 Będzie przydatna do wypieków na zbliżające się święta 🙂

  2. Dieta moja pasja. 11 grudnia 2014 at 19:03 Reply

    Bardzo lubię skórkę pomarańczową, w makowcu niezastąpiona. 🙂

  3. Kuchnia u Krysi 11 grudnia 2014 at 21:33 Reply

    Nie ma to jak domowa skórka kandyzowana. Piękny kolor. A zapach…. mniam

  4. Marzena 11 grudnia 2014 at 21:42 Reply

    Mam znajomą w pracy, która co roku robi duże ilości skórki i zawsze dostaje parę słoiczków, jest pyszna 🙂 a może zrobię sama według Twojego pomysłu 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku 12 grudnia 2014 at 01:49 Reply

    Uwielbiam wypieki z jej dodatkiem! Tej sklepowej nie znoszę

  6. poproszę dokładkę 12 grudnia 2014 at 08:36 Reply

    muszę się przyznać, że nigdy nie lubiłam skórki pomarańczowej i jej unikałam. Do dzisiaj średnio za nią przepadam, ale taka domowa jest naprawdę smaczna, tylko taką toleruję hehehe :-))

  7. sarenka 12 grudnia 2014 at 10:49 Reply

    ale kolory! zazdraszczam, bo nigdy sama nie robiłam : )

  8. Agnieszka, Co w kuchni 12 grudnia 2014 at 13:58 Reply

    Domowa najlepsza! A teraz przecież tak często się ją wykorzystuje

  9. Łukasz 12 grudnia 2014 at 14:19 Reply

    Taka domowa i pachnąca skórka nawet się nie umywa do tych sklepowych 🙂

  10. manekineko 12 grudnia 2014 at 15:05 Reply

    do tej pory zawsze gotową kupowałam , dziękuję za przepis – od dziś robię swoją domową!

  11. Ladylaura 12 grudnia 2014 at 17:05 Reply

    Pyszny dodatek do wszystkiego.

  12. Olka 12 grudnia 2014 at 18:01 Reply

    Pyszna do ciast…. a dla łasuchów do wszystkiego 🙂 ja lubię do naleśników i samą podjadam ze słoika 🙂 ale o tym sza….

  13. ja i moje urwisy 12 grudnia 2014 at 18:44 Reply

    Uwielbiam jej zapach 🙂

  14. Beata, Magazyn Kuchenny 13 grudnia 2014 at 09:14 Reply

    Kupnej skórki nie lubię, ale ta domowa to zupełnie inna bajka. Też robię w domu i warta jest każdej włożonej w jej przygotowanie minuty. I jest taka świąteczna 🙂

  15. Amanda 13 grudnia 2014 at 11:34 Reply

    Uwielbiam skórkę kandyzowaną, jako jedyna z mojej rodziny, dlatego nie często mogę ją jeść…. A u Ciebie wygląda tak smakowicie;)

  16. lovecoffeeandshoes 13 grudnia 2014 at 15:29 Reply

    A święta zawsze pachną pomarańczą! Nie wiedziałam, że to takie proste:) Na pewno spróbuję zrobić:)

  17. Kaś 13 grudnia 2014 at 17:22 Reply

    już dla samego aromatu warto ją przyrządzić 😉

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 13 grudnia 2014 at 17:36 Reply

    Jak wspaniale musi pachnieć! 🙂

  19. Pozytywizja 13 grudnia 2014 at 20:47 Reply

    Jejku- nie wpadłabym na pomysł, że mogę to zrobić sama 😀

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *