Dorsz pieczony z papryką i ziołami

Delikatne mięso dorsza ma neutralny smak, dlatego można go przyrządzać na wiele sposobów. Dzisiaj przygotowałam dorsza na sposób włoski. Ta prosta potrawa z dodatkiem ostrej papryczki, czosnku i ziół, na pewno warta jest wypróbowania. Paprykę ostrą w połowie zastąpiłam słodką, zamiast zwykłej bułki tartej, użyłam razowej. Polecam na szybki obiad i kolację we dwoje. W wielu kuchniach świata dorsz jest podawany w dni postne i Wigilię 🙂

IMG_0546

Składniki

  • 25 g klarowanego masła
  • 3 filety z dorsza umyte i osuszone papierowym ręcznikiem
  • 50 g pełnoziarnistej bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki, lub kolendry
  • 1 mała papryczka chili bez pestek, drobno posiekana

Składniki na dressing

  • sok z 1/2 cytryny
  • szczypta pieprzu cytrynowego i soli
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki lub kolendry
  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • mały kawałek słodkiej papryki drobno posiekany
  • 4 łyżki oleju z winogron
Klarowane masło rozpuszczam na patelni, dodaję bułkę tartą, sok cytryny, papryczkę i  zioła. Wszystko szybko mieszam i odstawiam.
Filety polewam mieszanką i przekładam na blaszkę. Zapiekam 25 min. w temp. 200 stopni.
Robię dressing. Sok z cytryny, sól i pieprz mieszam. Dodaję olej i resztę składników, całość dokładnie ubijam.
Dressingiem polewam filety tuż przed podaniem. Tak podana ryba smakuje z każdą sałatą. Smacznego 🙂
Moje uwagi : Na kolację we dwoje, do bułki tartej można dodać posiekane, prażone orzechy włoskie 😉

IMG_0548

komentarzy 19

  1. Marzena 10 grudnia 2014 at 09:43 Reply

    Super rybka. Wygląda pysznie. Może w weekend uda mi się taką zrobić. Pozdrowionka 🙂 i miłego dzionka 🙂

    • napiecyku 10 grudnia 2014 at 11:38 Reply

      Dziekuje Marzenko, pozdrawiam 🙂

  2. poproszę dokładkę 10 grudnia 2014 at 09:52 Reply

    świetny pomysł! taki dorsz musi być pyszny :-))

  3. Marta gotuje 10 grudnia 2014 at 10:22 Reply

    Pyszny sposób na rybę 🙂 Też muszę taką zrobić 🙂

  4. Anka 10 grudnia 2014 at 11:43 Reply

    Wygląda wspaniale. Uwielbiam rybę w takim wydaniu.

  5. kamila 10 grudnia 2014 at 13:23 Reply

    wygląda przepysznie!!

  6. czar-życia 10 grudnia 2014 at 14:58 Reply

    Wygląda pysznie i świątecznie 🙂

  7. Anna Niezgódka 10 grudnia 2014 at 19:49 Reply

    wygląda bardzo apetycznie!

  8. Z Majeczką w kuchni 10 grudnia 2014 at 20:55 Reply

    Ale cudnie wygląda, poproszę i ja porcyjkę 🙂

  9. kulinarny blog samanthy 10 grudnia 2014 at 21:22 Reply

    Wspaniała propozycja na wigilię 🙂

  10. Ladylaura 10 grudnia 2014 at 23:21 Reply

    Bardzo smaczna rybka.

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 11 grudnia 2014 at 00:17 Reply

    To się nazywa świetny pomysł na rybę, doskonale podana 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku 11 grudnia 2014 at 01:49 Reply

    Dorsz to świetna ryba, na pewno sprawdzi się na wigilii, szczególnie w tak pysznym wydaniu!

  13. Lena B 11 grudnia 2014 at 07:35 Reply

    Taka rybka, to ja rozumiem. Wygląda cudownie i myślę, że równie cudownie by mi smakowała. Rybki uwielbiam, a takie połączenie, jest nietresujące 🙂

  14. Gaja 11 grudnia 2014 at 10:19 Reply

    Kiedy czytam blogi kulinarne często przekonuję się, jak bardzo jestem w tej kwestii do tyłu. Wiem, że to niewiarygodne, ale jeszcze nigdy nie robiłam ryby w piekarniku. Tak się stało głównie z powodu nacisków rodzinki, dla nich rybka to tylko smażona, inna to marnowanie produktów. Postaram się ten przepis wprowadzić w życie, ostatecznie nie muszą jeść, jeśli im nie smakuje, dla mnie będzie więcej!

    • napiecyku 11 grudnia 2014 at 11:51 Reply

      Masz rację Gaja, ja mam mały opiekacz elektryczny i często ryby zapiekam właśnie w nim, mniej pracy i zdrowiej 🙂

  15. ja i moje urwisy 11 grudnia 2014 at 11:22 Reply

    O Mniamciu, przygarnij mnie 🙂 U mnie ryb.oprócz karpia nie lubi….

  16. Urszula 13 grudnia 2014 at 16:02 Reply

    Oj przydałyby mi sie takie smaczne skórki !

  17. Ania 21 grudnia 2014 at 14:42 Reply

    świetnie przyrządzona rybka 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *