Zupa grzybowa – krupnik

Na blogach kulinarnych coraz więcej pożywnych zup i sycących bulionów…widać idzie jesień, a wraz z nią intuicyjnie sięgamy po cięższe potrawy. Zupę grzybowo – pieczarkową robię często w okresie jesienno-zimowym, jako obiad jadnogarkowy. Można ją wzbogacić dowolną kaszą lub ziemniakami. Jeżeli damy mniej bulionu, więcej pieczarek i zrezygnujemy z kaszy, po zmiksowaniu otrzymamy zupę – krem pieczarkową. Bardzo polecam 🙂

IMG_6461

Składniki
  • około 2 litry bulionu ( bulion gotuję na żeberkach lub szyi indyka )
  • 300 g umytych i obranych pieczarek
  • kilka suszonych grzybków
  • 150 g kaszy perłowej lub jaglanej
  • 2 mniejsze ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 1 marchewka pokrojona w plasterki
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • kilka gałązek posiekanej pietruszki
  • kilka rozgniecionych ziaren jałowca
  • po 1/2 łyżeczki majeranku i tymianku
  • 3 liście laurowe
  • przyprawa domowa do zup
  • 200 g śmietanki do zup
  • łyżka masła
Suszone grzyby moczę w wodzie. Pieczarki kroję na plasterki i przesmażam na maśle razem z cebulką. Do bulionu daję marchewkę i ziemniaki, wszystko gotuję 10 min. Dodaję pieczarki z cebulką, grzyby , kaszę i przyprawy. Gotuję mieszając 10 min, dodaję śmietankę, doprawiam do smaku przyprawą domową. Zupę podgrzewam jeszcze 5 min. Na talerzu każdą porcję posypuję pietruszką. Smacznego 🙂

IMG_6469

komentarzy 25

  1. Gaja 1 października 2014 at 11:38 Reply

    Ale mnie właśnie zainspirowałaś! Dostałam zupy rodzinne winiary i w zestawie jest krupnik. Sam krupnik tak średnio lubię, jednak chcę się wywiązać z ambasadorowania i jakoś go przyrządzić. Grzybów w tym roku nie nazbierałam, ale przesmażone pieczarki z cebulką dodam 🙂

  2. Dieta moja pasja. 1 października 2014 at 13:03 Reply

    O tak, teraz o tej porze roku zupy są mile widziane. A krupnik po ogórkowej należy do moich ulubionych:)

  3. Anka 1 października 2014 at 13:35 Reply

    Oj zjadłabym, zjadła jak najszybciej 🙂 Pysznie wygląda!

  4. Galantyna 1 października 2014 at 14:47 Reply

    Aż zatęskniłam za taką zupą, wygląda bardzo smakowicie!

  5. Ladylaura 1 października 2014 at 16:08 Reply

    Pyszna zupa i treściwa w smaku .

  6. Marcelina 1 października 2014 at 17:01 Reply

    Aż ślinka leci, poczęstowałabym się teraz taką zupką 🙂

  7. Marzena 1 października 2014 at 17:45 Reply

    Bardzo ciekawa zupa, wygląda pysznie. Fajna propozycja z grzybami 🙂

  8. ja i moje urwisy 1 października 2014 at 18:30 Reply

    Szkoda, że moi chłopcy nie lubią takiej zupy :/

  9. Dominika 1 października 2014 at 20:41 Reply

    Oj tak, jesienią nasze dania są cięższe, pożywniejsze, żebyśmy mieli więcej energii 🙂

  10. Ania 1 października 2014 at 21:17 Reply

    zupka grzybowa jak dla mnie rewelacja, bo kocham grzyby 🙂

  11. Łukasz 1 października 2014 at 21:26 Reply

    Taki grzybowy krupnik musi być niesamowity. W sam raz na jesienną porę 😉

  12. domowacukierniaewy.blox.pl 1 października 2014 at 22:19 Reply

    Krupnik i grzybowa w jednym, podoba mi się takie zestawienie 🙂

  13. Ania P 1 października 2014 at 22:34 Reply

    Kocham zupy 🙂 Pieczarkową uwielbiam 🙂

  14. Renula 1 października 2014 at 22:49 Reply

    Och, już czuję jej aromat! 😉

  15. Salvador Dali 2 października 2014 at 07:04 Reply

    o mamusiu.., wygląda bardzo apetycznie.. 🙂
    Z wielką chęcią uraczyłabym się miseczką takiej zupy 😉

  16. beti 2 października 2014 at 09:29 Reply

    No już czuję jej zapach 🙂 Oj rozmarzyłam się :)))

  17. beti 2 października 2014 at 09:29 Reply

    No już czuję jej zapach i smak 🙂 Oj rozmarzyłam się :)))

  18. Gąska 2 października 2014 at 17:33 Reply

    Pięknie wygląda jednak ja nie lubię grzybów 😉

  19. mojamalakuchnia.wordpress.com 2 października 2014 at 20:57 Reply

    pycha, pycha, pycha. tylko tyle!:)

  20. Natalia - Poezja Smaku 3 października 2014 at 00:50 Reply

    Moja mama robi krupnik z grzybami 🙂 świetnie pasują! 🙂

  21. filizanka-smakow 3 października 2014 at 10:43 Reply

    idealna na te jesienne, pochmurne dni !

  22. Magda C. 3 października 2014 at 20:13 Reply

    Muszę i ja w końcu spróbować tego połączenia 🙂

  23. Magda C. 3 października 2014 at 20:27 Reply

    Muszę w końcu i ja takiej zrobić 🙂

  24. Jolanta Strażyc 6 października 2014 at 20:18 Reply

    Świetny pomysł na jesienny obiad. Pozdrawiam Gosiu 🙂

  25. kulinarny blog samanthy 7 października 2014 at 20:50 Reply

    Wygląda nie tylko smacznie także zachwycająco 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *