Makaron z indykiem, porem i suszonymi pomidorami

Jeżeli gulasz, to tylko z udźca indyka, jest miękki, kleisty, a przy tym bardzo szybko się robi. Dzisiaj przygotowałam makaron, z dodatkiem tego, co właśnie miałam w lodówce, czyli z suszonymi pomidorami i porem. Potrawa smaczna na co dzień, sprawdzi się również jako poczęstunek dla gości, zwłaszcza jeżeli użyjemy dekoracyjnego, włoskiego makaronu ze szpinakiem i pomidorami. Bardzo polecam 🙂

IMG_9951

Składniki
  • 250 g makaronu
  • 400 g mięsa z udźca indyka pokrojonego w kostkę
  • 5 płatków suszonych pomidorów z zalewy
  • 2 większe pory ( tylko jasna i jasnozielona część )
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • łyżeczka papryki wędzonej w proszku
  • po pół łyżeczki tymianku, rozmarynu i majeranku
  • sól i pieprz
Makaron gotuję w posolonej wodzie, odcedzam, przelewam zimną wodą i odstawiam.
Na patelni rozgrzewam kilka łyżek oleju ze słoiczka po suszonych pomidorach, dodaję mięso i całość smażę kilka minut, cały czas mieszając. Dodaję czosnek, zioła, wszystko mieszam i duszę pod przykryciem ok. 15 min.
Płatki pomidorów drobno kroję. Por kroję wzdłuż i w poprzek na mniejsze kawałki. Warzywa i paprykę w proszku, dodaję do gulaszu, wszystko duszę 10 min. Doprawiam do smaku.
Gorący gulasz podaję z makaronem, można na talerzu posypać posiekaną pietruszką lub ziołami. Smacznego 🙂

IMG_9986

IMG_9968

 

komentarzy 19

  1. Marzena 24 listopada 2014 at 10:26 Reply

    Pyszności. Poproszę takie danie dzisiaj na obiadek 🙂

  2. Marzena 24 listopada 2014 at 10:29 Reply

    Pyszności. Poproszę takie danie dzisiaj na obiadek 🙂 pozdrawiam cieplutko 🙂

  3. ja i moje urwisy 24 listopada 2014 at 10:59 Reply

    A ja dziś nie mam pomysłu na obiad, zgapie co się da 🙂

  4. anelise 24 listopada 2014 at 11:19 Reply

    Jak ja bym chciała umieć tak gotować <3

  5. Ladylaura 24 listopada 2014 at 13:00 Reply

    Bardzo smaczne danie Małgosiu.

  6. Olka 24 listopada 2014 at 18:29 Reply

    Pyszny obiadek Małgosiu 🙂 ten makaron też bardzo urodziwy 🙂

  7. dżemdżus 24 listopada 2014 at 18:43 Reply

    Wielce urodziwa propozycja i taka kolorowa. Śliczny makaron 🙂

  8. poproszę dokładkę 24 listopada 2014 at 19:38 Reply

    świetny makaron, ma ciekawy kształt! musze zrobić taką potrawkę :-))

  9. Ania 24 listopada 2014 at 19:45 Reply

    pyszny i konkretny obiad 🙂

  10. kulinarny blog samanthy 24 listopada 2014 at 21:23 Reply

    Pyszne danie na obiad 🙂

  11. Gaja 24 listopada 2014 at 21:24 Reply

    Dawno indyka nie miałam w kuchni, chociaż co prawda, mi to mięso słabo się udaje, zawsze za słabo przyprawię i smakuje jałowo :-/ Może w gulaszu wyjdzie mi smaczniejsze… No i to udziec, a ja dotąd używałam piersi.

  12. Lena B 25 listopada 2014 at 07:05 Reply

    Bardzo fajnie wygląda 🙂

  13. Jolanta Strażyc 25 listopada 2014 at 13:09 Reply

    Świetny przepis i jak pięknie podane. Pozdrawiam Gosiu 🙂

  14. Agnieszka 25 listopada 2014 at 17:26 Reply

    Wspaniały przepis. Ciekawy dobór składników

  15. Rosa 25 listopada 2014 at 17:39 Reply

    Świetne zdjęcia, bardzo lubię takie proste potrawy. 🙂

  16. Łucja 25 listopada 2014 at 21:22 Reply

    Danie pyszne a makaron świetny 🙂 Nie widziałam jeszcze takiego 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku 26 listopada 2014 at 00:37 Reply

    Jaki kolorowy i pyszny obiad, aż ślinka cieknie 🙂

  18. Łukasz 26 listopada 2014 at 07:23 Reply

    Wygląda pysznie! 🙂 A co to za rodzaj makaronu? Nigdy takiego kształtu nie widziałem a oryginalnie wygląda?

    • napiecyku 26 listopada 2014 at 09:43 Reply

      Łukasz, to makaron z pszenicy durum z warzywami, kupiłam w Kauflandzie, są trzy rodzaje takiego makaronu, trudno się zdecydować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *