Pyszna paprykowa zupa-krem

Print Friendly
Z przyjemnością przedstawiam zupę, która podbiła nasze serca i kubki smakowe. Lekko ostra z dodatkiem papryki wędzonej i chili smakuje wybornie. Na pewno będziemy częściej do niej wracać, zupa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca. Można ją podać z ryżem, lub kaszą jaglaną. Polecam, smakuje o każdej porze 🙂

IMG_8031

Składniki

  • 2 papryki czerwone bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki żółte bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka pokrojona w talarki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pełna łyżka papryki wędzonej
  • kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku związanych razem
  • sól morska
  • domowa vegeta
  • łyżka oliwy
  • 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • ok. 1,5 litra bulionu ( u mnie z szyi indyka )
Do bulionu daję marchewkę i zieloną pietruszkę z selerem i lubczykiem, całość gotuję. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam cebulkę i paprykę. Przesmażone warzywa dodaję do bulionu, całość gotuję 20 min. Z wywaru usuwam zieloną pietruszkę, seler i lubczyk. Resztę miksuję na krem. Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, śmietankę, przyprawy, całość podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję z kaszą jaglaną, ryżem lub samodzielnie. Smacznego 🙂

IMG_8016

IMG_8026

komentarze 32

  1. Agata 22 października 2014 at 10:38 Reply

    Pysznie wygląda.Pozdrawiam.

    • napiecyku 22 października 2014 at 10:41 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  2. ja i moje urwisy 22 października 2014 at 10:40 Reply

    A mi właśnie brak pomysłu na obiad…

  3. Marzena 22 października 2014 at 11:20 Reply

    Pyszna zupka 🙂 musi być bardzo aromatyczna w smaku. Poproszę porcyjkę 🙂

  4. dżemdżus 22 października 2014 at 12:40 Reply

    Moje serce też podbiła, musi pachnieć jak nie wiem co 🙂

  5. www.martafwkuchni.blog.pl 22 października 2014 at 12:54 Reply

    wyglada cudownie:) a ten kolor:)

  6. Anka 22 października 2014 at 13:14 Reply

    Na pewno bardzo aromatyczna 🙂 Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw 🙂

  7. Ladylaura 22 października 2014 at 13:45 Reply

    Paprykowa chodzi mi po głowie ,świetna.

  8. domowacukierniaewy.blox.pl 22 października 2014 at 13:46 Reply

    Lubię takie zupy, chętnie zjadłabym Twoją 🙂

  9. Pati 22 października 2014 at 14:47 Reply

    Uwielbiam, zwłaszcza o tej porze roku…

  10. Jolanta Strażyc 22 października 2014 at 15:44 Reply

    Coś dla mnie 🙂 Lubię zupy kremy, ale paprykowego jeszcze nie jadłam. Przepis zapisuję 🙂

  11. Mama AsiaLM 22 października 2014 at 16:31 Reply

    Wygląda smakowicie. 🙂

  12. Lena B 22 października 2014 at 16:41 Reply

    Zupka pierwsza klasa. Wygląda bardzo smakowicie 🙂

  13. Olka 22 października 2014 at 18:29 Reply

    Pięknie wygląda 🙂 pycha!

  14. Salvador Dali 22 października 2014 at 19:30 Reply

    no takiego połączenia jeszcze w zupie nie próbowałam!
    Bardzo mnie ciekawi smak 🙂 kolor ma cudowny 🙂

  15. Ela 22 października 2014 at 19:49 Reply

    Wygląda pięknie i zapewne smakuje wyśmienicie !
    Pozdrawiam

    • napiecyku 22 października 2014 at 20:04 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  16. poproszę dokładkę 22 października 2014 at 20:36 Reply

    uwielbiam jeść zupy jesienną porą! muszę ją zrobić, wygląda przepysznie!

  17. Venus 22 października 2014 at 20:46 Reply

    uwielbiam zupy to coś dla mnie 🙂 i coś nowego , bo nigdy nie jadłam takiej zupy

  18. czar-życia 22 października 2014 at 21:31 Reply

    Wygląda smakowicie 🙂

  19. Marcelina 23 października 2014 at 09:08 Reply

    Rozgrzewająca, pyszna zupa! I kolorem już kusi na spróbowanie 🙂

  20. lekcjewkuchni.blogspot.com 23 października 2014 at 12:44 Reply

    Mniam, kocham paprykę, to coś dla mnie:)

  21. filizanka-smakow 23 października 2014 at 14:23 Reply

    mm.. ale pychota ! ta zupka zdecydowanie potrafi podbić serce nie jednego z nas 🙂

  22. Hanna Badura 23 października 2014 at 18:10 Reply

    Zupa bardzo zdrowa, a do tego w pięknych kolorach 🙂

    • napiecyku 23 października 2014 at 20:14 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

  23. kulinarny blog samanthy 23 października 2014 at 19:05 Reply

    Piękny kolor i przepyszne smaki 🙂

  24. Agnieszka, Czerwona Fasola 23 października 2014 at 19:43 Reply

    piękne zdjęcia, no i smakowita zupka 🙂

  25. Natalia - Poezja Smaku 24 października 2014 at 01:01 Reply

    Jaka pychota Małgosiu! 🙂

  26. Ania 24 października 2014 at 23:04 Reply

    krem z papryki musi smakować wybornie 🙂

  27. Gaja 27 października 2014 at 22:09 Reply

    Czuję, że ta zupa to strzał w dziesiątkę 🙂

  28. rysiaa 7 lipca 2016 at 12:08 Reply

    witam! dopiero trafiłam na Twoją stronę i wiem, że zostanę na dłużej! jestem na diecie cukrzycowej i z wielu przepisów skorzystam na pewno.Mam prośbę jak gotujesz bulion do zupy pisząc „bulion u mnie z szyi indyka-czy dodajesz warzywa i jakie przyprawy?pozdrawiam rysiaa

    • napiecyku 7 lipca 2016 at 12:32 Reply

      Raczej nie dodaję warzyw, najczęściej dodaję kilka gałązek pietruszki, selera, czy lubczyku związanych nitką 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz na „lekcjewkuchni.blogspot.comAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *