Leczo – szybki obiad

Leczo to smaczny, zdrowy i szybki obiad jednogarnkowy. Letnie warzywa, kawałek wędliny, wszystko krótko przesmażone i lekko podduszone. Jeżeli zrezygnujemy z dodatku wędliny, otrzymamy ratatouille, jarską potrawę rodem z Francji. Do tej potrawy w sezonie można wykorzystać pomidory świeże, zimą te z puszki. Potrawa znakomita również na kolację, można ją podać z kawałkiem pieczywa 🙂

IMG_2078

 

Składniki

  • 1 cukinia obrana i pokrojona w dużą kostkę
  • 1 bakłażan obrany i pokrojony w dużą kostkę
  • 1 papryka czerwona i 1 żółta pokrojone w kostkę
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 2 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 10 dkg. kiełbasy drobno pokrojonej
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Wędlinę lekko przesmażam na oleju, dodaję paprykę i cebulkę, całość smażę delikatnie mieszając. Dodaję cukinię, bakłażan, czosnek, na końcu pomidory i zioła. Całość duszę pod przykryciem ok. 20 min, doprawiam do smaku.
W tej potrawie nie trzeba ściśle trzymać się wyznaczonych składników i ich proporcji, można je zmieniać wg. własnego smaku i upodobań 🙂

IMG_2096

 

komentarzy 21

  1. Ladylaura 6 lipca 2014 at 14:03 Reply

    Smaczne ,lubię takie szybkie dania .Garnek piękny.

  2. Renia 6 lipca 2014 at 16:25 Reply

    O tej porze roku często robimy ten przysmak:)))ale tak jak napisałaś nie trzymamy się twardo przepisu,zazwyczaj to co akurat jest w domu:))Pozdrawiam serdecznie:))

  3. Konczi i Szpileczka 6 lipca 2014 at 17:09 Reply

    Uwielbiam leczo!!

  4. Jolanta Strażyc 6 lipca 2014 at 22:37 Reply

    Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam Gosiu 🙂

    • napiecyku 6 lipca 2014 at 22:38 Reply

      Również pozdrawiam 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku 7 lipca 2014 at 00:54 Reply

    Bardzo lubię leczo, Twoja wersja jest bardzo apetyczna 🙂

  6. wenus-lifestyle 7 lipca 2014 at 09:52 Reply

    Wygląda wspaniale – na pewno jest pyszne 😛

  7. Zakątek Smaku 7 lipca 2014 at 12:42 Reply

    Dawno mnie tutaj nie było. Jak zwykle całe mnóstwo smacznych i pięknych potraw:) Leczo – uwielbiam! 🙂

  8. Beata 7 lipca 2014 at 13:43 Reply

    Czesto robię cos takiego na obiad (trochę w tym własnej improwizacji i motywacji, by przemycic do obiadu trochę warzyw). Nawet nie wiedziałma, że to nazywa się leczo. Własnie mam cos takiego dzisiaj na kuchni. Teraz wiem co ja powiem dziecom co mamy na obiad. Dziękuję i pozdrawiam.
    Gosiu, trochę ostatnio nie nadążam z komentowaniem. Ale zawsze z ogromną przyjemnoscią zaglądam na Twojego bloga, bo zawsze zmotywujesz mnie, by cos tam poeksperymetnowac w kuchni. Pozdrowienia Beata

    • napiecyku 7 lipca 2014 at 14:01 Reply

      Dziękuję Beatka, również bardzo chętnie zaglądam do Ciebie 🙂

  9. JustInka 7 lipca 2014 at 14:11 Reply

    Leczo to moje ulubione wakacyjne danie obiadowe 🙂

  10. dżemdżus 7 lipca 2014 at 21:46 Reply

    A w dodatku nie trzeba stać nad nim i podgrzewać się dodatkowo ciepłem znad kuchenki. Doskonały pomysł na taką pogodę 🙂

  11. kulinarny blog samanthy 8 lipca 2014 at 09:40 Reply

    Rzeczywiscie szybki obiad, ale zawsze przepyszny 🙂

  12. Pati 8 lipca 2014 at 11:01 Reply

    Nie wyobrażam sobie lata bez leczo…

  13. Ania 8 lipca 2014 at 11:16 Reply

    uwielbiam! 🙂 przeważnie robię na jesien 🙂

  14. Magda C. 8 lipca 2014 at 13:17 Reply

    Pyszny pomysł na szybki obiad 🙂

  15. lutka40 8 lipca 2014 at 22:05 Reply

    pyszne!

  16. Renula 8 lipca 2014 at 23:12 Reply

    Kociołek dobrości! Uwielbiam leczo, a Twoje jest takie apetyczne na tych zdjęciach!

  17. Kasia 9 lipca 2014 at 11:50 Reply

    Leczo uwielbiam, codziennie mogłabym je jeść 🙂

  18. Marta 10 lipca 2014 at 12:03 Reply

    Bardzo prosty i szybki przepis 🙂 Rozkosz dla podniebienia 😀

  19. czarodziejka smaków 10 lipca 2014 at 22:07 Reply

    leczo zawsze kojarzy mi się z pełnią lata, kiedy warzyw jest pod dostatkiem. Pysznie wygląda!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *