Rogaliki krucho-drożdżowe z orzechami i kokosem

Nie ukrywam, że lubimy drożdżowe wypieki. Babki, zawijanki, drożdżówki i rogaliki należą do ulubionych ciast mojej rodziny. Dzisiaj upiekłam rogaliki w dodatkiem mąki krupczatki, są bardziej delikatne i kruche. Zamiast nadzienia z marmolady, zrobiłam nadzienie z wiórków kokosowych i orzechów. Dla lepszego smaku wiórki i orzechy krótko prażyłam na patelni, a następnie zmieliłam na proszek. Rogaliki smakują na śniadanie, a w pracy będą miłym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam 🙂

IMG_7784

Składniki na ciasto
  • 250 g mąki pszennej
  • 250 g mąki krupczatki
  • 1/3 szkl ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 7 g drożdży suszonych
  • 200 g mocno schłodzonego masła
  • płaska łyżka cukru waniliowego
Z ciepłego mleka, cukru i drożdży robię zaczyn. Składniki mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu.
Na stolnicę daję przesianą mąkę i zimne masło, składniki siekam nożem, do czasu, aż powstanie kruszonka. Dodaję jajka i zaczyn, szybko wyrabiam składniki na gładkie ciasto. Ciasto owijam w folię spożywczą i daję do lodówki na 30-40 min.

IMG_7665

Składniki na nadzienie
  • 1 białko z dużego jajka
  • 1 pełna łyżka brązowego cukru
  • 1 szkl zmielonych wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl. zmielonych orzechów laskowych
Biało ubijam z cukrem na sztywną pianę, dodaję kokos i orzechy, całość mieszam.
Schłodzone ciasto dzielę na trzy, cztery części. Każdą rozciągam na kształt koła. Koło dzielę na 8 równych części. Na brzeg każdego trójkąta daję porcję farszu i zwijam rogalik do środka tj. na zdjęciu. Rogaliki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję żółtkiem rozkłóconym z odrobiną mleka. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok.15 min. w temp. 180 stopni. Rogaliki powinny się zarumienić. Gotowe studzę i zajadam….chrup 🙂

IMG_7701

IMG_7769

komentarzy 38

  1. Anka 17 października 2014 at 11:14 Reply

    Jak coś upieczesz to tak, że mi ślinka do kolan cieknie. Rogaliki z orzechami i kokosem – poezja po prostu. Pięknie się prezentują.

  2. filizanka-smakow 17 października 2014 at 11:33 Reply

    ale tu pyszności z samego rana !

  3. AGATA 17 października 2014 at 11:47 Reply

    Smacznie i apetycznie wygląda.Ślinka zawsze leci przy tym.Miłego piątku i całego weekendu.

    • napiecyku 17 października 2014 at 12:56 Reply

      Dziękuje Agatko i nawzajem 🙂

  4. aneta 17 października 2014 at 12:10 Reply

    rogaliki w takim czasie są najlepsze 🙂

  5. czar-życia 17 października 2014 at 12:58 Reply

    Mmm, świetny przepis, idealne do pracy 🙂

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 17 października 2014 at 13:23 Reply

    Ojej, wspaniałe, to nadzienie mnie kusi 🙂

  7. Marzena 17 października 2014 at 14:59 Reply

    Rogaliki pysznie nadziane 🙂 zabieram sobie kilka bo lubię 🙂 pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 17 października 2014 at 15:04 Reply

      Pozdrawiam Marzenka 🙂

  8. ja i moje urwisy 17 października 2014 at 15:00 Reply

    Mniamciu, rzuć jednym do kawy 😉

    • napiecyku 17 października 2014 at 15:04 Reply

      Częstuj się, jeszcze kilka zostało 🙂

  9. Maminka 17 października 2014 at 15:04 Reply

    Kurcze!!!!!!!!! ależ to musi być pyszne!!!!!!!!!!!! orzechy i kokos – wszystko co lubię najbardziej :))

  10. Ladylaura 17 października 2014 at 18:14 Reply

    Piękne i pyszne.

  11. wenus-lifestyle 17 października 2014 at 19:17 Reply

    Piękne i pyszne. Super!

  12. Ania 17 października 2014 at 19:44 Reply

    mają w sobie połączenie tego co uwielbiam czyli orzechy i kokos 🙂

  13. Dieta moja pasja. 17 października 2014 at 19:56 Reply

    I znów wodzą mnie na pokuszenie rogaliki, tak bardzo je lubię ale jestem taki leń 🙁 🙂

  14. poproszę dokładkę 17 października 2014 at 20:35 Reply

    uwielbiam rogaliki, każde 🙂 a to nadzienie, kokosowe-orzechowe… boskie, po prostu boskie!

  15. Natalia - Poezja Smaku 18 października 2014 at 01:57 Reply

    Idealne nadzienie 🙂

  16. Dominika 18 października 2014 at 09:52 Reply

    Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam. Pysznie wyglądają 🙂

  17. Salvador Dali 18 października 2014 at 11:15 Reply

    ależ rogali! Podzielcie się! 🙂
    i to pyszne orzechowe nadzienie.. mniam!

  18. Różowa Klara 18 października 2014 at 11:42 Reply

    Z takim nadzieniem jeszcze nie jadłam-muszą być przepyszne.

  19. Venus 18 października 2014 at 15:33 Reply

    To się nazywa mieć talent kucharski – podziwiam

  20. Olka 18 października 2014 at 20:31 Reply

    Pyszne nadzienie, porywam kilka sztuk, bo aż ślinka cieknie 🙂 Pozdrawiam <3

  21. Lena B 19 października 2014 at 11:09 Reply

    Mniam pychotka. Uwielbiam kokos i orzech, coś wspaniałego 😀

  22. Agnieszka, Czerwona Fasola 19 października 2014 at 12:19 Reply

    piękne rogaliki, aż ślinka cieknie 🙂

  23. Sosna 19 października 2014 at 12:35 Reply

    Świetne śniadanie! 🙂

  24. Jolanta Strażyc 19 października 2014 at 19:51 Reply

    Pyszności! Porywam jednego. Pozdrawiam Gosiu 🙂

    • napiecyku 19 października 2014 at 21:22 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  25. Kuchnia u Krysi 19 października 2014 at 21:15 Reply

    Na rogaliki zawsze mam ochotę. A nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam z takim pysznym nadzieniem. Szkoda, że tylko wirtualnie mogę podziwiać. Chętnie poczęstowałabym się jednym 🙂

    • napiecyku 19 października 2014 at 21:22 Reply

      Wpadnij na kawę, ale rogalików już nie ma 🙂

  26. Megly 19 października 2014 at 23:18 Reply

    Orzechy + kokos = połączenie cudowne. Uwielbiam granolę o takim smaku. Szczerze nigdy nie jadłam takich rogalików, ale Twoje prezentują się tak smacznie, wspaniale. Mmm. Muszę koniecznie się wziąć i zrobić taki wypiek. Super. Pozdrawiam 🙂

  27. naleśniki 20 października 2014 at 00:21 Reply

    Łał! świetne! muszę spróbować!

  28. Gaja 20 października 2014 at 11:58 Reply

    A u mnie przeciwnie – nie zajadamy się drożdżowymi i z tego też powodu nawet nigdy w życiu nie próbowałam ich zrobić 😉

  29. zjedz_mnie 20 października 2014 at 14:09 Reply

    Drożdżowe bardzo lubię przede wszystkim piec. Te rogaliki wyglądają niemal jak „miski” na wybiegu, nic tylko chwytać i jeść 🙂

  30. kulinarny blog samanthy 20 października 2014 at 22:10 Reply

    Fantastyczne rogaliki, zdecydowanie w moich smakach. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  31. Pati 22 października 2014 at 14:50 Reply

    Wspaniałe….

  32. basia 27 listopada 2014 at 19:18 Reply

    Masz świetne przepisy! A ze mnie taki łasuch!

  33. Edytka 18 stycznia 2015 at 15:44 Reply

    Super! Właśnie robię. Są w piekarniku. Mniam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *