Zapiekanka z makaronem i warzywami wg. Pascala

Witam poniedziałkowo, dzisiaj zapiekanka z makaronem i warzywami, czyli pomysł na dość oryginalny obiad. Pascal robi go w trzech etapach, krótkie gotowanie warzyw i makaronu, smażenie cebuli i zapiekanie całości w piekarniku. Można odchudzić danie, używając makaronu pełnoziarnistego, boczek można zastąpić szynką, a śmietankę 30 %,  śmietaną 12 %. Polecam, to danie smakuje nie tylko w poniedziałki 🙂

IMG_5583

Składniki
  • 300 g ugotowanego makaronu
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 175 g małych pomidorków
  • 1 brokuł podzielony na małe różyczki
  • 2 jajka
  • 200 g słodkiej śmietanki ( użyłam 12 % )
  • 1 duża kulka mozzarelli pokrojona w drobna kostkę
  • 150 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 40 g twardego sera żółtego np. bursztynu lub gran padano
  • sól
  • pieprz
Boczek smażę na patelni, kiedy tłuszcz się wytopi, dodaję cebulkę. Mieszam, całość smażę 1 min. Do garnka z wrzącą i posoloną wodą wrzucam różyczki brokuła, gotuję kilka minut i odcedzam.
W misce dokładnie mieszam jajka ze śmietanką, doprawiam solą i pieprzem ( ja dodałam łyżeczkę suszonej bazylii ). Małe pomidorki kroję na pół, większe na kawałki.
Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Do naczynia daję makaron, różyczki brokuła, boczek z cebulką, pomidorki, mozzarellę, wszystko delikatnie mieszam. Na wierz równomiernie wylewam masę śmietanowo – jajeczną, a całość posypuję startym żółtym serem.
Zapiekankę daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 10 min. w temp. 180 stopni, następnie 5-10 min w temp. 200 stopni. Gotową dzielę na porcje i podaję. Jeżeli odczekamy chwilę, zapiekanka stężeje i łatwiej będzie porcjować. Smacznego 🙂

IMG_5589

komentarzy 26

  1. Ladylaura 15 września 2014 at 12:14 Reply

    Robiłam mężowi do pracy dziś rano coś podobnego ,smaczna i kolorowa.

  2. filizanka-smakow 15 września 2014 at 12:49 Reply

    Kusisz, kusisz 🙂 Wygląda baaardzo zachęcająco !!

  3. mojamalakuchnia.wordpress.com 15 września 2014 at 13:57 Reply

    ależ pysznie wygląda!

  4. Anka 15 września 2014 at 14:43 Reply

    Bardzo apetyczna. Uwielbiam wszystko, co zapieczone 🙂

  5. Galantyna 15 września 2014 at 16:13 Reply

    Dla mnie dwie porcje poproszę – pyszna zapiekanka!

  6. AZgotuj 15 września 2014 at 16:25 Reply

    Fajnie, lekko i zdrowo:)

  7. rosier 15 września 2014 at 17:45 Reply

    Na pewno smakowita. Zrobię!

  8. Marzena 15 września 2014 at 17:46 Reply

    Mniam jak ja lubię takie zapiekanki 🙂 może sie wproszę do ciebie na kolację 🙂

  9. domowacukierniaewy.blox.pl 15 września 2014 at 18:35 Reply

    Kolorowo, pysznie, ach po prostu świetne danie 🙂

  10. ja i moje urwisy 15 września 2014 at 19:33 Reply

    Czyli pora na kolacje 🙂 znowu głód wzywa przez to zdjęcie…

  11. Jolanta Strażyc 15 września 2014 at 19:57 Reply

    Bardzo ciekawy przepis i świetny pomysł na obiad 🙂

  12. Beata 15 września 2014 at 22:43 Reply

    Jaka pychotka, a wlasnie szukalam pomyslu na obiad. Pozdrawiam serdecznie Beata

  13. Ania 15 września 2014 at 22:49 Reply

    uwielbiam takie zapiekanki 🙂

  14. czar-życia 16 września 2014 at 07:44 Reply

    Ale kusisz, wygląda bosko i apetycznie 🙂

  15. Kuchnia u Krysi 16 września 2014 at 08:25 Reply

    Świetna propozycja na smaczny, pożywny obiad. Bardzo lubię takie zapiekane rozmaitości 🙂

  16. kulinarny blog samanthy 16 września 2014 at 09:34 Reply

    Bardzo apetycznie wygląda !

  17. kulinarny blog samanthy 16 września 2014 at 09:38 Reply

    Wybacz Gosiu ale nie mogę dodawać komentarzy z Word Press, musisz cos z tym zrobić !

  18. Ewa J. 16 września 2014 at 16:40 Reply

    Zamienilabym smietane na sos beszamelowy z mleka, bardzo fajny obiadowy pomysl.

  19. simply lifetime 16 września 2014 at 21:09 Reply

    gdyby nie ten brokuł, porwałabym to wprost z ekranu! 🙂

  20. Karolina 16 września 2014 at 22:40 Reply

    Wygląda świetnie ! 🙂 PYCHA 🙂

  21. Natalia - Poezja Smaku 17 września 2014 at 00:24 Reply

    Jakie cudowne kolory! 🙂

  22. Jest Cudnie 19 września 2014 at 00:12 Reply

    Adoptuj mnie!!!!! 🙂

  23. Magda C. 19 września 2014 at 13:12 Reply

    Taka zapiekanka na obiad, rewelacja 🙂

  24. Gaja 20 września 2014 at 14:29 Reply

    Właśnie jestem po obiedzie – dziś była Twoja sałatka wg Pascala i spieszę donieść, że jest pyszna 🙂 Jej kolory dodatkowo wzmagają apetyt.

    • napiecyku 20 września 2014 at 14:43 Reply

      Cieszę się Gaja, że smakowalo 🙂

  25. Tajemnice Natury 27 marca 2015 at 14:14 Reply

    Robiłam tą zapiekankę w tamtym tygodniu i dzisiaj tez robię, tyle że bez mięsa, jest przepyszna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *