Surówka z młodej kapusty i sos winegret

Latem bardzo często sięgam po prostą surówkę z młodej kapusty, jest niezastąpiona do ryby, mięs pieczonych i grillowanych. Tajemnicą dobrej surówki jest sposób krojenia kapusty. Są specjalne nakładki do robotów kuchennych, ale ja od lat używam ręcznej szatkownicy uzbrojonej w kilka noży, która świetnie spełnia swoje zadanie ( zdjęcie na dole wpisu). Surówkę podaję z uniwersalnym letnim sosem winegret.

IMG_1332

Składniki na surówkę ( z podanych ilości wychodzi porcja dla 4-5 osób)
  • połowa poszatkowanej małej kapusty
  • 2 małe marchewki starte na tarce
  • 1 mała kalarepka starta na tarce
  • 1 małe jabłko starte na tarce
  • 1 mała cebulka drobno posiekana
  • sól na koniec łyżeczki
Sos winegret
  • 1 duża szczypta soli
  • szczypta białego pieprzu
  • 2 łyżki octu winnego ( kiedy nie mam octu, daję sok z cytryny)
  • 5 łyżek dobrego oleju lub oliwy
  • zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka świeżych drobno posiekanych ziół( estragon, szczypiorek, natka pietruszki
Sól i pieprz mieszam z octem winnym. Składniki dokładnie ubijam, aż do rozpuszczenia soli. Stopniowo dodaję olej cały czas ubijając. Dodaję resztę składników i dokładnie mieszam. Sos gotowy.
Kapustę delikatnie solę, ugniatam i odstawiam na 20 min. Dodaję resztę składników, sos winegret i dokładnie mieszam. Smacznego :)

IMG_1342

IMG_1351

Komentarze: 27

  1. Dieta moja pasja. 17 czerwca 2014 at 19:45 Reply

    Bardzo lubię surówki z białej kapusty. A co do szatkowania masz rację, jak zrobi się z niej breję nie nadaje się do niczego. Pozdrawiam i zapraszam na fasolowy kopiec kreta. :)

    • napiecyku 17 czerwca 2014 at 20:46 Reply

      Wpadnę jeszcze dzisiaj. Pozdrawiam :)

  2. Beata 17 czerwca 2014 at 23:14 Reply

    Gosiu, ja bardzo kocham taką sałatkę z kapusty, a Ty Twoimi (jak zawsze cudownymi) zdjęciami narobiłas mi jeszcze bardziej apetytu. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 17 czerwca 2014 at 23:44 Reply

      Dziękuje Beatka :)

  3. Natalia - Poezja Smaku 18 czerwca 2014 at 00:52 Reply

    Bardzo lubię surówki z kapusty, to chyba jedne z moich ulubionych :)

  4. Renata 18 czerwca 2014 at 06:21 Reply

    Uwielbiam młodą kapustę- jej smak jest zupełnie inny:) do mojej surówki nie dodaję kalarepki, ale ta wersja też mi sie podoba:)

  5. AGATA 18 czerwca 2014 at 10:01 Reply

    Uwielbiam takie surówki.Zdrowe są.Buziaki i miłego dnia życzę.

  6. Ladylaura 18 czerwca 2014 at 12:33 Reply

    Wspaniała .

  7. Konczi i Szpileczka 18 czerwca 2014 at 13:56 Reply

    Wygląda rewelacyjnie, jeszcze w tym sezonie nie jadłam!

  8. mojamalakuchnia.wordpress.com 18 czerwca 2014 at 14:53 Reply

    bardzo lubię, szczególnie pamiętam ją z mojego rodzinnego domu ; )

  9. simply lifetime 18 czerwca 2014 at 16:19 Reply

    generalnie nie jadam surówek, ale z kapusty akurat przepadam! :) wygląda bardzo świeżo i apetycznie :)

  10. Trzy Apetyczne 18 czerwca 2014 at 16:22 Reply

    Młoda kapustka króluje w naszej kuchni ostatnio na równi z truskawkami. Samo zdrowie!
    Pozdrawiamy :)

    • napiecyku 18 czerwca 2014 at 17:33 Reply

      Dziękuję dziewczyny, pozdrawiam :)

  11. Magda C. 18 czerwca 2014 at 17:41 Reply

    Uwielbiam ją!

  12. Ola in the kitchen 18 czerwca 2014 at 21:20 Reply

    Uwielbiam takie surówki! Trzeba korzystać póki jest młoda 😀

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 18 czerwca 2014 at 21:45 Reply

    Bardzo lubię takie surówki :)

  14. Królowa Karo 18 czerwca 2014 at 23:50 Reply

    Ja tylko raz jadłam w tym roku młodą kapustę i to gotowaną. Muszę spróbować tej Twojej surówki.

  15. Kasia 19 czerwca 2014 at 14:16 Reply

    Ciekawa surówka, bardzo lubię młodą kapustkę i jem ją często :)

  16. moja pasja smaku 19 czerwca 2014 at 15:24 Reply

    Uwielbiam ją :) !

  17. dżemdżus 19 czerwca 2014 at 18:00 Reply

    Ja też mam taką szatkownicę, rzeczywiście świetnie tnie kapustę. Surówka doskonale się prezentuje i idealnie uzupełni letni obiad :) Pychotka

  18. lutka40 19 czerwca 2014 at 20:17 Reply

    Uwielbiam taką .Pysznie wygląda

  19. Gaja 19 czerwca 2014 at 22:00 Reply

    Takiej surówki jeszcze nie znałam! Ściągnęłam na swój FB. Na pewno często będzie u mnie gościć na stole. Zawsze kiedy widzę przepis, potrafię wyczuć czy potrawa będzie mi smakowała :-)

    • napiecyku 19 czerwca 2014 at 22:10 Reply

      Dziękuję Gaja :)

  20. Renia 19 czerwca 2014 at 22:57 Reply

    Bardzo apetyczna suróweczka, chętnie wypróbujemy :)!

  21. Pati 20 czerwca 2014 at 09:20 Reply

    Taką surówkę robię bardzo często, dodając różne świeże warzywa…

  22. kulinarny blog samanthy 20 czerwca 2014 at 23:09 Reply

    Przepyszna surówka i najlepsza z młode j kapusty. :)

  23. Sylwia M 26 czerwca 2014 at 21:20 Reply

    Pozwoliłam sobie zapisać do ulubionych :) Pychotka !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *