Babka cytrynowa

Prosta babka cytrynowa ze starego zeszytu mojej mamy, za każdym razem jest niezawodna. Lubię te stare przepisy, wielokrotnie testowane przez mamy i babki, są dużo bardziej przewidywalne, niż przepisy z drogich książek kucharskich W Lidlu udało mi się kupić cytrynę ekologiczną i taka będzie najlepsza do tego rodzaju ciasta. Informację jak pozbyć się pestycydów z owoców znajdziecie tutaj. Zapraszam na kawałek lekkiego, cytrynowego ciasta, będzie smakował do popołudniowej jesiennej herbatki 🙂

IMG_7104

Składniki

  • 5 jaj w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki maki ziemniaczanej
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki aromatu cytrynowego lub pomarańczowego
  • 60 g ciemnej czekolady + łyżka mleka ( do dekoracji )
Jajka ubijam na najniższych obrotach na pianę. Dodaję cukier, sól i nadal ubijam do czasu, aż piana stanie się puszysta i lśniąca. Dodaję przestudzone masło, sok i skórkę z cytryny, delikatnie mieszam. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, aromat, mieszam delikatnie tylko do połączenia.
Małą foremkę z kominkiem smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Do foremki przekładam ciasto. Babkę daję do nagrzanego piekarnika, piekę 55 min. w temp. 180 stopni. Gotową babkę można udekorować czekoladą rozpuszczoną z łyżką mleka. Smacznego 🙂

IMG_7083

komentarzy 31

  1. Ania 3 października 2014 at 11:35 Reply

    Moja ulubiona babka to właśnie cytrynowa 😀 Kusisz jak nic!

  2. Ladylaura 3 października 2014 at 11:36 Reply

    Cudowna Małgosiu ,moja już co prawda znikłam ,ale są muffinki ,smacznego.

    • napiecyku 3 października 2014 at 12:29 Reply

      Dziękuję Laura, nawzajem 🙂

  3. Poproszę dokładkę 3 października 2014 at 12:41 Reply

    piękna, wyrośnięta baba!

  4. dżemdżus 3 października 2014 at 12:46 Reply

    Piękna domowa baba cytrynowa w cudnej czekoladowej zapasce 🙂

  5. filizanka-smakow 3 października 2014 at 13:46 Reply

    Ale piękna ta babka !

  6. Tinaaa 3 października 2014 at 18:03 Reply

    mmm lubię babki ;d

  7. Dieta moja pasja. 3 października 2014 at 18:05 Reply

    Och babeczko ale ty jesteś urodziwa. 🙂

  8. Marzena 3 października 2014 at 18:45 Reply

    Ale śliczna baba 🙂 musi być pyszna, dodatek cytryny w wypiekach sprawdza się rewelacyjnie 🙂

  9. ja i moje urwisy 3 października 2014 at 19:25 Reply

    A jeszcze z glazurą cytrynową i niebo w gębie 🙂

  10. Magda C. 3 października 2014 at 20:11 Reply

    Piękna babka, lubię cytrynową 🙂

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 3 października 2014 at 23:28 Reply

    Wygląda pięknie, a jak pysznie musi smakować 🙂

  12. Agnieszka Gąsior 4 października 2014 at 09:26 Reply

    Piękna babeczka! Zapisuje przepis 😉

  13. Marcelina 4 października 2014 at 11:06 Reply

    Jak babka to moja od zawsze cytrynowa jest ulubioną, pycha! 🙂

  14. Marcelina 4 października 2014 at 11:06 Reply

    Jak babka, to moją ulubioną jest cytrynowa, pięknie Ci wyrosła 🙂

  15. Dominika 4 października 2014 at 16:05 Reply

    Ja też lubię sprawdzone przepisy mam i babć, najlepsze! A babka cytrynowa to niezawodna klasyka 🙂

  16. Pastelowy domek 4 października 2014 at 20:08 Reply

    Mmmm mniam 😀 Masz jakiś sprawdzony sposób na wyjmowanie babki z formy? Szczególnie z tej sylikonowej czubek mi zawsze zostaje 🙁

    • napiecyku 4 października 2014 at 21:09 Reply

      Nie używam silikonowej formy,jedynie do muffinek. Spróbuj dobrze natłuścić foremkę, ewentualnie posypać ją np.zmielonym siemieniem lnianym lub bułką tartą. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  17. Olka 4 października 2014 at 20:49 Reply

    Śliczna i pyszna babeczka 🙂 chętnie wprosiłabym się na kawałeczek….
    Miłej niedzieli Małgosiu 🙂

    • napiecyku 4 października 2014 at 21:04 Reply

      Dziękuję Olka, nawzajem 🙂

  18. Ania 5 października 2014 at 12:10 Reply

    rzadko kiedy piekę baby wyszła ci perfekcyjnie 🙂

    • napiecyku 5 października 2014 at 20:37 Reply

      Dziekuję. Pozdrawiam 🙂

  19. Gąska 5 października 2014 at 15:05 Reply

    Matko jak tu pysznie!

  20. Salvador Dali 5 października 2014 at 18:29 Reply

    wygląda rewelacyjnie! Jaka wyrośnięta, jaka dostojna!

  21. Łukasz 5 października 2014 at 20:52 Reply

    Cudowna ta Twoja baba 🙂 Też uwielbiam te niezawodne przepisy ze starych rodzinnych przepisów, przechodzących z pokolenia na pokolenia 🙂

  22. Natalia - Poezja Smaku 6 października 2014 at 01:14 Reply

    Wspaniała baba 🙂 uwielbiam cytrynową! 🙂

  23. zjedz_mnie 6 października 2014 at 10:54 Reply

    Piękna, jej cytrynowy smak świetnie by smakował z herbatką np. imbirowa z miodem… i jak tu porwać kawałek 🙂

  24. Sosna 6 października 2014 at 14:48 Reply

    Wygląda cudownie 🙂

  25. Jolanta Strażyc 6 października 2014 at 20:14 Reply

    Wygląda baaardzo apetycznie. Już czuję jej cytrynowy zapach i smak 🙂

  26. Magda Meg Fashion 7 października 2014 at 14:13 Reply

    Aż poczułam jej smak i zapach! Wspaniale wygląda.

  27. kulinarny blog samanthy 7 października 2014 at 20:48 Reply

    Przepiękna baba i pyszne cytrynowe smaki !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *