Home Na słodkoCiasta i ciasteczka kruche Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i kokosem

Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i kokosem

by admin
Print Friendly, PDF & Email
Nie ukrywam, że lubimy drożdżowe wypieki. Babki, zawijanki, drożdżówki i rogaliki należą do ulubionych ciast mojej rodziny. Dzisiaj upiekłam rogaliki w dodatkiem mąki krupczatki, są bardziej delikatne i kruche. Zamiast nadzienia z marmolady, zrobiłam nadzienie z wiórków kokosowych i orzechów. Dla lepszego smaku wiórki i orzechy krótko prażyłam na patelni, a następnie zmieliłam na proszek. Rogaliki smakują na śniadanie, a w pracy będą miłym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam 🙂

IMG_7784

Składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 200 g mocno schłodzonego masła
  • płaska łyżka cukru waniliowego
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robię zaczyn. Składniki mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu.
Na stolnicę daję przesianą mąkę i zimne masło, składniki siekam nożem, do czasu, aż powstanie kruszonka. Dodaję jajka i zaczyn, szybko wyrabiam składniki na gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 30-40 min.

IMG_7665

Składniki na nadzienie
  • 1 białko z dużego jajka
  • 1 pełna łyżka brązowego cukru
  • 1 szkl zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. zmielonych orzechów laskowych
Biało ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję kokos i orzechy, całość mieszam.
Schłodzone ciasto dzielę na trzy, cztery części. Każdą rozciągam na kształt koła. Koło dzielę na 8 równych części. Na brzeg każdego trójkąta daję porcję farszu i zwijam rogalik do środka tj. na zdjęciu. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok.15 min. w temp. 180 stopni. Rogaliki powinny się zarumienić. Gotowe studzę i zajadam….chrup 🙂

IMG_7701

IMG_7769

You may also like

38 komentarzy

Anka 17 października 2014 - 11:14

Jak coś upieczesz to tak, że mi ślinka do kolan cieknie. Rogaliki z orzechami i kokosem – poezja po prostu. Pięknie się prezentują.

Reply
filizanka-smakow 17 października 2014 - 11:33

ale tu pyszności z samego rana !

Reply
AGATA 17 października 2014 - 11:47

Smacznie i apetycznie wygląda.Ślinka zawsze leci przy tym.Miłego piątku i całego weekendu.

Reply
napiecyku 17 października 2014 - 12:56

Dziękuje Agatko i nawzajem 🙂

Reply
aneta 17 października 2014 - 12:10

rogaliki w takim czasie są najlepsze 🙂

Reply
czar-życia 17 października 2014 - 12:58

Mmm, świetny przepis, idealne do pracy 🙂

Reply
domowacukierniaewy.blox.pl 17 października 2014 - 13:23

Ojej, wspaniałe, to nadzienie mnie kusi 🙂

Reply
Marzena 17 października 2014 - 14:59

Rogaliki pysznie nadziane 🙂 zabieram sobie kilka bo lubię 🙂 pozdrawiam 🙂

Reply
napiecyku 17 października 2014 - 15:04

Pozdrawiam Marzenka 🙂

Reply
ja i moje urwisy 17 października 2014 - 15:00

Mniamciu, rzuć jednym do kawy 😉

Reply
napiecyku 17 października 2014 - 15:04

Częstuj się, jeszcze kilka zostało 🙂

Reply
Maminka 17 października 2014 - 15:04

Kurcze!!!!!!!!! ależ to musi być pyszne!!!!!!!!!!!! orzechy i kokos – wszystko co lubię najbardziej :))

Reply
Ladylaura 17 października 2014 - 18:14

Piękne i pyszne.

Reply
wenus-lifestyle 17 października 2014 - 19:17

Piękne i pyszne. Super!

Reply
Ania 17 października 2014 - 19:44

mają w sobie połączenie tego co uwielbiam czyli orzechy i kokos 🙂

Reply
Dieta moja pasja. 17 października 2014 - 19:56

I znów wodzą mnie na pokuszenie rogaliki, tak bardzo je lubię ale jestem taki leń 🙁 🙂

Reply
poproszę dokładkę 17 października 2014 - 20:35

uwielbiam rogaliki, każde 🙂 a to nadzienie, kokosowe-orzechowe… boskie, po prostu boskie!

Reply
Natalia - Poezja Smaku 18 października 2014 - 01:57

Idealne nadzienie 🙂

Reply
Dominika 18 października 2014 - 09:52

Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają 🙂

Reply
Salvador Dali 18 października 2014 - 11:15

ależ rogali! Podzielcie się! 🙂
i to pyszne orzechowe nadzienie.. mniam!

Reply
Różowa Klara 18 października 2014 - 11:42

Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam-muszą być przepyszne.

Reply
Venus 18 października 2014 - 15:33

To się nazywa mieć talent kucharski – podziwiam

Reply
Olka 18 października 2014 - 20:31

Pyszne nadzienie, porywam kilka sztuk, bo aż ślinka cieknie 🙂 Pozdrawiam <3

Reply
Lena B 19 października 2014 - 11:09

Mniam pychotka. Uwielbiam kokos i orzech, coś wspaniałego 😀

Reply
Agnieszka, Czerwona Fasola 19 października 2014 - 12:19

piękne rogaliki, aż ślinka cieknie 🙂

Reply
Sosna 19 października 2014 - 12:35

Świetne śniadanie! 🙂

Reply
Jolanta Strażyc 19 października 2014 - 19:51

Pyszności! Porywam jednego. Pozdrawiam Gosiu 🙂

Reply
napiecyku 19 października 2014 - 21:22

Również pozdrawiam 🙂

Reply
Kuchnia u Krysi 19 października 2014 - 21:15

Na rogaliki zawsze mam ochotę. A nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam z takim pysznym nadzieniem. Szkoda, że tylko wirtualnie mogę podziwiać. Chętnie poczęstowałabym się jednym 🙂

Reply
napiecyku 19 października 2014 - 21:22

Wpadnij na kawę, ale rogalików już nie ma 🙂

Reply
Megly 19 października 2014 - 23:18

Orzechy + kokos = połączenie cudowne. Uwielbiam granolę o takim smaku. Szczerze nigdy nie jadłam takich rogalików, ale Twoje prezentują się tak smacznie, wspaniale. Mmm. Muszę koniecznie się wziąć i zrobić taki wypiek. Super. Pozdrawiam 🙂

Reply
naleśniki 20 października 2014 - 00:21

Łał! świetne! muszę spróbować!

Reply
Gaja 20 października 2014 - 11:58

A u mnie przeciwnie – nie zajadamy się drożdżowymi i z tego też powodu nawet nigdy w życiu nie próbowałam ich zrobić 😉

Reply
zjedz_mnie 20 października 2014 - 14:09

Drożdżowe bardzo lubię przede wszystkim piec. Te rogaliki wyglądają niemal jak “miski” na wybiegu, nic tylko chwytać i jeść 🙂

Reply
kulinarny blog samanthy 20 października 2014 - 22:10

Fantastyczne rogaliki, zdecydowanie w moich smakach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Reply
Pati 22 października 2014 - 14:50

Wspaniałe….

Reply
basia 27 listopada 2014 - 19:18

Masz świetne przepisy! A ze mnie taki łasuch!

Reply
Edytka 18 stycznia 2015 - 15:44

Super! Właśnie robię. Są w piekarniku. Mniam!

Reply

Leave a Comment