Szybkie ciasto z owocami

Za każdym razem, kiedy piekę ciasto z owocami, mam obawy, czy ciasto nie upadnie. Zwłaszcza ciasta jogurtowe, są pod tym względem bardzo chimeryczne. Za dużo soczystych owoców, najlepsze ciasto zamieni w zakalec.
Dzisiaj piekłam ciasto z malinami z przepisu Doroty. Zapobiegawczo dałam mniej owoców, wyszło bardzo lekkie, niemal biszkoptowe, idealne ciasto z owocami na letnie popołudnie. Bardzo polecam 🙂

IMG_2909

Składniki

  • 4   duże jajka ( osobno żółtka, osobno białka )
  • 1,5  szkl mąki pszennej
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2  szkl oleju
  • kilka kropel ulubionego aromatu
  • 300 g dowolnych owoców ( u mnie maliny )
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 Ubijam białka na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier (po jednej łyżce) i nadal ubijam do czasu, aż piana stanie się sztywna i lśniąca. Dodaję żółtka i nadal ubijam. Następnie, cały czas ubijając dodaję stopniowo olej i aromat, na końcu przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu mąki, ciasto delikatnie mieszam tylko do połączenia składników.
Tortownicę o śr. 23 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na spód foremki daję ciasto, wyrównuję powierzchnię. Umyte i osuszone owoce wykładam na ciasto i delikatnie wciskam je do środka. Ciasto daję do lekko nagrzanego piekarnika, piekę ok. 50 min w temp. 170-180 stopni, do suchego patyczka. Gotowe ciasto studzę na kratce, można posypać cukrem pudrem. Udanych wypieków 🙂

IMG_2931

IMG_2953

 

komentarze 34

  1. Wanda 24 lipca 2014 at 08:03 Reply

    Akurat takiego przepiosu mi potrzeba bardzo dziękuję pozdrawiam

    • napiecyku 24 lipca 2014 at 11:29 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  2. Salvador Dali 24 lipca 2014 at 08:09 Reply

    ciasta z owocami zazwyczaj są szybkie.. ale jakie pyszne, jakie dobre 🙂

  3. Lena 24 lipca 2014 at 08:19 Reply

    Proste, i jakie puszyste! 🙂

  4. marcela 24 lipca 2014 at 09:30 Reply

    mm… szybkie i smaczne- dla mnie idealne!

  5. Ladylaura 24 lipca 2014 at 11:32 Reply

    Wspaniałe ,wygląda takk lekko i pysznie .

  6. Sosna 24 lipca 2014 at 14:25 Reply

    Lekkie niczym chmurka :>

  7. ClaireG 24 lipca 2014 at 17:37 Reply

    Znalazłam kiedyś podobny przepis na opakowaniu margaryny do pieczenia. Ciasto wyszło przepyszne, więc Twoje z pewnością będzie jeszcze lepsze 🙂

    im-bookworm.blogspot.com

  8. Agata 24 lipca 2014 at 17:55 Reply

    Wspaniale i smakowicie wygląda.Miłego wieczorku.Pozdrawiam. 🙂

    • napiecyku 24 lipca 2014 at 20:04 Reply

      Dziękuję Agatka. Pozdrawiam 🙂

  9. Asia3city 24 lipca 2014 at 18:40 Reply

    Moje chłopaki nawet z zakalcem wciągną jak mi nie wyjdzie 🙂 A Twoje wygląda smakowicie !!!

  10. Ania 24 lipca 2014 at 21:26 Reply

    pyszny placek do kawki 🙂

  11. kulinarny blog samanthy 24 lipca 2014 at 21:34 Reply

    Niezwykle delikatne i bardzo przepysznie wyglada. Idelne do kawki

  12. Natalia - Poezja Smaku 24 lipca 2014 at 23:37 Reply

    Ale leciutkie! Piękne! 🙂

  13. Ania P 25 lipca 2014 at 00:14 Reply

    Ciacho pycha! 🙂

  14. Anek73 25 lipca 2014 at 08:13 Reply

    Dziękuję za odwiedziny na moim blogu 🙂

  15. Kuchnia u Krysi 25 lipca 2014 at 08:26 Reply

    Tak, szybkie ciasto. Szybko się robi i szybko zjada. Pysznie, kusząco wygląda. Do porannej kawy akurat 🙂

  16. violka 25 lipca 2014 at 08:40 Reply

    Dziękuję za odwiedziny u mnie… Znam to ciasto, tylko Twoje jest jakby wyższe – może moja foremka jest za duża. Ale powiem Ci, że u Ciebie można zgłodnieć. Twoje zdjęcia są takie „pyszne” 🙂

  17. Jolanta 25 lipca 2014 at 10:44 Reply

    Jakie mniamuśne:-)))

  18. Królowa Karo 25 lipca 2014 at 11:06 Reply

    Oj, wiem coś o tym, już niejeden zakalec „upiekłam”

  19. simply lifetime 25 lipca 2014 at 12:28 Reply

    wygląda tak lekko, że aż chce się ugryźć kawałek!:)

  20. Ewa J. 25 lipca 2014 at 12:46 Reply

    Lubie maliny i zawsze robilam podobne ciasto, tylko owoce wgniatalam w wierzch. Takie ciasta sa fajne bo wrzuca sie skladniki do robota i niemalze gotowe!

  21. Najdzela 25 lipca 2014 at 15:13 Reply

    Oj zjadłabym takie dwa kawałeczki 🙂

  22. Venusco 25 lipca 2014 at 22:20 Reply

    jak oglądam i czytam Twoje przepisy to zawsze wszystko wydaje takie proste – może w końcu się nauczę czegoś :p

  23. Venus 25 lipca 2014 at 22:21 Reply

    coś mi przeskakuje z nikiem sorry

  24. Sosna 26 lipca 2014 at 16:48 Reply

    Kuszące to 😀

  25. gin 26 lipca 2014 at 17:46 Reply

    Też mam zawsze takie obawy 🙂
    Twoje wyszło idealne 🙂

  26. Jolanta Strażyc 26 lipca 2014 at 19:16 Reply

    Wspaniale wygląda 🙂

  27. Marzena 27 lipca 2014 at 20:16 Reply

    Małgosiu fajne ciasto 🙂 szybka propozycja na coś do kawki 🙂

  28. JustInka 28 lipca 2014 at 13:52 Reply

    Takie ciasta teraz przez dostępność owoców to niemal codzienność. uwielbiam 🙂

  29. Back Taste 29 lipca 2014 at 15:11 Reply

    Próbowałam tego przepisu z bloga Dorotki i rzeczywiscie, zawsze się udaje. Mimo, ze zamieniłam mąkę pszenną na tortową 🙂

  30. alis 2 sierpnia 2014 at 09:20 Reply

    smakowite, upiekłam tym razem ze śliwkami 🙂

    • napiecyku 2 sierpnia 2014 at 21:44 Reply

      Dziękuję Alis 🙂 Cieszę się, że smakowało 🙂

  31. Magda C. 5 sierpnia 2014 at 19:57 Reply

    Najlepsze ciacho 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *