Ciasto migdałowe bez mąki

Print Friendly
Ojczyzną ciast na bazie migdałów są kraje arabskie, z czasem migdałowe wypieki pojawiły się na południu Europy, w Hiszpanii i Włoszech. Mąka migdałowa jest bardzo plastyczna i w wypiekach świetnie zastępuje mąkę pszenną, a przy tym jest bez wątpienia dużo zdrowsza. Ciasta na bazie migdałów są bardzo sycące i pożywne, mały kawałek ciasta, z kubkiem mleka zastąpi porządne śniadanie. Na pewno nie jest to ciasto dla tych, którzy lubią lekkie i puszyste wypieki. Piekłam na gotowych mielonych migdałach. Do dekoracji użyłam lukru z białka i cukru pudru. Polecam dla tych, którzy są ciekawi nowych smaków  🙂

IMG_0695

Składniki
  • 300 g mielonych migdałów ( użyłam gotowych zmielonych migdałów )
  • 6 jaj ( osobno żółtka i białka )
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 120 g cukru trzcinowego ( użyłam nierafinowanego ciemnego cukru muscovado )
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • spora szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
Lukier
  • szklanka cukru pudru
  • białko z małego jajka
  • 1/2 łyżeczki aromatu lub soku z cytryny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam.
Żółtka ubijam z cukrem na puszysty krem, dodaję przestudzone masło, migdały, proszek do pieczenia, cynamon i aromat, całość delikatnie mieszam. Na koniec dodaję pianę i mieszam, tylko do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 22 cm, wykładam papierem do pieczenia, ciasto przekładam do foremki.
Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 35-40 min. w temperaturze 180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce.
 Białko z czystego i sparzonego jajka, ubijam na pianę i stopniowo dodaję cukier puder. Kiedy lukier będzie miał odpowiednią gęstość, dodaję parę kropel aromatu, lub soku z cytryny. Lukier przekładam do rękawa i w dowolny sposób dekoruję ciasto. Taki lukier jest sztywny i ma bielszy odcień, świetnie dekoruje świąteczne wypieki 🙂

IMG_0696

IMG_0705

komentarze 34

  1. Ladylaura 15 grudnia 2014 at 00:20 Reply

    Apetyczne ,robię takie ,ale zawsze w wersji czekoladowej.

  2. Agnieszka, Co w kuchni 15 grudnia 2014 at 00:39 Reply

    No z kubeczkiem mleczka bym wszamała! Wygląda super

  3. Natalia - Poezja Smaku 15 grudnia 2014 at 02:29 Reply

    Świetne ciasto, takie wypieki bez mąki można jeść bez wyrzutów sumienia 🙂

  4. poproszę dokładkę 15 grudnia 2014 at 08:20 Reply

    świetne ciasto, jestem bardzo ciekawa wypieku z mąką migdałową!

    • napiecyku 15 grudnia 2014 at 09:21 Reply

      Dziękuję za piękne życzenia. Wpadnę do Ciebie przed świętami z życzeniami 🙂

  5. Anka 15 grudnia 2014 at 09:54 Reply

    Gosiu, jak zawsze pysznie i elegancko 🙂 Aż chce się spróbować 🙂

  6. Marcelina 15 grudnia 2014 at 10:03 Reply

    Od miesiąca kiszą się u mnie mielone migdały i zastanawiałam się co z nich mogę zrobić. Przepis będzie testowany 🙂

  7. Marzena 15 grudnia 2014 at 10:24 Reply

    Świetny przepis na ciacho. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie wypieki 🙂 pozdrowionka 🙂

  8. lekcjewkuchni.blogspot.com 15 grudnia 2014 at 11:22 Reply

    Mniam, jakie pyszne ciacho, skusiłabym się na solidny kawał:)

  9. agata 15 grudnia 2014 at 12:41 Reply

    Pozdrawiam serdecznie.Miłego tygodnia.

  10. Galantyna 15 grudnia 2014 at 14:18 Reply

    Ta ciekawska, lubiąca nowe smaki to ja – zapisuję przepis:)

  11. ja i moje urwisy 15 grudnia 2014 at 14:40 Reply

    Uwielbiam migdały ten placek jest dla mnie 🙂

  12. Angelika_Monika (Candy Pandas) 15 grudnia 2014 at 16:17 Reply

    Wiele razy widziałyśmy podobny przepis, ale na razie mąkę migdałową używałyśmy tylko do ciasteczek 🙂 Czy w smaku bardzo czuć marcepanowy/migdałowy smak?

    • napiecyku 15 grudnia 2014 at 21:02 Reply

      Tak, ale bardziej czuję smak migdałów niż marcepanu. Dodałam cukier muscovado, a ten ma charakterystyczny korzenny posmak i z cynamonem nieco dominuje nad migdałami. Myślę też, że jest różnica między grubiej mielonymi migdałami, a czystą mąką migdałową. Pozdrawiam 🙂

  13. amandaricci-butikzprzepisami 15 grudnia 2014 at 17:50 Reply

    Fantastyczne! 🙂

  14. Olka 15 grudnia 2014 at 18:00 Reply

    Uwielbiam migdały 🙂 pyszne ciacho!

  15. Wygląda cudnie, bardzo orzechowo 🙂 Już je lubię

  16. Łukasz 16 grudnia 2014 at 09:57 Reply

    Uwielbiam migdałowe wypieki, a Twoje ciasto czaruje wyglądem 😉

  17. Sosna 16 grudnia 2014 at 11:05 Reply

    Ale cudowności ^^

  18. zjedz_mnie 16 grudnia 2014 at 15:02 Reply

    Świetnie się prezentuje. A wieść o tym, że tam są migdały już powoduje, że ślinotoku dostaje 🙂

  19. dżemdżus 16 grudnia 2014 at 15:11 Reply

    Świetne i aromatyczne a do tego dietetyczne. Perfekcja 🙂

  20. Rita Raga 16 grudnia 2014 at 15:55 Reply

    Zapowiada się bajecznie! Szkoda, że na obecnej kwaterze nie mam miksera, bo na pewno zagościłoby na świątecznym stole 🙂 Za to zapisuję przepis na „po powrocie” do domu 😉

  21. Drink Eat Live 16 grudnia 2014 at 21:35 Reply

    Cudne ciasto:) Przypomina mi trochę moje marchewkowe:))

  22. Jolanta Strażyc 16 grudnia 2014 at 22:11 Reply

    Ciekawy przepis! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  23. Jolanta Strażyc 16 grudnia 2014 at 22:47 Reply

    Świetny przepis Gosiu! Ciasto wygląda baaardzo apetycznie 🙂

  24. czar-życia 17 grudnia 2014 at 08:32 Reply

    Super, ja mam zamiar też zrobić ciasto na Święta z migdałami 🙂

  25. Kuchnia u Krysi 17 grudnia 2014 at 09:08 Reply

    Bardzo fajny przepis. Lubię ciasta z mąką migdałową. Piekę też makaroniki, które uwielbiam. Zapiszę sobie Twój przepis i chętnie zjem takie pyszne ciasto 🙂

  26. Zwyczajna mama 17 grudnia 2014 at 09:32 Reply

    wygląda genialnie i pewnie obłędnie smakuje 😉 uwielbiam migdały

  27. kulinarny blog samanthy 17 grudnia 2014 at 12:57 Reply

    Z przyjemnoscią się częstuję, znakomite ciasto !

  28. Janusz Bartoszek 17 grudnia 2014 at 20:37 Reply

    Wygląda przepysznie 🙂 Świetny pomysł, że bez mąki 🙂 Do tego migdały, cynamon uwielbiam 🙂 Pozdrawiam 🙂

  29. Konczi i Szpileczka 19 grudnia 2014 at 23:40 Reply

    Wow ciekawe ciasto

  30. Sylwia 20 stycznia 2015 at 21:48 Reply

    To ciasto jest przepyszne, cynamon wspaniale podkręca smak. Świetny przepis:-)

    • napiecyku 20 stycznia 2015 at 22:24 Reply

      Cieszę się, że smakowało 🙂 Witam na blogu i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *