Szarlotka z orzechami

Dzisiaj prosta szarlotka, ciasto w całości z mąki krupczatki, która wg, mnie jest najlepsza do wypieku kruchych ciast. Wzbogaciłam ją o orzechy włoskie, dzięki nim ciasto bardzo zyskuje na smaku. Jabłka w połowie starłam i w połowie pokroiłam w kostkę. Kto unika cukru, może zupełnie z niego zrezygnować, słodki gatunek jabłek lekko dosłodzi szarlotkę. Polecam…kruche ciasto, jabłka i orzechy, to pyszne połączenie smaków :)

IMG_1891

Składniki
  • 500 g krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki orzechów włoskich pociętych na kawałki i lekko uprażonych na patelni
  • 2 jabłka obrane i starte na tarce o dużych oczkach
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka u mnie agrestowa

Do miseczki daję mąkę, zimne masło, sól, żółtka, śmietanę i cukier waniliowy. Składniki szybko łączę, ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i mniejszą. Każdą owijam folią spożywczą i daję do zamrażarki na 30 min.

Jeżeli starte jabłka są bardzo soczyste, wyciskam z nich nadmiar soku. Na maśle lekko przesmażam jabłka starte i pokrojone w kostkę, na koniec dodaję galaretkę. Całość smażę, kiedy galaretka się rozpuści, odstawiam.

Blaszkę o wym. 25×30 cm. wykładam papierem do pieczenia. Na dno ścieram większą część kruchego ciasta, boki lekko unoszę do góry. Na ciasto równomiernie daję orzechy, jabłka i ścieram pozostałą część ciasta. Całość daję do nagrzanego piekarnika i piekę ok. 50 min. w temp.180 stopni. Gotowe studzę na kratce. Smacznego :)

IMG_1988

IMG_1883

Komentarze: 25

  1. Magda C. 4 lipca 2014 at 12:22 Reply

    Uwielbiam połączenie jabłek i orzechów, pycha!

  2. Byłem tu. Tony Halik. 4 lipca 2014 at 13:04 Reply

    Uwielbiam szarlotkę, a ta wygląda bardzo smakowicie.
    Jeszcze nigdy nie piekłam ciasta z krupczatki :)

    • napiecyku 4 lipca 2014 at 13:40 Reply

      Dziękuję Asia :)

  3. Marek Masalski 4 lipca 2014 at 15:39 Reply

    Nie jestem wielkim fanem ciast, ale szarlotka całkiem mi smakuje. Może w końcu upiekę swoje pierwsze ciasto 😉

    • napiecyku 4 lipca 2014 at 15:52 Reply

      Spróbuj, na pewno się uda :)

  4. simply lifetime 4 lipca 2014 at 16:30 Reply

    szarlotka, jedno z najlepszych ciast!:) a w połączeniu z orzechami musi smakować obłędnie!:)

  5. mojamalakuchnia.wordpress.com 4 lipca 2014 at 17:17 Reply

    Z orzechami.. musiała być pyszna taka szarlotka : )

  6. Ladylaura 4 lipca 2014 at 17:45 Reply

    Ja tez wczoraj piekłam szarlotkę ,ale dałam krupczatkę i pszenną pół na pół ,super ,to zajadamy razem wirtualnie ,smacznego!.

    • napiecyku 4 lipca 2014 at 19:29 Reply

      To zajadamy, smacznego :)

  7. Olka 4 lipca 2014 at 17:53 Reply

    Mmmm…. ale pyszna i z orzechami :) poproszę kawałeczek :) :)

  8. Maria 4 lipca 2014 at 17:58 Reply

    Zjadłabym taką…

  9. Agata 4 lipca 2014 at 21:38 Reply

    Smacznie wygląda pychotka.Buziaki i miłego weekendu:)))

    • napiecyku 4 lipca 2014 at 21:45 Reply

      Dziękuję Agatko :)

  10. Karolina 5 lipca 2014 at 00:57 Reply

    pysznie wygląda ! nie ma nic lepszego jak domowa szarlotka :)

  11. wenus-lifestyle 5 lipca 2014 at 16:06 Reply

    Wow, genialnie wygląda! Porywam kawałek 😉

  12. Dieta moja pasja. 5 lipca 2014 at 20:25 Reply

    Wygląda znakomicie i aż mi żal, że nic nie upiekłam. Ale wieczny brak czasu….może jutro :)

    • napiecyku 5 lipca 2014 at 20:44 Reply

      U mnie również ostatnio krucho z czasem :)

  13. Jolanta Strażyc 6 lipca 2014 at 22:40 Reply

    Ale pięknie się prezentuje i na pewno wspaniale smakuje :)

  14. Natalia - Poezja Smaku 7 lipca 2014 at 00:55 Reply

    No po prostu wspaniała! :)

  15. kulinarny blog samanthy 8 lipca 2014 at 09:41 Reply

    Tak smakowicie wygląda, ze wpadnę na kawałek :) Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 8 lipca 2014 at 12:26 Reply

      Zapraszam Samanta, z Londynu to przecież tylko chwila samolotem :)

  16. Karolina 8 lipca 2014 at 10:41 Reply

    Super pomysł :) Nigdy jeszcze nie jadłam szarlotki z orzechami, dlatego jak wrócę do domu to muszą ją koniecznie zrobić :) Pozdrawiam

  17. Ania 8 lipca 2014 at 12:03 Reply

    ona ma w sobie wszystko, co lubię :)

  18. czarodziejka smaków 10 lipca 2014 at 22:04 Reply

    musi być mega aromatyczna :)

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 14 lipca 2014 at 22:17 Reply

    Pysznie musiała smakować :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *