Konfitura z płatków róży

Kto nie próbował konfitury z płatków róży, nie wie co dobre. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ale można również zrobić samemu. Gdybym się nie wybrała na niedzielną wycieczkę rowerem, tej konfitury pewnie by nie było. Jadąc skrótami, powrotną drogą znalazłam miejsce, gdzie rosną wspaniałe krzewy dzikiej róży. Wniosek ?… warto jeździć na rowerze, można wytropić ciekawe miejsca.
Płatki róż to prawdziwa esencja aromatu, idealny dodatek do herbaty. Można również bardzo łatwo zrobić płatki róż na surowo. Ucieram płatki róż z cukrem pudrem w malakserze na krem ( wagowo cukru dwa razy więcej od płatków). Można  dodać sok z cytryny, który pozwoli zachować piękny kolor. Taki przecier dajemy do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcamy i przechowujemy w chłodnym miejscu. Ucierana konfitura będzie znakomita do pączków. Dzisiaj przepis na przedwojenną marmoladę wg. Marii Disslowej, który znalazłam u Klaudyny z Ziołowego Zakątka. Szukajcie zdrowych i pachnących róż. 

IMG_0345.1

Składniki

  • 200 g płatków dzikiej róży pachnącej
  • 800 g cukru
  • 1/2 litra wody
  • 10 g kwasku cytrynowego lub sok z cytryny
Płatki zbieramy do południa przy słonecznej pogodzie. Ja nie odcinam białych podstaw płatków, niektórzy twierdzą, że nadają konfiturze gorzkiego posmaku. Wg. mnie goryczka jest słabo wyczuwalna, a usuwanie końcówek zbyt czasochłonne. Myślę, że goryczka jest różna u różnych gatunków, jeżeli nie chcesz ryzykować, usuń  białe końcówki nożyczkami.
Czyste płatki przesypuję kwaskiem cytrynowym lub skrapiam sokiem z cytryny i ciasno układam w szklanym naczyniu. Przykryte zostawiam na noc. Na następny dzień gotuję wodę z cukrem na syrop. Do wrzącego syropu daję płatki. Gotuję do czasu, kiedy płatki staną się przeźroczyste, a syrop zgęstnieje. Gorące przekładam do czystych słoiczków, szczelnie zakręcam i przechowuję w ciemnym i chłodnym miejscu. Zimą…..wspaniały, aromatyczny dodatek do gorącej herbaty. Smacznego :)

img0355.1

img0213.1

 

Komentarze: 20

  1. Kasia 4 czerwca 2014 at 12:47 Reply

    Uwielbiam ten smak!

  2. Ladylaura 4 czerwca 2014 at 14:20 Reply

    Pyszna ,z herbatką ,oj tak.

  3. marcela 4 czerwca 2014 at 16:14 Reply

    mmm… to zdecydowanie moje smaki! pycha!

  4. AGATA 4 czerwca 2014 at 16:57 Reply

    Pysznie wygląda super pozdrawiam.

  5. AGATA 4 czerwca 2014 at 17:46 Reply

    Pyszności i smaczne.Pozdrawiam.

  6. domowacukierniaewy.blox.pl 4 czerwca 2014 at 21:14 Reply

    Bardzo ją lubię, domowa musi być rewelacyjna :)

  7. Pati 4 czerwca 2014 at 21:26 Reply

    To prawdziwa uczta dla podniebienia…

  8. Dieta moja pasja. 4 czerwca 2014 at 21:31 Reply

    O rany ale Ty jesteś pracuś, tyle płatków, tyle zabawy :))

    • napiecyku 4 czerwca 2014 at 21:34 Reply

      Dziękuje Ela, ale wbrew pozorom płatki róż szybko się zbiera. pozdrawiam :)

  9. Magda C. 4 czerwca 2014 at 21:34 Reply

    Mmm… moja babcia taką robi :)

  10. Beata 4 czerwca 2014 at 22:35 Reply

    Jak pysznie musi ta herbatka zima pachniec. Pozdrawiam Gosiu, jak zawsze cudowne zdjecia. Beata

    • napiecyku 4 czerwca 2014 at 22:44 Reply

      Tak, magiczny zapach :) Pozdrawiam :))

  11. Łucja 4 czerwca 2014 at 23:13 Reply

    Zazdroszczę :) choć może i ja zrobię, ponieważ tak jak Ty będąc na rowerze z dziećmi znalazłam róże, teraz tylko muszę pilnować kiedy zakwitną 😀

  12. simply lifetime 5 czerwca 2014 at 08:43 Reply

    pączki czy rogaliki z takim nadzieniem to musi być coś pysznego :)

  13. dżemdżus 5 czerwca 2014 at 08:54 Reply

    Pachniało chyba w całym domu :) Ja dodawałam jeszcze (kiedyś) odrobinę wody różanej.
    Muszę zacząć przetwarzanie to już chyba ten czas. :)

  14. Trzy Apetyczne 5 czerwca 2014 at 12:13 Reply

    Taka konfitura przywołuje wspomnienia z cudownych wakacji w Bułgarii. Tam takie powidła mogłyśmy kupować. Dziennie wyjadałyśmy jeden słoik – tak nam smakowało! 😀
    Teraz czas spróbować własnych sił :)
    Pozdrawiamy.

    • napiecyku 5 czerwca 2014 at 14:22 Reply

      Również pozdrawiam :))

  15. czarodziejka smaków 5 czerwca 2014 at 21:16 Reply

    ja ostatnio ucierałam :) Twoja konfitura wygląda rewelacyjnie :)

  16. lutka40 5 czerwca 2014 at 22:23 Reply

    z rogalikami i mlekiem to by smakowało bosko

  17. Jolanta Strażyc 6 czerwca 2014 at 21:12 Reply

    Wygląda rewelacyjnie. Idealna do pączków czy rogalików i do rozgrzewającej herbatki w chłodny dzień :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *