Lekkie ciasto z jabłkami

Print Friendly
Witam po wakacyjnej przerwie ! Myślami jeszcze jestem nad Bałtykiem, ale czas na mobilizację. O mobilizację nie trudno, ponieważ statystyki nie spadły tak, jak się tego spodziewałam i utrzymały się na bardzo przyzwoitym poziomie. Dziękuję !!!
Na długi weekend przygotowałam lekkie, niemal biszkoptowe ciasto z jabłkami. To drugi przepis ze starego bloga, który cieszył się dużą liczbą wejść. Lubię ciasta proste, które można przygotować z małej ilości składników. Polecam to ciasto na deser dla maluchów i do filiżanki kawy. Ja do przecieru z jabłek dodałam dwie brzoskwinie, wyszło bardzo smacznie 🙂

IMG_4007

Składniki na ciasto
  • 5 dużych jaj w temp. pokojowej
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szkl cukru
  • 200 g roztopionego i przestudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na przełożenie
  • łyżka masła
  • 4 duże jabłka
  • 2 brzoskwinie ( opcjonalnie )
  • 2 łyżeczki cynamonu lub kardamonu
Jabłka obieram i ścieram na dużych oczkach, brzoskwinie drobno kroję. Na maśle krótko przesmażam brzoskwinie, dodaję jabłka i cynamon. Owoce smażę ok. 4 min. na małym ogniu, cały czas mieszając. Odstawiam.
Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, kiedy piana stanie się gęsta i lśniąca.
Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszam tylko do połączenia składników. Dodaję roztopione i przestudzone masło, całość ponownie delikatnie mieszam.
 Blaszkę o wym. 35 x 24 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód daję mniejszą połowę masy, wyrównuję powierzchnię. Podpiekam ciasto do czasu, kiedy lekko stężeje ( u mnie trwało to ok. 7 min ).
Ostrożnie wysuwam ciasto z piekarnika i delikatnie, równomiernie rozprowadzam masę owocową. Na wierzch daję drugą część ciasta, wyrównuję powierzchnię i ponownie daję ciasto do piekarnika. Piekę ok 30 – 35 min. w temp. 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce i kroję na porcje. Smacznego 🙂

IMG_4003

IMG_4004

 

komentarze 34

  1. Sosna 16 sierpnia 2014 at 13:18 Reply

    Ta kostka wygląda wspaniale, jest taka lekka i delikatna 🙂

  2. Marzena 16 sierpnia 2014 at 14:05 Reply

    Mniam 🙂 pyszności. Bardzo fajny pomysł na ciasto. Poproszę kawałek 🙂

  3. Jolanta Strażyc 16 sierpnia 2014 at 14:38 Reply

    Wspaniale wygląda 🙂 Chętnie spróbowałabym kawałeczek 🙂 Pozdrawiam Gosiu 🙂

  4. innam 16 sierpnia 2014 at 15:18 Reply

    Czytam, jak jestem głodna czy jak czytam, to jestem głodna? Oto jest pytanie!

  5. Kasia 16 sierpnia 2014 at 15:45 Reply

    Bardzo lubię to ciasto, fajnie, że mi je przypomniałaś 🙂

  6. Ela 16 sierpnia 2014 at 16:55 Reply

    Wygląda apetycznie i jak równiutko wyrosło 🙂
    Pozdrawiam serdecznie 🙂

  7. Beata 16 sierpnia 2014 at 17:28 Reply

    Pychotka, tylko usiasc gdzies na tarasie, soczek pomaranczowy i lekkie biszkoptowe ciasto. Pelne szczescie. Jak tam wypoczelas Gosiu na urlopie? Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 16 sierpnia 2014 at 17:39 Reply

      Dziękuję Beatka, na FB są zdjęcia…Zaraz wpadnę do Ciebie 🙂

  8. Beata 16 sierpnia 2014 at 17:29 Reply

    I znowu prawie zlizywalam ekran komputera. Palce lizac. Pozdrawiam serdecznie Beata

    • napiecyku 16 sierpnia 2014 at 17:37 Reply

      Również pozdrawiam Beata 🙂

  9. lena 16 sierpnia 2014 at 19:00 Reply

    Szalenie apetycznie wygląda taka jabłkowa kostka 🙂

  10. Elena Monin 16 sierpnia 2014 at 20:35 Reply

    Muszę koniecznie wypróbować! Wygląda na świetną alternatywę dla klasycznej szarlotki!:)

    Pozdrawiam:)
    elenagotuje.blogspot.com

  11. Ania 16 sierpnia 2014 at 21:08 Reply

    idealne ciacho do kawki- tak jak piszesz 🙂
    a ja mam jabłka w nadmiarze bo od rodziców przywiozłam, szarlotkę zrobiłam i zostało wiec będę dalej kombinować 🙂

  12. marcela 16 sierpnia 2014 at 21:09 Reply

    mniam! wygląda pysznie! wiele bym oddała za taki kawałeczek!

  13. czarodziejka smaków 16 sierpnia 2014 at 21:57 Reply

    Bardzo ciekawe ciacho 🙂 Muszę je kiedyś wypróbować.

  14. Magda C. 17 sierpnia 2014 at 11:24 Reply

    Super pomysł na lekkie ciasto 🙂 Wygląda pysznie!

  15. simply lifetime 17 sierpnia 2014 at 14:05 Reply

    mam nadzieję, że urlop się udał:) a ciasto wygląda wręcz idealnie!:)

    • napiecyku 17 sierpnia 2014 at 21:03 Reply

      Dziękuję dziewczyny 🙂

  16. Venus 17 sierpnia 2014 at 16:11 Reply

    Trafiłaś w moje kupki smakowe 🙂 ślinka mi leci

  17. Kuchnia u Krysi 17 sierpnia 2014 at 21:35 Reply

    Gosiu, to ciasto jest tak delikatne, finezyjne i wygląda tak pysznie, że ślinka mi cieknie, kiedy na nie patrzę 🙂

    • napiecyku 18 sierpnia 2014 at 09:43 Reply

      Dziękuję Krysiu 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku 18 sierpnia 2014 at 01:27 Reply

    Bardzo chętnie bym wpadła na takie ciasto 🙂

  19. Gosia 18 sierpnia 2014 at 07:25 Reply

    Nie no do Ciebie nie da się wejść na bloga ;-(. Człowiek chce po urlopie coś schudnąć a tu nic ;-(; same pokusy :-).

  20. domowacukierniaewy.blox.pl 18 sierpnia 2014 at 07:50 Reply

    I ja zjadłabym kawałek tego ciasta z przyjemnością 🙂

  21. reni 18 sierpnia 2014 at 08:48 Reply

    Ciasto wygląda smakowicie..pozdrawiam

  22. beti 18 sierpnia 2014 at 12:44 Reply

    Pyszne ciasto 🙂 Moja mama robi podobne 🙂

  23. gin 18 sierpnia 2014 at 19:55 Reply

    Mmm, cudownie puchate 🙂

  24. Anna 27 sierpnia 2014 at 15:21 Reply

    Wyglada niesamowicie smacznie 🙂

  25. EwaJ 1 września 2014 at 08:00 Reply

    Wygląda apetycznie! Fajny i prosty przepis. Pozdrawiam cieplutko.

    • napiecyku 1 września 2014 at 15:44 Reply

      Dziękuję, to przepis ze starego zeszytu, zawsze wychodzi i rzeczywiście jest smaczne 🙂

  26. Urszula 27 września 2014 at 16:13 Reply

    Wygląda nader apetycznie, przepis też wydaje się prosty 🙂

  27. Marta 19 lipca 2015 at 11:58 Reply

    Witam. Ciasto wyglada apetycznie. Czy piekarnik wlaczamy z nawiewem, czy nie? Pozdrawam.

    • napiecyku 19 lipca 2015 at 12:03 Reply

      Witam Marta 🙂 Mój piekarnik jest bez termoobiegu. Pozdrawiam 🙂

  28. Domowe Potrawy 30 października 2017 at 11:06 Reply

    Znam to ciasto. Moja ciocia takie czasem piecze 🙂 Jest bardzo dobre.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *