Home Na słodkoDesery Dietetyczny schab gotowany

Dietetyczny schab gotowany

autor admin
Print Friendly, PDF & Email
Dzisiaj prosty przepis na schab gotowany w ziołach. Będzie smakował do pieczywa, oraz do obiadu. Wg. mnie to najprostszy sposób na zdrową, domową wędlinę. Wystarczy gotować mięso dwa razy po 15 min i po tym czasie otrzymamy gotową wędlinę. Do tego przepisu można również wykorzystać mięso z piersi indyka 🙂

IMG_0769

 

Składniki

  • 1 kg schabu
  • 2 litry wody
  • 3-4 łyżki soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • 1 łyżka zmielonych ziaren pieprzu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 6 drobno pokrojonych ząbków czosnku
Do zimnej wody daję wszystkie przyprawy i mięso. Od momentu zagotowania, całość gotuję ok.15 min, odstawiam i studzę ok 6-7 godzin. Po tym czasie garnek z mięsem ponownie stawiam na ogień i po raz drugi gotuję 15 min. Mięso zostawiam w garnku do wystudzenia. Schłodzone, wyciągam z wody i daję do lodówki. Najlepiej smakuje na następny dzień i jeszcze na następny. Smacznego 🙂

IMG_0771

Powiązane posty

20 komentarzy

Ladylaura 9 czerwca 2014 - 13:44

Prosto i smacznie ,ja wole kurze piersi ,bo schab czasem suchy wychodzi.

Odpowiedź
Kasia 9 czerwca 2014 - 14:15

Cudowny! Wygląda genialnie po prostu, muszę też taki zrobić 🙂

Odpowiedź
AGATA 9 czerwca 2014 - 15:23

Smacznie wygląda i pysznie ja wolę wilgotniejsze rzeczy a nie suche.Buziaki. 🙂 🙂 🙂

Odpowiedź
AGATA 9 czerwca 2014 - 15:24

Same pyszności mniam. 🙂 🙂

Odpowiedź
Zakątek Smaku 9 czerwca 2014 - 17:31

Pyszna, domowa wędlina! 🙂

Odpowiedź
Ela 9 czerwca 2014 - 19:49

Schabik wygląda wspaniale ! Bardzo chętnie wypróbuję przepis !
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedź
Pati 9 czerwca 2014 - 19:57

Właściwie nie ma tygodnia, bym takiej domowej wędliny nie przygotowała!

Odpowiedź
Ania 9 czerwca 2014 - 20:20

domowa wędlina rządzi 🙂

Odpowiedź
Dieta moja pasja. 9 czerwca 2014 - 21:33

Takie mięcho aż krzyczy do mnie….zrób mnie, zrób mnie 🙂

Odpowiedź
Karolina 9 czerwca 2014 - 23:23

No z takim schabem to ja na dietę mogę przejść 🙂

Odpowiedź
Sikunia 10 czerwca 2014 - 08:20

Prosty przepis, zdrowa alternatywa dla tych chemicznych wędlin ze sklepu.

Odpowiedź
kulinarny blog samanthy 10 czerwca 2014 - 10:32

Zawsze przepyszna domowa wędlina !

Odpowiedź
simply lifetime 10 czerwca 2014 - 19:01

wygląda smacznie, choć ja właśnie wybrałabym ją w wersji obiadowej, ale co kto lubi! 🙂

Odpowiedź
domowacukierniaewy.blox.pl 10 czerwca 2014 - 19:46

Zapisuję przepis, wart wypróbowania, zdecydowanie! 🙂

Odpowiedź
Trzy Apetyczne 10 czerwca 2014 - 20:06

Wygląda na taki delikatniutki. Aksamitny! 😀
Zdrowo i pysznie.
Pozdrawiamy.

Odpowiedź
czarodziejka smaków 10 czerwca 2014 - 21:00

wygląda na bardzo delikatną wędlinę, musi być pyszny 🙂

Odpowiedź
Natalia - Poezja Smaku 11 czerwca 2014 - 00:55

Bardzo go lubię, mam nawet kawałek w lodówce – ja gotuję po 5 minut 🙂

Odpowiedź
Kuchnia u Krysi 11 czerwca 2014 - 08:35

Bardzo chętnie skorzystam z podpowiedz, ponieważ najbardziej lubię domową wędlinę :)i

Odpowiedź
Jolanta Strażyc 14 czerwca 2014 - 22:04

Świetny pomysł! Nie ma nic lepszego od domowej wędliny 🙂

Odpowiedź
Magda C. 15 czerwca 2014 - 12:37

Pyszności! Super pomysł na zdrową wędlinę 🙂

Odpowiedź

Zostaw komentarz