Zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami i cebulką

Postanowiłam odnawiać te przepisy, które cieszyły się dużym powodzeniem na starym blogu. Pierwszy z nich to zapiekanka z piersi kurczaka z pieczarkami, cebulką i marchewką. Dosyć prosty i smaczny pomysł na obiad, oraz ciepły poczęstunek dla gości. Można ją podać z ziemniakami, ryżem lub jako samodzielne danie. Bardzo polecam :)

IMG_1743

 

Składniki
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 cebulki pokrojone w piórka
  • 3 ząbki czosnku
  • 20 dkg pieczarek, obranych i pokrojonych w plasterki
  • 2 marchewki obrane i pokrojone z plasterki
  • 3 łyżki majonezu
  • 7 dkg twardego, żółtego sera startego na drobnej tarce
  • domowa przyprawa do mięs
  • olej do smażenia
Jeżeli filety są grubsze, kroję je w poprzek na pół i delikatnie rozbijam. Każdą pierś nacieram czosnkiem i posypuję przyprawą domową do mięs. Na odrobinie oleju krótko smażę cebulkę, dodaję pieczarki, całość smażę około 3 min.
Na dno naczynia do zapiekania wykładam kolejno marchewkę, piersi kurczaka, pieczarki z cebulką, majonez i żółty ser. Całość zapiekam ok 40 min w temp.190 stopni. Gotową zapiekankę dzielę na porcje i od razu podaję. Smacznego :)

IMG_1736

Komentarze: 27

  1. Asia3city 10 lipca 2014 at 01:45 Reply

    Ciekawy i prosty przepis, warty wypróbowania :) Na zdjęciach wygląda smakowicie.

  2. simply lifetime 10 lipca 2014 at 07:26 Reply

    wygląda przesmacznie, przyznam się, że nie próbowałam nigdy robić tego rodzaju zapiekanek, które mogłyby być miłą odmianą:) a czy smarujesz czymś dno naczynia, czy nie trzeba?:)

    • napiecyku 10 lipca 2014 at 08:57 Reply

      Ja nie smaruję, ze składników wytopi się wystarczająca ilość sosu :)

  3. Ania 10 lipca 2014 at 07:33 Reply

    mniam :) ta zapiekanka ma wszystko, co lubie:)

  4. marcela 10 lipca 2014 at 08:02 Reply

    mmmm… ! Uwielbiam takie połączenie smaków! Pozdrawiam!! ( mam nadzieję, że komentarz się nie zdubluje, bo coś mi się zawiesiło podczas dodawania poprzedniego)

  5. Ladylaura 10 lipca 2014 at 10:52 Reply

    Fajne ,ja znam trochę inny sposób ,ale z marchewką na górze.

  6. Królowa Karo 10 lipca 2014 at 15:40 Reply

    Rzeczywiście wygląda fajnie. Muszę spróbować.

  7. Salvador Dali 10 lipca 2014 at 19:51 Reply

    uwielbiam zapiekanki makaronowe :) Dobre na czyszczenie lodówki, ale dobre też na szybki i pełen smaków obiad :)

  8. mojamalakuchnia.wordpress.com 10 lipca 2014 at 21:37 Reply

    mniam, uwielbiam takie zapiekanki : )

  9. czarodziejka smaków 10 lipca 2014 at 22:05 Reply

    wygląda apetycznie, aż chce się ją zjeść :)

  10. Natalia - Poezja Smaku 11 lipca 2014 at 01:23 Reply

    Świetna, ja w podobny sposób robię schab :)

  11. Magda C. 11 lipca 2014 at 07:28 Reply

    Smakowicie wygląda ta zapiekanka :)

  12. anelise 11 lipca 2014 at 09:29 Reply

    Wygląda przepysznie! 😀 Może uda mi się taką zapiekanką zaskoczyć chłopaka, który uważa, że skoro nie gotuje to znaczy że nie potrafię xD

    • napiecyku 11 lipca 2014 at 20:15 Reply

      Witam na blogu. Pozdrawiam :)

  13. wenus-lifestyle 11 lipca 2014 at 12:14 Reply

    Mniam, prawdziwe pyszności <3

  14. onehappylifeblog 11 lipca 2014 at 15:18 Reply

    Tak jeszcze kurczaka nie robilam, musze sprobowac

  15. Najdzela 11 lipca 2014 at 19:49 Reply

    Zjadłabym sobie taką zapiekankę :) Mniam…

  16. Konczi i Szpileczka 11 lipca 2014 at 20:08 Reply

    Często ostatnio do Ciebie trafiam, ale takim pysznościom nie można się oprzeć!

  17. Dieta moja pasja. 11 lipca 2014 at 21:11 Reply

    Łał ale pyszności :)

  18. Ania P 12 lipca 2014 at 03:29 Reply

    Zjadłabym z chęcią, to moje smaki :-)

  19. Maszka 12 lipca 2014 at 10:35 Reply

    Ojjjj…. wygląda obłędnie ! Pozdrawiam – M.

  20. Jolanta Strażyc 13 lipca 2014 at 21:26 Reply

    Świetny przepis, muszę koniecznie wypróbować :)

  21. Gaja 14 lipca 2014 at 14:31 Reply

    O, coś nowego! Nigdy nie używałam majonezu do zapiekania :-)

  22. Ada 9 czerwca 2015 at 19:42 Reply

    na ile osób przepis?

    • napiecyku 9 czerwca 2015 at 21:04 Reply

      5- 6 osób :)

  23. Lidia 4 grudnia 2015 at 18:38 Reply

    A co z tym majonezem ? Dać na ser czy wymieszać z nim ? Dziękuje

    • napiecyku 4 grudnia 2015 at 19:06 Reply

      Kolejno na pieczarki, daję równomiernie majonez, a na koniec ser starty na tarce :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *