Placuszki bananowe na kefirze

Długo szukałam przepisu na bananowe placuszki. Ostatecznie wykorzystałam przepis z gazetki Przyślij przepis, ale mleko zastąpiłam kefirem i zmieniłam proporcje mąki i cukru. Banany do placuszków powinny być mocno dojrzałe i najlepiej słodkie, wtedy nie ma potrzeby dodawać cukru. Placki smażyłam na oleju kokosowym, dzięki temu zyskały delikatny, orientalny smak. Bardzo polecam dla dzieci i dorosłych łasuchów 🙂

IMG_8078

Składniki na ok. 16 placuszków
  • 1, 5 szkl mąki pszennej ( można użyć w połowie orkiszowej jasnej )
  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru
  • 3 mocno dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia ( u mnie kokosowy )
Banany dokładnie rozgniatam widelcem. Jajko ręcznie ubijam z cukrem na pianę, dodaję kefir, całość mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i cynamonem, oraz banany, wszystko dokładnie mieszam. Na rozgrzany olej nakładam łyżką małe porcje ciasta. Smażę z obu stron, do czasu, aż placki się zrumienią. Przekładam na papierowy ręcznik, podaję ciepłe z cukrem pudrem. Smacznego 🙂

IMG_8068

komentarze 33

  1. Ciążowe Zachcianki 24 października 2014 at 09:59 Reply

    Podoba mi się Twój pomysł na placuszki. Chętnie wypróbuję:)

  2. Anka 24 października 2014 at 10:18 Reply

    Tak dawno nie jadłam żadnych racuchów, że prawie zapomniałam jak smakują. Te na pewno musiały być dobre zwłaszcza, że usmażone na oleju kokosowym 😀

  3. Dieta moja pasja. 24 października 2014 at 10:29 Reply

    Jakie żółciutkie 🙂 U mnie jeśli chcę aby wypiek był puszysty i wyrośnięty zawsze dodaję maślankę i sodę. To takie towarzystwo wzajemnej adoracji, które świetnie na siebie działa a słodkości rosną aż miło.

    • napiecyku 24 października 2014 at 10:56 Reply

      O widzisz, zupełnie o tym zapomniałam. Pozdrawiam 🙂

  4. filizanka-smakow 24 października 2014 at 10:33 Reply

    idealne na słodką przekąskę ! 🙂

  5. ja i moje urwisy 24 października 2014 at 10:40 Reply

    Banany uwielbiamy wiec się do nich szykuje…

  6. Marzena 24 października 2014 at 10:53 Reply

    Super placki zrobiłaś, oj aż głodna się zrobiłam. Zjadłabym takie teraz na drugie śniadanie. Mniam. Pozdrawiam cieplutko 🙂

  7. aneta 24 października 2014 at 11:37 Reply

    koniecznie muszę spróbować 🙂

  8. Ladylaura 24 października 2014 at 12:10 Reply

    Lubię wszystkie placki ,więc i Twoje bananowe.

  9. Jagoda 24 października 2014 at 13:16 Reply

    Fajny pomysł do wykorzystania mocno dojrzałych bananów! Ja zawsze robiłam z nich chlebek bananowy! A tym razem fajna alternatywa 🙂

  10. domowacukierniaewy.blox.pl 24 października 2014 at 20:29 Reply

    Mmm, doskonale wyglądają, uwielbiam takie placki na śniadanie 🙂

  11. tosia.antonina 24 października 2014 at 22:33 Reply

    Mmmm… na pewno pyszne 🙂

  12. Lena B 24 października 2014 at 23:01 Reply

    Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀

  13. Lena B 24 października 2014 at 23:01 Reply

    Mmmmm pychota. Choć już tak późno, to połaszczyłabym się na takiego placucha. Nawet o tej porze :). Smakowite 😀

  14. Salvador Dali 25 października 2014 at 07:09 Reply

    bananowe? No,no,no.. nie miałam jeszcze okazji, zaskakujące muszą być 🙂
    i jak ładnie usmażone!

  15. Iwona [Escapade Gourmande] 25 października 2014 at 15:42 Reply

    Jakie piękne złociste! Zamieniam banany na jabłka i wtedy będzie idealnie 🙂

  16. Ania 26 października 2014 at 00:48 Reply

    też czasami robię bananowe na leniwe śniadanie 🙂

  17. Dominika 26 października 2014 at 09:30 Reply

    Robię podobnie, tylko nie rozgniatam bananów, a kroję w plastry 🙂 Banonowe placuszki są pyszne!

  18. Venus 26 października 2014 at 14:46 Reply

    super przepis musze kiedyś spróbować go zrobić 🙂
    smaka mi narobiłaś

  19. ozzie 26 października 2014 at 15:41 Reply

    wygladają niezwykle kusząco :-)))

  20. Kuchnia u Krysi 26 października 2014 at 18:41 Reply

    Bardzo piękne, złociste… Chętnie zrobię, bo mnie skusiłaś zdjęciami.

  21. poproszę dokładkę 26 października 2014 at 21:27 Reply

    bardzo, bardzo lubię :-)))

  22. lekcjewkuchni.blogspot.com 26 października 2014 at 21:32 Reply

    Właśnie mam w domu sporo bananów, muszę wykorzystać Twój przepis, bo uwielbiam smażyc placuszki:)

  23. Back Taste 26 października 2014 at 22:01 Reply

    I za mną chodzą słodkie pancakes 🙂 bananaowe placuszki, palce lizać:)

  24. Natalia - Poezja Smaku 27 października 2014 at 00:48 Reply

    Wspaniałe, uwielbiam placuszki z bananami 🙂

  25. Aga w kuchni 27 października 2014 at 07:51 Reply

    muszą być pyszne 🙂

  26. kulinarny blog samanthy 27 października 2014 at 10:12 Reply

    Przepyszne na sniadanie 🙂

  27. Gaja 27 października 2014 at 22:13 Reply

    Nigdy jeszcze nie jadłam placuszków bananowyCh! Dodaje przepis do zakładki Gotuję 🙂

  28. Pati 29 października 2014 at 11:35 Reply

    Z bananami to moje ulubione…

  29. Aga 22 marca 2015 at 09:24 Reply

    Rozumiem,ze do tego przepisu nie potrzebny jest mikser i te jajka ubija sie z cukrem na piane TYLKO widelcem?
    Laik kulinarny;)

    • napiecyku 22 marca 2015 at 11:01 Reply

      Aga tutaj nie jest potrzebny mikser, jajka dokładnie rozgniatam widelcem, a jajka ubijam trzepaczką. Jeżeli nie masz trzepaczki, do jajek możesz użyć miksera 🙂

  30. Wiola 21 czerwca 2016 at 12:14 Reply

    Własnie znalazłam Twój przepis, i zachwycam sie nim od pierwszego placka. Teraz juz wiem co zrobić jak mam kefir i banany. Dziękuje

    • napiecyku 21 czerwca 2016 at 15:12 Reply

      Dziękuję, cieszę się, że smakowały 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *