Racuchy pszenno-gryczane z jabłkami

Racuchy to prawie wszystkim znana potrwa kuchni staropolskiej, zwykle robię drożdżowe z jabłkami. Tym razem jabłka pokroiłam na plasterki, a połowę mąki pszennej zastąpiłam mąką gryczaną jasną. Myślę, że mąka gryczana jasna, dobrze zdaje egzamin w racuchach i blinach. Jabłka można również drobno pokroić lub zetrzeć na grubej tarce i dodać do surowego ciasta. Racuszki smakują z cukrem pudrem, lub konfiturą. Polecam na słodki obiad i na deser, dzieci za nimi przepadają 🙂

IMG_6596

 

Składniki

  •  250 g mąki pszennej i 250 g mąki gryczanej jasnej lub 500 g mąki pszennej
  • 1, 5 szkl mleka
  • 4 dkg. drożdży
  • 2 łyżki cukru + 3 łyżeczki cukru waniliowego lub 3 łyżki cukru brzozowego
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 duże jabłka
  • sok z 1/2 cytryny
  • olej do smażenia
Do miseczki daję pokruszone drożdże, ciepłe mleko i cukier, mieszam i zostawiam w ciepłym miejscu na 15 min. Dodaję jajko, szklankę mąki, mieszam i ponownie zostawiam na 5 min. Dodaję resztę mąki z cynamonem, wszystko chwilę  mieszam i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu ok. 40 min.
Z jabłek usuwam gniazdka nasienne i kroję w 0, 5 cm. plasterki. Plasterki jabłek dokładnie skropiłam sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam olej. Na gorący daję ciasto kształtując małe, okrągłe placuszki. Po kilku sekundach, na każdy placek daję plasterek jabłka i lekko wciskam go w ciasto. Smażę na rumiano z obu stron. Podaję ciepłe z cukrem pudem. Smacznego 🙂

IMG_6703

IMG_6670

 

komentarze 22

  1. czar-życia 26 września 2014 at 10:19 Reply

    Uwielbiam racuchy, za to moja Wiki lubi racuchy bez jabłek 🙂

  2. ja i moje urwisy 26 września 2014 at 11:08 Reply

    Uwielbiam racuchy i mogłabym je jeść bez przerwy 🙂

  3. Anka 26 września 2014 at 11:10 Reply

    Prezentują się bardzo apetycznie. Uwielbiam racuchy. Z jabłkami i bez i koniecznie z dodatkiem cukru pudru.

  4. Kasia 26 września 2014 at 11:12 Reply

    Wyglądają jak jesienne słoneczka 🙂

  5. Ladylaura 26 września 2014 at 11:58 Reply

    Świetnie ,że z całymi plastrami jabłek ,super wyglądają.

  6. Marcelina 26 września 2014 at 12:43 Reply

    Świetnie podanie! To jabłuszko kusi 🙂

  7. beti 26 września 2014 at 13:55 Reply

    Jejku myślałam, że to ananas 🙂 Rewelacyjnie wyglądają tak z całymi plastrami jabłka 🙂

  8. filizanka-smakow 26 września 2014 at 14:18 Reply

    Uwielbiam racuchy, ostatnio robiłam z bananami też wyszły całkiem niezłe 🙂

    • napiecyku 26 września 2014 at 15:01 Reply

      Z bananami jeszcze nie robiłam 🙂

  9. Magda C. 26 września 2014 at 20:24 Reply

    Świetne racuszki! Super pomysł na zdrową wersję 🙂

  10. Ela 26 września 2014 at 20:34 Reply

    Oj, jakie apetyczne :))
    Pozdrawiam

  11. Marzena 26 września 2014 at 21:22 Reply

    Brawo jakie pyszności, aż dostałam ślinotoku 🙂 zapisuje sobie przepis i z chęcią takie zrobię 🙂 pozdrawiam serdecznie 🙂

  12. Salvador Dali 27 września 2014 at 07:02 Reply

    Wyglądają obłędnie! 🙂 Te jabłuszka w całości, ulala..
    Ja zawsze trę do środka, dlatego nie otrzymałam takiego efektu..
    Boski!

  13. poproszę dokładkę 27 września 2014 at 08:17 Reply

    przepadam za racuchami! ciekawy pomysł z tą mąką gryczaną 🙂

  14. Sosna 27 września 2014 at 09:26 Reply

    A ja myślałem, że to ananas. Nieźle wykombinowane 🙂

  15. Mama AsiaLM 27 września 2014 at 13:49 Reply

    Nie tylko dzieci przepadają za racuchami. 🙂 Ja też! Ulubione moje danie. a twoje wyglądają na takie smakowite. 🙂

  16. Moja pasja smaku 27 września 2014 at 19:19 Reply

    Jaka piękna prezentacja 🙂 !

  17. Gąska 28 września 2014 at 23:18 Reply

    Danie, daniem – na pewno było pyszne, ale ja mam ochotę zjeść Twoje fotografie!

  18. Natalia - Poezja Smaku 29 września 2014 at 01:12 Reply

    Fantastyczne 🙂

  19. Kuchnia u Krysi 29 września 2014 at 08:06 Reply

    Nie robiłam takich placuszków z ciasta drożdżowego. A szkoda, ba tak smacznie wyglądają 🙂 Przydały by mi się teraz do śniadania 🙂

  20. Pati 29 września 2014 at 10:05 Reply

    Warto pokusić się o takie pyszności…

  21. dżemdżus 30 września 2014 at 11:44 Reply

    Rewelacyjnie wygladaja przygotowane w taki sposób placki z jabłkami. Super od dzis tylko tak będę je robiła 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *