Dietetyczny schab gotowany

Dzisiaj prosty przepis na schab gotowany w ziołach. Będzie smakował do pieczywa, oraz do obiadu. Wg. mnie to najprostszy sposób na zdrową, domową wędlinę. Wystarczy gotować mięso dwa razy po 15 min i po tym czasie otrzymamy gotową wędlinę. Do tego przepisu można również wykorzystać mięso z piersi indyka :)

IMG_0769

 

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 3-4 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka zmielonych ziaren pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 6 drobno pokrojonych ząbków czosnku
Do zimnej wody daję wszystkie przyprawy i mięso. Od momentu zagotowania, całość gotuję ok.15 min, odstawiam i studzę ok 6-7 godzin. Po tym czasie garnek z mięsem ponownie stawiam na ogień i po raz drugi gotuję 15 min. Mięso zostawiam w garnku do wystudzenia. Schłodzone, wyciągam z wody i daję do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień i jeszcze na następny. Smacznego :)

IMG_0771

Komentarze: 20

  1. Ladylaura 9 czerwca 2014 at 13:44 Reply

    Prosto i smacznie ,ja wole kurze piersi ,bo schab czasem suchy wychodzi.

  2. Kasia 9 czerwca 2014 at 14:15 Reply

    Cudowny! Wygląda genialnie po prostu, muszę też taki zrobić :)

  3. AGATA 9 czerwca 2014 at 15:23 Reply

    Smacznie wygląda i pysznie ja wolę wilgotniejsze rzeczy a nie suche.Buziaki. :) :) :)

  4. AGATA 9 czerwca 2014 at 15:24 Reply

    Same pyszności mniam. :) :)

  5. Zakątek Smaku 9 czerwca 2014 at 17:31 Reply

    Pyszna, domowa wędlina! :)

  6. Ela 9 czerwca 2014 at 19:49 Reply

    Schabik wygląda wspaniale ! Bardzo chętnie wypróbuję przepis !
    Pozdrawiam :)

  7. Pati 9 czerwca 2014 at 19:57 Reply

    Właściwie nie ma tygodnia, bym takiej domowej wędliny nie przygotowała!

  8. Ania 9 czerwca 2014 at 20:20 Reply

    domowa wędlina rządzi :)

  9. Dieta moja pasja. 9 czerwca 2014 at 21:33 Reply

    Takie mięcho aż krzyczy do mnie….zrób mnie, zrób mnie :)

  10. Karolina 9 czerwca 2014 at 23:23 Reply

    No z takim schabem to ja na dietę mogę przejść :)

  11. Sikunia 10 czerwca 2014 at 08:20 Reply

    Prosty przepis, zdrowa alternatywa dla tych chemicznych wędlin ze sklepu.

  12. kulinarny blog samanthy 10 czerwca 2014 at 10:32 Reply

    Zawsze przepyszna domowa wędlina !

  13. simply lifetime 10 czerwca 2014 at 19:01 Reply

    wygląda smacznie, choć ja właśnie wybrałabym ją w wersji obiadowej, ale co kto lubi! :)

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 10 czerwca 2014 at 19:46 Reply

    Zapisuję przepis, wart wypróbowania, zdecydowanie! :)

  15. Trzy Apetyczne 10 czerwca 2014 at 20:06 Reply

    Wygląda na taki delikatniutki. Aksamitny! 😀
    Zdrowo i pysznie.
    Pozdrawiamy.

  16. czarodziejka smaków 10 czerwca 2014 at 21:00 Reply

    wygląda na bardzo delikatną wędlinę, musi być pyszny :)

  17. Natalia - Poezja Smaku 11 czerwca 2014 at 00:55 Reply

    Bardzo go lubię, mam nawet kawałek w lodówce – ja gotuję po 5 minut :)

  18. Kuchnia u Krysi 11 czerwca 2014 at 08:35 Reply

    Bardzo chętnie skorzystam z podpowiedz, ponieważ najbardziej lubię domową wędlinę :)i

  19. Jolanta Strażyc 14 czerwca 2014 at 22:04 Reply

    Świetny pomysł! Nie ma nic lepszego od domowej wędliny :)

  20. Magda C. 15 czerwca 2014 at 12:37 Reply

    Pyszności! Super pomysł na zdrową wędlinę :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *