Letnia zupa z ryżem i bobem

Latem często robię zupy z warzywami i ryżem, lekko przestudzone są idealne na gorące dni. W tej zupie ziemniaki zastąpiłam nasionami bobu i dodałam odrobinę kurkumy, co dodało potrawie wyrazistości. Zamiast bobu, często dodaję zielony groszek. Polecam 🙂

DSCN6671

Składniki

  • 2 – 2,5 l bulionu
  • 1/2 kalafiora, podzielonego no różyczki
  • 2 mniejsze marchewki pokrojone w krążki
  • 20-30 dkg ugotowanego i obranego ze skórki bobu
  • 100 g ryżu
  • 150 g śmietanki do zup
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżeczki kurkumy
  • 1 mała cebulka drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • oliwa
  • sól i pieprz do smaku
W garnku rozgrzewam oliwę, dodaję czosnek, cebulkę, marchewkę, całość smażę 2-3 min. Dodaję kolendrę i kurkumę, smażę pół minuty. Dolewam bulion, dodaję ryż, całość gotuję 10 min. Dodaję kalafiora i gotuję kolejne 10 min, na małym ogniu. Na koniec daję śmietankę i bób, doprowadzam do wrzenia i doprawiam zupę do smaku. Smacznego 🙂

IMG_2665

komentarzy 28

  1. Magda C. 19 lipca 2014 at 13:12 Reply

    Typowo letnia, super 🙂 Musi być pycha!

  2. Asia3city 19 lipca 2014 at 14:14 Reply

    Jakoś nie przepadam za ryżem w zupach, co byś zaproponowała Małgosiu aby go zastąpić ?

    • napiecyku 19 lipca 2014 at 14:22 Reply

      Na pewno drobny makaron, czasami daję do zup kaszę kuskus, smaczna i łatwo ją przyrządzić 🙂

  3. Ania 19 lipca 2014 at 15:20 Reply

    wygląda bardzo apetycznie, z dużą ilością warzyw 🙂

  4. kulinarny blog samanthy 19 lipca 2014 at 17:21 Reply

    Pyszną zupkę przygotowałaś, az mam ochotę spróbować 🙂

  5. czarodziejka smaków 19 lipca 2014 at 17:46 Reply

    Super kompozycja! Ja w te upały także się ratuję zupami, nie jestem w stanie nic innego przełknąć, a Twoje zupka z bobem wygląda wyśmienicie i bardzo zachęcająco 🙂

  6. Pati 19 lipca 2014 at 20:19 Reply

    Piękna i taka kolorowa!

  7. Ladylaura 19 lipca 2014 at 21:24 Reply

    Apetyczna ,że ho ,ho.

  8. Konczi i Szpileczka 19 lipca 2014 at 21:25 Reply

    Nie jadłam takiej zupki jeszcze. Świetny pomysł z tym bobem!!

  9. Kuchnia u Krysi 19 lipca 2014 at 21:36 Reply

    Zupa pożywna, pysznie wygląda. Skusiłabym się na nią 🙂

  10. Dorka DOO 20 lipca 2014 at 10:31 Reply

    Kurczę, nie jadłam nigdy zupy z bobem , zawsze bób robiłam sam z boczkiem na gęsto, ale ten przepis wypróbuję na pewno 🙂

  11. Dieta moja pasja. 20 lipca 2014 at 11:29 Reply

    A ja widzę tą zupkę z kładzionymi kluseczkami. 🙂

  12. Rosa 20 lipca 2014 at 11:50 Reply

    Nigdy jeszcze nie jadłam zupy z bobem. Fajny pomysł. 🙂

  13. Sosna 20 lipca 2014 at 13:41 Reply

    Uwielbiam surowy bób, gotowanego jeszcze nie jadłem, chętnie bym spróbował 😀

  14. reni 20 lipca 2014 at 21:08 Reply

    Wygląda smakowicie…prawdę mówiąc jeszcze takiej nie jadłam,pozdrawiam

  15. Jolanta Strażyc 20 lipca 2014 at 22:10 Reply

    Wygląda przepysznie, a z tym bobem to bardzo dobry pomysł. Muszę wypróbować. Pozdrawiam serdecznie 🙂

  16. renia 20 lipca 2014 at 22:21 Reply

    Nigdy takiej nie gotowałam:)))chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

  17. Marzena 20 lipca 2014 at 23:06 Reply

    Bardzo lubię zupy 🙂 Twoja wygląda smakowicie 🙂

  18. Natalia - Poezja Smaku 21 lipca 2014 at 00:33 Reply

    Bardzo fajna, lubię jak jest dużo warzyw w zupie 🙂

  19. wenus-lifestyle 21 lipca 2014 at 06:53 Reply

    Genialna! Muszę wypróbować Twój przepis 🙂

  20. Lena 21 lipca 2014 at 08:23 Reply

    Zupy z bobem jeszcze nie jadłam. Musi być idealna na letni obiad 🙂

  21. zjedz_mnie 21 lipca 2014 at 09:59 Reply

    Nawet w tej chwili załapałabym się na miseczke, bardzo apetyczna 🙂

  22. Marian76 21 lipca 2014 at 11:50 Reply

    Zioła traktuje się jako środki lekarskie już od kilkudziesięciu lat, bowiem są nadzwyczaj sklep zioła sprawne oraz wyśmienite dla organizmu. Ich forma stosowania zdoła być przeróżna, jako kompres, jako napar, herbata.

  23. simply lifetime 21 lipca 2014 at 12:47 Reply

    wygląda na baaardzo sytą 🙂

  24. The blond one 21 lipca 2014 at 12:56 Reply

    kolejny przepis do przetestowania, tani i pożywny. Ostatnio próbowałam zapiekankę z kurczaka i była smaczna 😉

  25. maly3city 22 lipca 2014 at 23:03 Reply

    Wygląda apetycznie, muszę Asię3city namówić aby taką ugotowała 🙂

  26. Venusco 23 lipca 2014 at 14:57 Reply

    uwielbiam 🙂 nic tak nie odświeża 😛

  27. Joanna 16 sierpnia 2014 at 20:18 Reply

    Bób w zupie? My zawsze go wcinamy po ugotowaniu, ale nigdy nie myślałam, że można go do zupy… 🙂 Spróbuję ! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *