Home Dania i dodatkiDania z warzywami i jarskie Pyszna paprykowa zupa-krem

Pyszna paprykowa zupa-krem

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Z przyjemnością przedstawiam zupę, która podbiła nasze serca i kubki smakowe. Lekko ostra z dodatkiem papryki wędzonej i chili smakuje wybornie. Na pewno będziemy częściej do niej wracać, zupa jest nie tylko zdrowa, ale również bardzo pożywna i rozgrzewająca. Można ją podać z ryżem, lub kaszą jaglaną. Polecam, smakuje o każdej porze 🙂

IMG_8031

Składniki

  • 2 papryki czerwone bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 2 papryki żółte bez gniazdek nasiennych, pokrojone w kostkę
  • 1 duża marchewka pokrojona w talarki
  • 2 duże cebule pokrojone w piórka
  • 500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  • 1 łyżeczka chili w proszku
  • 1 pełna łyżka papryki wędzonej
  • kilka gałązek pietruszki, selera i lubczyku związanych razem
  • sól morska
  • domowa vegeta
  • łyżka oliwy
  • 100 g śmietanki do zup ( opcjonalnie )
  • ok. 1,5 litra bulionu ( u mnie z szyi indyka )
Do bulionu daję marchewkę i zieloną pietruszkę z selerem i lubczykiem, całość gotuję. Na dużej patelni, na oliwie przesmażam cebulkę i paprykę. Przesmażone warzywa dodaję do bulionu, całość gotuję 20 min. Z wywaru usuwam zieloną pietruszkę, seler i lubczyk. Resztę miksuję na krem. Do bulionu dodaję przecier pomidorowy, śmietankę, przyprawy, całość podgrzewam jeszcze kilka minut. Podaję z kaszą jaglaną, ryżem lub samodzielnie. Smacznego 🙂

IMG_8016

IMG_8026

Powiązane posty

32 komentarze

Agata 22 października 2014 - 10:38

Pysznie wygląda.Pozdrawiam.

Odpowiedź
napiecyku 22 października 2014 - 10:41

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
ja i moje urwisy 22 października 2014 - 10:40

A mi właśnie brak pomysłu na obiad…

Odpowiedź
Marzena 22 października 2014 - 11:20

Pyszna zupka 🙂 musi być bardzo aromatyczna w smaku. Poproszę porcyjkę 🙂

Odpowiedź
dżemdżus 22 października 2014 - 12:40

Moje serce też podbiła, musi pachnieć jak nie wiem co 🙂

Odpowiedź
www.martafwkuchni.blog.pl 22 października 2014 - 12:54

wyglada cudownie:) a ten kolor:)

Odpowiedź
Anka 22 października 2014 - 13:14

Na pewno bardzo aromatyczna 🙂 Papryka to jedno z moich ulubionych warzyw 🙂

Odpowiedź
Ladylaura 22 października 2014 - 13:45

Paprykowa chodzi mi po głowie ,świetna.

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 22 października 2014 - 13:46

Lubię takie zupy, chętnie zjadłabym Twoją 🙂

Odpowiedź
Pati 22 października 2014 - 14:47

Uwielbiam, zwłaszcza o tej porze roku…

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 22 października 2014 - 15:44

Coś dla mnie 🙂 Lubię zupy kremy, ale paprykowego jeszcze nie jadłam. Przepis zapisuję 🙂

Odpowiedź
Mama AsiaLM 22 października 2014 - 16:31

Wygląda smakowicie. 🙂

Odpowiedź
Lena B 22 października 2014 - 16:41

Zupka pierwsza klasa. Wygląda bardzo smakowicie 🙂

Odpowiedź
Olka 22 października 2014 - 18:29

Pięknie wygląda 🙂 pycha!

Odpowiedź
Salvador Dali 22 października 2014 - 19:30

no takiego połączenia jeszcze w zupie nie próbowałam!
Bardzo mnie ciekawi smak 🙂 kolor ma cudowny 🙂

Odpowiedź
Ela 22 października 2014 - 19:49

Wygląda pięknie i zapewne smakuje wyśmienicie !
Pozdrawiam

Odpowiedź
napiecyku 22 października 2014 - 20:04

Również pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
poproszę dokładkę 22 października 2014 - 20:36

uwielbiam jeść zupy jesienną porą! muszę ją zrobić, wygląda przepysznie!

Odpowiedź
Venus 22 października 2014 - 20:46

uwielbiam zupy to coś dla mnie 🙂 i coś nowego , bo nigdy nie jadłam takiej zupy

Odpowiedź
czar-życia 22 października 2014 - 21:31

Wygląda smakowicie 🙂

Odpowiedź
Marcelina 23 października 2014 - 09:08

Rozgrzewająca, pyszna zupa! I kolorem już kusi na spróbowanie 🙂

Odpowiedź
lekcjewkuchni.blogspot.com 23 października 2014 - 12:44

Mniam, kocham paprykę, to coś dla mnie:)

Odpowiedź
filizanka-smakow 23 października 2014 - 14:23

mm.. ale pychota ! ta zupka zdecydowanie potrafi podbić serce nie jednego z nas 🙂

Odpowiedź
Hanna Badura 23 października 2014 - 18:10

Zupa bardzo zdrowa, a do tego w pięknych kolorach 🙂

Odpowiedź
napiecyku 23 października 2014 - 20:14

Witam na blogu. Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 23 października 2014 - 19:05

Piękny kolor i przepyszne smaki 🙂

Odpowiedź
Agnieszka, Czerwona Fasola 23 października 2014 - 19:43

piękne zdjęcia, no i smakowita zupka 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 24 października 2014 - 01:01

Jaka pychota Małgosiu! 🙂

Odpowiedź
Ania 24 października 2014 - 23:04

krem z papryki musi smakować wybornie 🙂

Odpowiedź
Gaja 27 października 2014 - 22:09

Czuję, że ta zupa to strzał w dziesiątkę 🙂

Odpowiedź
rysiaa 7 lipca 2016 - 12:08

witam! dopiero trafiłam na Twoją stronę i wiem, że zostanę na dłużej! jestem na diecie cukrzycowej i z wielu przepisów skorzystam na pewno.Mam prośbę jak gotujesz bulion do zupy pisząc “bulion u mnie z szyi indyka-czy dodajesz warzywa i jakie przyprawy?pozdrawiam rysiaa

Odpowiedź
napiecyku 7 lipca 2016 - 12:32

Raczej nie dodaję warzyw, najczęściej dodaję kilka gałązek pietruszki, selera, czy lubczyku związanych nitką 🙂 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz