Ciasto na maślance

Do tego wypieku wykorzystałam stary przepis na szybkie ciasto jogurtowe. Jogurt zastąpiłam maślanką, a olej rozpuszczonym masłem. Proste i smaczne ciasto na małą blaszkę, idealne na poczęstunek dla gości. U nas, jeszcze ciepłe do połowy zostało zjedzone. Śliwki, które dodałam wypełniły ciasto wspaniałym aromatem, można je zastąpić innymi owocami, lub po prostu kruszonką. Bardzo polecam :)

IMG_4800

Składniki
  • 2 szkl przesianej mąki pszennej
  • 3/4 szkl cukru
  • 2 jajka w temp. pokojowej ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1 szkl maślanki ( niepełna )
  • 200 g roztopionego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 8 śliwek bez pestek, pokrojonych na 4 części
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijam z solą na pianę, dodaję cukier i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam na gęsty krem. Dodaję stopniowo maślankę i masło, całość delikatnie mieszam. Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki delikatnie mieszam tylko do połączenia.
Blaszkę o wym. 27 x 24 cm wykładam papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładam ciasto, na ciasto równomiernie wykładam śliwki, skórką do ciasta. Patyczkiem do szaszłyków, delikatnie wciskam śliwki w ciasto. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę 40 min. w temp. 180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków :)

IMG_4843

IMG_4892

 

Komentarze: 33

  1. Natalia - Poezja Smaku 29 sierpnia 2014 at 01:32 Reply

    Aż mi pachnie! Bardzo apetyczne :)

  2. Lena 29 sierpnia 2014 at 08:29 Reply

    Bardzo lubię ten przepis na ciasto. Zawsze wychodzi pyszne :)

  3. beti 29 sierpnia 2014 at 10:27 Reply

    Pyszne ciasto :) U mnie też ze śliwkami :)

  4. Agata 29 sierpnia 2014 at 10:53 Reply

    Zdrowy przepis bo na maślance.Uwielbiam ciasta.Pozdrawiam życząc miłego piątku.

    • napiecyku 29 sierpnia 2014 at 12:48 Reply

      Dziękuję i nawzajem :)

  5. Pati 29 sierpnia 2014 at 12:18 Reply

    Do kawy o tej porze idealne…

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 29 sierpnia 2014 at 13:58 Reply

    Ze śliwkami ciasta zawsze smakują wspaniale :)

  7. wenus-lifestyle 29 sierpnia 2014 at 14:13 Reply

    Mniami, wspaniałości <3 Uwielbiam takie ciasta, zajrzyj do mnie u mnie też ze śliwkami, ale kruche 😉

  8. Maminka 29 sierpnia 2014 at 15:36 Reply

    Bardzo łatwy – coś dla mnie!
    Lubię łatwe przepisy. Wygląda pięknie :)

    Pozdrawiam :)

  9. Marzena 29 sierpnia 2014 at 19:01 Reply

    Jakie pyszne ciasto :-) zapisuje sobie przepis :-) rewelacja :-)

  10. Ela 29 sierpnia 2014 at 20:49 Reply

    Oj, jakie apetyczne :)
    Pozdrawiam :)

  11. ja i moje urwisy 29 sierpnia 2014 at 21:12 Reply

    Oj mniamciu, pycha :)

  12. Beata 30 sierpnia 2014 at 00:30 Reply

    Ale pychotka. Ja zdecydowanie stawiam na sliwki. Kruszonka w ich miejsce – to nie to samo. Pozdrawiam serdecznie Beata

  13. Beata 30 sierpnia 2014 at 00:32 Reply

    Jak zawsze u Ciebie takie przysmaki. Ach az u mnie zapachnialo ciastem ze sliwkami. Pozdrawiam Beata

  14. Sosna 30 sierpnia 2014 at 09:59 Reply

    Wygląda smakowicie :>

  15. Marcelina 30 sierpnia 2014 at 14:54 Reply

    Uwielbiam wypieki na maślance, sama robię podobne, a takim kawałkiem ze śliwką chętnie bym się poczęstowała :)

  16. czarodziejka smaków 30 sierpnia 2014 at 16:56 Reply

    ciasta na maślance mają wspaniałą strukturę, bardzo lubię :)

  17. Ania 30 sierpnia 2014 at 17:45 Reply

    w tygodniu robiłam bardzo podobne i też ze śliwkami – pychota :)

  18. Dieta moja pasja. 30 sierpnia 2014 at 19:52 Reply

    A dlaczego ciasto na maślance tak znakomicie wyrasta? To właśnie ta niewinna maślanka bardzo pobudza proszek do działania. Piękne ciacho :)

  19. simply lifetime 30 sierpnia 2014 at 21:10 Reply

    a mówią, że nie powinno się jeść ciepłego ciasta… ale chyba też bym nie wytrzymała!:)

    • napiecyku 30 sierpnia 2014 at 21:35 Reply

      Tak, odczułam skutki własnego łakomstwa, ale wniosków nie wyciągam :)

  20. Kuchnia u Krysi 31 sierpnia 2014 at 07:58 Reply

    Ciasta na maślance zawsze się udają. Świetny pomysł na dodanie śliwek. Bardzo puszyste, wyrośnięte… i taki cudny kolor :)

  21. Ladylaura 31 sierpnia 2014 at 10:59 Reply

    Cudowne ,pozdrawiam .

  22. innam 31 sierpnia 2014 at 14:24 Reply

    No a ja znowu na diecie, więc na Twoje piękne ciasta się ślinię podwójnie… :)

  23. Venus 31 sierpnia 2014 at 16:07 Reply

    i jak tu być na diecie gdy taki pyszności pokazują 😛

  24. Hanna Badura 31 sierpnia 2014 at 19:41 Reply

    Ciasta na kefirze, maślance czy jogurcie wychodzą wspaniale.
    Twoje wygląda jak z najlepszego czasopisma.
    Pozdrawiam.

    • napiecyku 31 sierpnia 2014 at 20:26 Reply

      Witam na blogu, dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

    • napiecyku 1 września 2014 at 15:45 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam serdecznie :)

  25. Łukasz 31 sierpnia 2014 at 21:07 Reply

    Idealne domowe ciacho! :)

  26. Culinaryisland.blogspot.com 31 sierpnia 2014 at 21:45 Reply

    Wygląda obłędnie!

  27. Karolina 31 sierpnia 2014 at 22:31 Reply

    oj zjadłabym takie pyszne ciacho :)

  28. Jolanta Strażyc 1 września 2014 at 19:33 Reply

    Pyszności! Uwielbiam ciasta ze śliwkami :)

  29. Magda C. 5 września 2014 at 22:39 Reply

    Pysznie wygląda to ciasto, mniam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *