Ciasto dietetyczne z marchewką

To ciasto dla tych, którzy lubią marchewkę, są na diecie i czasami mają ochotę na coś słodkiego do kawy. Ciasto słodziłam ksylitolem ( cukrem brzozowym ), który u nas niestety jest drogi, można zastąpić go dwoma łyżkami miodu. To ciasto bardzo zyskuje na smaku, po dodaniu posiekanych orzechów, czy migdałów, ale wiadomo…kalorie. 
Zostawiam Was z ciastem marchewkowym na jakiś czas, wracam niebawem 🙂

IMG_3449

Składniki
  • 400 g startej marchewki
  • 130 g mąki pszennej razowej
  • 4 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl ksylitolu lub 2 łyżki miodu
  • 2 małe filiżanki płatków migdałowych ( opcjonalnie )
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 pełna łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Marchewkę ścieram na drobnej tarce i wyciskam z niej nadmiar soku.
Białka ubijam na pianę, stopniowo dodaję ksylitol i nadal ubijam. Dodaję żółtka i ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję marchew, olej, połowę płatków migdałowych i resztę składników, całość mieszam delikatnie łyżką.
Masę przekładam do tortownicy o śr. 23 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min. w temperaturze 180 stopni. Gotowe ciasto studzę na kratce. Ciasto można posmarować łyżką rzadkiego miodu i posypać prażonymi płatkami migdałów. Smacznego 🙂

IMG_3390

IMG_3471

komentarzy 47

  1. Milena 1 sierpnia 2014 at 00:22 Reply

    Uwielbiam ciasto marchewkowe! Z dodatkiem miodu – obłęd! 🙂

    Pozdrawiam i w wolnym czasie zapraszam do siebie 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku 1 sierpnia 2014 at 00:54 Reply

    Moje ulubione ciacho <3

  3. Lena 1 sierpnia 2014 at 06:16 Reply

    Ciasta z marchewką wprost uwielbiam-nawet te dietetyczne wersje 🙂

  4. Salvador Dali 1 sierpnia 2014 at 08:36 Reply

    czy na diecie czy nie marchewkowe the best! 🙂

  5. wenus-lifestyle 1 sierpnia 2014 at 09:09 Reply

    Pyszności <3 Uwielbiam ciasto marchewkowe 😀 Twoje wygląda rewelacyjnie 🙂

  6. simply lifetime 1 sierpnia 2014 at 09:40 Reply

    ciasto marchewkowe, przepyszne, jakiś czas temu zrobiłam po raz pierwszy i zasmakowało mi niesamowicie!:) do swojego dodaję jeszcze trochę kakao:)

  7. Ladylaura 1 sierpnia 2014 at 10:51 Reply

    Pyszne ,ksylitol ,już sama nazwa mnie odrzuca .Wolę ciemny cukier.

  8. Maminka 1 sierpnia 2014 at 11:31 Reply

    uwielbiam…i dzisiaj zrobię…dzięki za podpowiedź :))

  9. Marzena 1 sierpnia 2014 at 14:23 Reply

    Uwielbiam słodkości z dodatkiem marchewki 🙂 super smakują 🙂

  10. Asia3city 1 sierpnia 2014 at 22:05 Reply

    Zamiast ksylitol można napisać cukier brzozowy – ładniej brzmi, a słyszałam że jest bardzo zdrowy. Ciasto wyszło Tobie śliczne 🙂

  11. domowacukierniaewy.blox.pl 1 sierpnia 2014 at 22:50 Reply

    Takim ciastem mogłabym się zajadać bez przerwy! 🙂

  12. marcela 2 sierpnia 2014 at 10:17 Reply

    mmmniaaaa! matko! jakie dobre! jak zgłodniałam! uciekam do kuchni!

  13. Beti 2 sierpnia 2014 at 12:03 Reply

    Oj muszę w końcu zrobić 🙂 Pysznie się prezentuje 🙂

  14. Zdeterminowana Ana 2 sierpnia 2014 at 13:32 Reply

    Ostatnio sama zrobiłam podobne ciasto – było obłędnie smaczne!

  15. Kasia 2 sierpnia 2014 at 16:09 Reply

    Dla mnie ciasto marchewkowe najlepiej smakuje jesienią, ale chętnie zjadłabym kawałek Twojego 🙂

  16. gin 2 sierpnia 2014 at 17:39 Reply

    Wygląda pysznie 🙂 I kolor ma śliczny 🙂

  17. Gaja 2 sierpnia 2014 at 17:45 Reply

    Też bardzo lubię marchewkowe ciasto, ale jego pieczenie odkładam już na po urlopie. Rozgrzany piekarnik tylko podnosi temperaturę w mieszkaniu :-/

    • napiecyku 2 sierpnia 2014 at 17:46 Reply

      To prawda, ja piekłam wczoraj późnym wieczorem 🙂

  18. Dieta moja pasja. 2 sierpnia 2014 at 20:37 Reply

    Ja obecnie jestem w fazie cukiniowych wypieków. A marchewkowy placek wygląda rewelacyjnie 🙂

  19. marcela 2 sierpnia 2014 at 23:57 Reply

    jeśli by mnie pytać o zdanie to totalna bomba!

  20. Kuchnia u Krysi 3 sierpnia 2014 at 06:27 Reply

    Ciasto genialne. Wiem, bo kiedyś też upiekłam i pytam się dlaczego częściej tego nie robię. Dziękuję za przypomnienie. A te migdały na wierzchu to dodatkowy smaczek do ciasta 🙂

  21. marta 3 sierpnia 2014 at 11:49 Reply

    uwielbiam ciasta marchewkowe pod każdą postacią…Twoje wygląda tak pysznie, że wlaśnie w tej chwili chwyciłabym za kawałeczek 🙂

    • napiecyku 3 sierpnia 2014 at 12:49 Reply

      Witam na blogu, zapraszam na ciasto 🙂

  22. AZgotuj 3 sierpnia 2014 at 13:55 Reply

    Cudowny kawałeczek jeszcze kleks jakiegoś kremiku, no dobra … lody 🙂

  23. czarodziejka smaków 3 sierpnia 2014 at 19:11 Reply

    bardzo podoba mi się struktura tego ciasta 🙂

    • napiecyku 3 sierpnia 2014 at 21:13 Reply

      Dziękuję dziewczyny :))

  24. kulinarny blog samanthy 3 sierpnia 2014 at 19:44 Reply

    Przepadam za takimi ciastami, z cukrem brzozowym nie próbowałam ! Fantastycznie wygląda 🙂

  25. Ania 4 sierpnia 2014 at 14:38 Reply

    marchewkowe fit? – podoba mi się 😀 tym ciachem nie pogardzę 🙂

  26. Galantyna 4 sierpnia 2014 at 14:40 Reply

    Interesujące ciacho, takiego nie robiłam… jeszcze 🙂

  27. Karolina 4 sierpnia 2014 at 21:30 Reply

    To ja poproszę kawałek 🙂

  28. MamaBlogujePL 4 sierpnia 2014 at 22:35 Reply

    Oho! Ciasto z marchewką! Moi chłopcy bardzo lubię marchewkę więc nie pozostaje mi nic innego jak tylko wypróbować ten przepis :D:D:D Pozdrawiam 🙂

    • napiecyku 15 sierpnia 2014 at 00:52 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  29. Królowa Karo 5 sierpnia 2014 at 10:53 Reply

    Mój W. na początku nie był przekonany do tego ciasta, gdy upiekłam je po raz pierwszy, a teraz co jakiś czas sam się dopomina.

  30. Magda C. 5 sierpnia 2014 at 19:56 Reply

    Uwielbiam marchewkowe pod każdą postacią 🙂

  31. Olka 7 sierpnia 2014 at 09:43 Reply

    Bardzo lubię 🙂 chętnie bym zjadła spory kawałek…

  32. mojamalakuchnia.wordpress.com 8 sierpnia 2014 at 11:08 Reply

    wygląda wspaniale. i te migdały na wierzchu..mniam : )

  33. Amanda 8 sierpnia 2014 at 22:08 Reply

    Wszystkie marchewkowe ciasta są przepyszne, wilgotne i bardzo smaczne!;)

  34. Konczi i Szpileczka 10 sierpnia 2014 at 13:55 Reply

    Super ciasto, zjadłabym takie

  35. innam 10 sierpnia 2014 at 18:51 Reply

    Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego. Ale wiesz co, remontuję kuchnię, może odnowiona natchnie mnie do wprowadzenia w życie planu pieczenia ciasta w każdy weekend 😀

    • napiecyku 15 sierpnia 2014 at 00:51 Reply

      U mnie również ciasto w każdy weekend 🙂

  36. Ciążowe Zachcianki 11 sierpnia 2014 at 11:04 Reply

    Bardzo lubię to ciasto i od czasu do czasu je piekę. Moja rodzina się nim zajada:)

  37. Jolanta Strażyc 16 sierpnia 2014 at 14:40 Reply

    Moje ulubione 🙂 Wspaniały przepis 🙂

  38. black olive 22 sierpnia 2014 at 18:53 Reply

    z migdałów nie ma co rezygnować, wyglądają świetnie na tym cieście 🙂
    zapiszę sobie przepis 🙂

  39. Aneta 27 listopada 2014 at 13:39 Reply

    Pyszne i proste ciasto!!!! Właśnie upiekłam. Trochę je zmodyfikowałam. Dodałam pestki z dyni i słonecznika oraz siemię lniane, a zrezygnowałam z migdałów. Polecam na pewno je jeszcze upiekę! I to nie raz!!! Pozdrawiam i dziękuję:)

    • napiecyku 27 listopada 2014 at 16:51 Reply

      Cieszę się, że ciasto smakowało. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  40. Ola 27 lutego 2015 at 22:04 Reply

    Ciasto wyszło przepyszne,w ciągu 10 min nie było już co jeść.
    Jutro próbuję robić inne smakołyki,bo widzę,że przepisy rewelacyjne.Przerobię je wszystkie.

    • napiecyku 27 lutego 2015 at 22:16 Reply

      Dziękuję Ola. Pozdrawiam serdecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *