Papryka zapiekana z kurczakiem, cukinią i bazylią

Jedzmy paprykę właśnie teraz, kiedy jest najtańsza i najzdrowsza. Ta dojrzewająca na słońcu, jest zdecydowanie zdrowsza od tej zimowej, która siłę do wzrostu czerpie głównie ze środków chemicznych.
Paprykę można faszerować w zasadzie każdym warzywem, ryżem, kaszą i mięsem. Moja papryka miała być w wersji wegetariańskiej, ale mięsożerna część rodziny podniosła głośny sprzeciw. Dodałam więc do farszu dwa zmielone filety kurczaka i po krzyku :)

IMG_4054

 

Składniki
  • 6 papryk
  • 200 g ugotowanego ryżu
  • 1 mała cukinia pokrojona w kostkę
  • 2 zmielone filety z kurczaka
  • 2 małe cebulki pokrojone w piórka
  • pęczek posiekanej bazylii
  • 1 szkl bulionu
  • 2 duże kulki mozzarelli ( jedna pokrojona w drobną kostkę, druga w plasterki )
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
Cukinię i cebulkę smażę na oliwie, do czasu aż warzywa  lekko się zrumienią. Mięso podlewam wodą (1/3 szkl ) i duszę na osobnej patelni do czasu, aż zmieni kolor. Doprawiam solą, pieprzem i ponownie stawiam na ogień na ok. 7 min. Odstawiam.
Do miski daję ugotowany i odcedzony ryż, mięso, cukinię z cebulką, posiekaną bazylię i mozzarellę pokrojoną w kostkę. Całość dokładnie mieszam, w razie potrzeby doprawiam.
Papryki dokładnie myję, kroję wzdłuż na dwie połowy, usuwam pestki. Każdą połówkę dokładnie wypełniam farszem. Papryki układam w naczyniu żaroodpornym, lub na blaszce, całość polewam bulionem.
Warzywa zapiekam w temp. 200 stopni, ok. 20 min, po tym czasie na papryki daję plasterki mozzarelli i zapiekam jeszcze 5 min. Smacznego :)

IMG_4070

Komentarze: 31

  1. Kasia 18 sierpnia 2014 at 11:03 Reply

    Takie dania mogłabym jeść codziennie :)

  2. Lena 18 sierpnia 2014 at 11:49 Reply

    Świetna odmiana, zawsze robię po prostu z mięsem mielonym. Super przepis :)

  3. Marek Masalski 18 sierpnia 2014 at 11:52 Reply

    Ja bym chyba wykorzystał paprykę czerwoną. Wydaje mi się że lepiej kontrastuje z białym ryżem;)

    • napiecyku 18 sierpnia 2014 at 13:00 Reply

      Masz rację, do zdjęć zdecydowanie czerwona, ale u mnie ostatnio nie łatwo kupić ładną czerwoną paprykę :)

  4. beti 18 sierpnia 2014 at 12:41 Reply

    Pyszności :)) Uwielbiam takie dania :)

  5. Marzena 18 sierpnia 2014 at 18:05 Reply

    Ale super ją nadziałaś. Same pyszne smaki. Zjadłabym taką :-) muszę zrobić bo narobiłaś mi smaka na papryczkę :-)

    • napiecyku 18 sierpnia 2014 at 20:05 Reply

      Dziękuję :)

  6. Karolina Krysztofiak 18 sierpnia 2014 at 18:09 Reply

    Szukam przepisów obiadowych przepisów, a ten wygląda znakomicie. Idealnie wpisuje się w moje ostatnie smakowe klimaty! Super!

    Ściskam!
    Karolina z Żyj Kochaj Twórz

  7. Ciążowe Zachcianki 18 sierpnia 2014 at 20:42 Reply

    Lubię wszelkie faszerowane warzywa. Świetnie smakują i doskonale prezentują się na talerzu. To również miła odmiana od tradycyjnego obiadu czy kolacji.

  8. Gaja 18 sierpnia 2014 at 21:02 Reply

    Kiedy jechaliśmy do swojego hotelu w Zawierciu, po drodze mijaliśmy święto papryki, a przy drodze mnóstwo ludzi sprzedawało paprykę workami. Wracając kupimy sobie taki worek, będzie jak znalazł do przepisu. Bardzo mi papryka smakuje, nawet surówki z niej chętnie jadam :-)

    • napiecyku 18 sierpnia 2014 at 21:20 Reply

      Chętnie bym zobaczyła takie paprykowe targi. Pozdrawiam Gaja :)

  9. Ania 18 sierpnia 2014 at 21:41 Reply

    nadziana papryka to w sezonie letnim obiad pierwsza klasa!:)

  10. Marcelina 18 sierpnia 2014 at 22:43 Reply

    Uwielbiam takie papryki! Nadziewać je można praktycznie wszystkim :) Jeszcze jak są takie z ogródka to już niebo w gębie :)

  11. Królowa Karo 18 sierpnia 2014 at 23:49 Reply

    Ja dzisiaj paprykę dorzuciłam do zupy, ale muszę pomyśleć o jakiejś faszerowanej.

  12. wenus-lifestyle 19 sierpnia 2014 at 10:06 Reply

    Mniami, pyszności <3

  13. ewarub 19 sierpnia 2014 at 12:30 Reply

    Musi być smacznie! Lubię takie dania, ale nie lubię gotować, niestety ;-(

    Będę zaglądać – liczę na inspiracje i proste przepisy :-)

    • napiecyku 19 sierpnia 2014 at 14:36 Reply

      Witam na blogu. Zapraszam :)

  14. Olka 19 sierpnia 2014 at 13:27 Reply

    PYSZNA :) bardzo lubię…. i to prawda, że teraz jest najlepsza.
    A na zimę to mam w planach ciekawą paprykową marynatę….
    Pozdrawiam :)

  15. Jolanta Strażyc 19 sierpnia 2014 at 14:40 Reply

    Wyglądają bardzo apetycznie :) Chętnie spróbowałabym kawałeczek :)

  16. Beata 19 sierpnia 2014 at 16:14 Reply

    Musze wyprobowac. Ach jak zapachnialo poludniem. A wiesz moje dzieci uwielbiaja papryke, ale tylko surowa i tylko czerwona. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 19 sierpnia 2014 at 20:11 Reply

      Pozdrawiam Beatka :)

  17. Beata 19 sierpnia 2014 at 16:17 Reply

    Smakowicie sie zapowiada. Jak ktos przede mna zauwazyl z czerwoną papryką danie wypadło bardziej kolorowo. Ale mi i tak już cieknie na nie slinka. Poki co robie leczo (uswiadoiłas mi, że to tak sie nazywa), bo strasznie wygodne w przygotowaniu i w obsludze. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 19 sierpnia 2014 at 20:10 Reply

      Dziękuję Beatka, również lubię leczo…szybki i smaczny obiad :)

  18. Agata 19 sierpnia 2014 at 17:35 Reply

    ˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜
        ◕◕═════♣♣═════◕◕
           WITAM SERDECZNIE
            ˜”*°•ڰۣڿ♥ڰۣڿ•°*”˜

    Poczuj dotyk uśmiechu
    I miej piękny dzień,
    Idź w ten dzień bez pośpiechu
    Podejmując jego grę.
    Życzę.
    Na niebie i w sercu słońca,
    a na twarzy
    uśmiechu bez końcaڿڰۣ◕

    ______ ███▓▒░
    ____████_██▓▒░
    __██████__██▓▒░
    _██___█__█_██▓▒░
    █____█__█_██▓▒░
    ____█__█___█▓▒░
    ___██_██__█▓▒░
    ___██_██_█▓▒░
    ___██_███▓▒░
    ___██_██_███▓▒░
    ___██_██___███▓▒░
    ___█__██_____██▓▒░
    ______█______██▓▒░
    __████_____███▓▒░
    _█__████████▓▒░
    █_____████ U Z I A C Z E K:♥

    ڰۣڿ♥ڰۣ-POZDRAWIAM CIEPLUTKO:)

    • napiecyku 19 sierpnia 2014 at 20:03 Reply

      Dziękuję Agatko za piękne życzenia :)

  19. Pati 19 sierpnia 2014 at 19:19 Reply

    Pysznie i lekko zarazem. Dla mnie doskonale!

  20. AZgotuj 20 sierpnia 2014 at 20:40 Reply

    Cudowne obiadowe danie :) aaaa i kolacja też może być pyszna:)

  21. Magda C. 21 sierpnia 2014 at 20:11 Reply

    Jaki fajny pomysł! Lekko i ze smakiem, mniam! :)

  22. lutka40 22 sierpnia 2014 at 20:40 Reply

    smakowicie wygląda !

  23. Marzena 29 sierpnia 2014 at 17:19 Reply

    Smakowity przepis, uwielbiam faszerowane warzywa, właśnie jestem w posiadaniu papryki i piersi z kurczaka, czekają na swoją kolejkę… Pozdrawiam:-)

    • napiecyku 29 sierpnia 2014 at 17:23 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *