Pyszne ciasteczka krucho-drożdżowe

Print Friendly
Przepis na te ciasteczka znalazłam w starej gazetce kulinarnej i od razu pomyślałam, że warto go wypróbować. Nie pomyliłam się…. ciasteczka wyszły delikatne, kruche i wyjątkowo smaczne. Samo ciasto robi się dość nietypowo i bardzo szybko. Do ciasteczek dodałam konfiturę z czarnej porzeczki, zamiast tego można dodać świeżą porzeczkę lub borówkę. Brzegi ciasteczek należy bardzo dokładnie sklejać, ponieważ podczas pieczenia lekko rosną i mogą się rozkleić, ale nie ma to wpływu na ich smak. Z tego ciasta można również zrobić rogaliki z marmoladą lub powidłami. Bardzo polecam 🙂

IMG_1634

Składniki
  • 4 szklanki przesianej mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 4 dkg świeżych drożdży
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • pół małego słoiczka konfitury
Przesianą mąkę siekam z zimnym masłem. Dodaję jajko, pokruszone drożdże, mleko, cukier waniliowy i sól. Składniki mieszam nożem, szybko wyrabiam ciasto. Ciasto owijam folią spożywczą i daję do lodówki na 30 min.
Ciasto rozciągam wałkiem na placek o grubości 4-5 mm. Wycinam szklanką krążki, na środek połowy placuszków daję łyżeczkę konfitury, przykrywam drugim krążkiem. Brzegi ciastek należy bardzo dokładnie zlepić, można widelcem wycisnąć karbowany wzór ( ja na każdym ciasteczku zrobiłam to dwukrotnie ) Ciasteczka układam na dużej blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, można je posmarować rozkłóconym jajkiem. Piekę ok 20 min w temp 180 stopni. Ciasteczka powinny lekko się zrumienić. Gotowe studzę na kratce. Udanych wypieków 🙂

IMG_1664

komentarzy 18

  1. simply lifetime 27 czerwca 2014 at 11:36 Reply

    idealne na leniwe śniadanie do kawy 🙂

  2. Jola 27 czerwca 2014 at 11:49 Reply

    Podobaja mi sie bardzo -super wygladaja!
    Pozdrawiam!

  3. Ladylaura 27 czerwca 2014 at 12:52 Reply

    Fajny kształt i nadziać można owocami z konfiturą oczywiście.

  4. Magda C. 27 czerwca 2014 at 13:21 Reply

    Urocze Ci wyszły 🙂

  5. amandaricci-butikzprzepisami 27 czerwca 2014 at 17:45 Reply

    wyglądają pysznie! 🙂

  6. Salvador Dali 27 czerwca 2014 at 19:21 Reply

    one muszą być świetnie! 🙂 jak te smaki z dzieciństwa <3

    • napiecyku 27 czerwca 2014 at 19:27 Reply

      Tak Karolina, jedne z lepszych smaków dzieciństwa 🙂

  7. Karolina 27 czerwca 2014 at 23:14 Reply

    Wyglądają smakowicie 🙂

  8. marcela 28 czerwca 2014 at 12:19 Reply

    mmmm…. jakie perfekcyjne!

  9. czarodziejka smaków 28 czerwca 2014 at 14:22 Reply

    bardzo fajne te ciasteczka, podoba mi się ich struktura po przekrojeniu 🙂

  10. Agata 28 czerwca 2014 at 14:26 Reply

    __(░(¯`:´¯)░)DZIEŃ DOBRY
    _(░(¯ `•.|/.•´¯)░)
    (░(¯ `•.(█).•´¯)░░(¯`:´¯)░)
    _(░(_.•´/|`•._)(¯ `•.|/.•´¯)░)
    ____(░(_.:._).░(¯ `•.(█).•´¯)░)
    __(░(¯`:´¯)░░(_.•´/|`•._)░)
    (░(¯ `•.|/.•´¯)░░(_.:._)░)
    (░(¯ `•.(█).•´¯)░..
    (░(_.•´/|`•._)░
    ___(░(_.:._)„ _
    ♥ ¯~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥ ~ ♥~
    ♥_(.•´♥…ŻYCZĘ
    `*.*´¨)♥.WSPANIAŁEGO
    ¸.•)´♥. POGODNEGO
    .•´♥.. DNIA
    ¸.•)´♥.. POZDRAWIAM:)*

  11. Dieta moja pasja. 28 czerwca 2014 at 20:09 Reply

    U mnie dziś bez pieczenia, zrobiłam wariacje na 3 bit. I mimo że byłam pełna obaw efekt był zadowalający. Goście zjedli, wytarli pyszczki i pojechali. 🙂
    Ciasteczka wyglądają jak pierożki, cudne. 🙂

    • napiecyku 28 czerwca 2014 at 21:45 Reply

      Dziękuję Ela :))

  12. Gaja 28 czerwca 2014 at 20:25 Reply

    To co powiedziałaś na wstępie sprawdziłam na własnej skórze. Kiedy gotuje się już jakiś czas, to wystarczy zerknąć na składniki i już wiadomo czy potrawa będzie nam smakowała 🙂

    • napiecyku 28 czerwca 2014 at 21:45 Reply

      Pozdrawiam Gaja :))

  13. Sylwia M 28 czerwca 2014 at 20:41 Reply

    Już widać po nich, że jak się zacznie jeść to końca nie ma – to nie dla mnie mam słabą wolę słodyczową 🙂

    • napiecyku 28 czerwca 2014 at 21:44 Reply

      Ja również mam słabą wolę, jeżeli mowa o słodyczach :))

  14. Jolanta Strażyc 1 lipca 2014 at 12:03 Reply

    Świetny przepis! Muszę go koniecznie wypróbować 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *