Kasza jaglana z pieczarkami i pietruszką

Myślę, że nie doceniamy pieczarek. Stawiamy je na równi z innymi grzybami, tymczasem to nie tylko smaczne, ale również zdrowe grzyby. Posiadają kwas foliowy, sporo białka, witaminę D, witaminy z grupy B i mikroelementy. Pieczarki sprawdzą się w przepisach dietetycznych, ponieważ są wyjątkowo mało kaloryczne. Najbardziej lubię pieczarki w sosie z makaronem, kaszą i ryżem. Spróbujcie podsmażyć pieczarki z cebulką i podać z jajkami w formie omletu lub jajecznicy….pycha. Dzisiaj dietetyczne pieczarki z kaszą jaglaną. Kto woli bardziej treściwe potrawy, może dodać do pieczarek podsmażony boczek, kiełbasę chorizo lub aromatyczną szynkę. Polecam na obiad 🙂

IMG_8752

Składniki
  • 400 g małych pieczarek, umytych, obranych i podzielonych na połowę
  • 5 szalotek obranych i pokrojonych na plasterki
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • łyżka oliwy
  • łyżka masła
  • 200 ml. jogurtu lub śmietanki do sosów
  • kilka ziaren jałowca
  • po pół łyżeczki tymianku, majeranku i rozmarynu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
Kaszę prażę na gorącej patelni, cały czas mieszając, kiedy zacznie wydzielać orzechowy zapach, przekładam na sitko. Przelewam wrzątkiem i opłukuję zimną wodą. Następnie daję do wrzątku, solę i gotuję do miękkości. Ponieważ kasza mocno chłonie wodę, w razie potrzeby dolewam trochę wody. Gotową kaszę odstawiam w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuszczam oliwę i masło, dodaję szalotkę i czosnek, smażę 1 min. Dodaję pieczarki i dalej smażę ok. 4 min. Dodaję przyprawy, śmietankę lub jogurt i całość chwilę podgrzewam na małym ogniu, tak aby połączyły się aromaty wszystkich składników. Podaję z ciepłą kaszą i pietruszką. Smacznego 🙂

 

IMG_8792

komentarze 32

  1. Ladylaura 12 listopada 2014 at 13:20 Reply

    Z chęcią bym przygotowała Twój dzisiejszy obiad Małgosiu ,jednak kaszy brak.Pysznie.

  2. Dominika 12 listopada 2014 at 13:23 Reply

    Bardzo lubię pieczarki. Jaglanki w wersji obiadowej jeszcze nie jadłam 🙂

  3. ja i moje urwisy 12 listopada 2014 at 13:52 Reply

    Ja pieczarki uwielbiam szczególnie na zapiekance 😉

    • napiecyku 12 listopada 2014 at 14:33 Reply

      Na zapiekance również świetnie się sprawdzają 🙂

  4. Anka 12 listopada 2014 at 14:12 Reply

    Jak zwykle pysznie 🙂 Jaglankę przyjmuję w każdej postaci, zwłaszcza z tak pysznym sosem pieczarkowym.

  5. Marzena 12 listopada 2014 at 14:14 Reply

    Składniki które uwielbiam. Poproszę na obiadek 🙂

  6. filizanka-smakow 12 listopada 2014 at 14:54 Reply

    ja z grzybków tylko pieczarki toleruję 😀

  7. Jolanta Strażyc 12 listopada 2014 at 14:59 Reply

    Świetna propozycja na obiad, pysznie i zdrowo. Pozdrawiam Gosiu 🙂

  8. Marta gotuje 12 listopada 2014 at 16:50 Reply

    Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i z chęcią zjadłabym taki obiadek 🙂 Pozdrawiam

  9. Marta gotuje 12 listopada 2014 at 16:52 Reply

    Ja bardzo lubię pieczarki i często wykorzystuję je w swojej kuchni 🙂 Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco i napewno by mi posmakowała 🙂 Pozdrawiam

    • napiecyku 12 listopada 2014 at 17:15 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  10. poproszę dokładkę 12 listopada 2014 at 20:19 Reply

    ależ apetycznie wygląda to danie! pycha!!

  11. Salvador Dali 12 listopada 2014 at 21:05 Reply

    akurat ja doceniam.. są szybkie, są smaczne i nadają bardzo fajnego aromatu potrawą 🙂
    Super połączenie, skuszę się niedługo na takie coś 😉

  12. Łukasz 12 listopada 2014 at 21:54 Reply

    Pycha! Bardzo apetycznie! Ja zazwyczaj robię takie danie z kaszą gryczaną, ale z jaglanką też musi być super 😉

  13. Ania 12 listopada 2014 at 22:18 Reply

    zdrowy i szybki obiad 🙂

  14. Łucja 12 listopada 2014 at 22:37 Reply

    Pyszny obiad 🙂 Jak dla mnie mięso już nie potrzebne 😀
    p.s. moja mama kupiła sobie niedawno taką samą zastawę 😀

    • napiecyku 12 listopada 2014 at 23:35 Reply

      Ja mam tylko jeden talerz, wnioskując po cenie zastawa musiała być droga, ale za to jaka piękna 🙂

  15. Agnieszka, Czerwona Fasola 13 listopada 2014 at 00:11 Reply

    taki obiad, to ja poproszę!

  16. Lena B 13 listopada 2014 at 07:34 Reply

    Ja pieczarki uwielbiam. Zresztą grzybów nie lobię. Więc w domu idą pieczarki, a na święta to do krokietów, pierogów, i same takie uduszone. A takie dnie wygląda wspaniale, trzeba będzie wypróbować 😀

  17. kulinarny blog samanthy 13 listopada 2014 at 08:14 Reply

    Swietne połączenie smakow, z kuskusem tez przepyszne byłoby.

  18. Obiad gotowy! 13 listopada 2014 at 09:32 Reply

    Kasza jaglana jest najlepsza!;) właśnie lubię ją w wersji wytrawnej, na obiad -pycha!

  19. lovecoffeeandshoes 13 listopada 2014 at 11:16 Reply

    A ja mam problem…każdy przepis muszę modyfikować. Karmię piersią, a mój maluszek ma skazę białkową, więc muszę unikać jak ognia wszystkiego co krowie białko zawiera.
    Ale spróbuję bez śmietanki…

  20. zjedz_mnie 13 listopada 2014 at 12:06 Reply

    Bardzo zdrowo u Ciebie i w moich klimatach, super obiadek 🙂

  21. amandaricci-butikzprzepisami 13 listopada 2014 at 13:45 Reply

    Smaczne i zdrowe danie i pięknie sfotografowane! 🙂

  22. Olka 13 listopada 2014 at 19:55 Reply

    Ja bardzo lubię pieczarki 🙂 super danie w połączeniu z tą kaszą i jak efektownie wygląda 🙂

  23. Natalia - Poezja Smaku 14 listopada 2014 at 01:14 Reply

    Pycha, jaglanka jest świetna 🙂

  24. hurghada 14 listopada 2014 at 11:11 Reply

    Danie z pieczarkami to dla mnie danie udane. Uwielbiam pieczarki 🙂

    Na zdjęciach wszystko wygląda u Ciebie baaaaardzo apetycznie;)

  25. beti 14 listopada 2014 at 12:36 Reply

    Lubię jaglankę i to bardzo, z pieczarkami nie jadłam.

  26. domowacukierniaewy.blox.pl 14 listopada 2014 at 18:36 Reply

    Bardzo smaczna propozycja, nawet nie wiedziałam, ze pieczarki mają tyle dobrych składników w sobie 🙂

  27. Dieta moja pasja. 14 listopada 2014 at 21:05 Reply

    Apetyczne danie i piękny talerz.

  28. Potravel 18 listopada 2014 at 22:08 Reply

    To są moje smaki, pamiętam jak za dzieciaka babcia moja robiła takie dania i wcale mięso nie było potrzebne:) Pozdrawiam

  29. Pati 2 grudnia 2014 at 08:24 Reply

    Prosto i smakowicie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *