Biszkopt z mascarpone i galaretką

To ciasto jest jednym z moich ulubionych letnich deserów. Delikatny biszkopt, serek mascarpone i letnie owoce, świetnie do siebie pasują. Biszkopt zwykle robię dzień wcześniej, na następny dzień dodaję masę z mascarpone i galaretkę. Torcik przechowuję w lodówce. Bardzo polecam szczególnie na lato :)

IMG_0785

 

Składniki na biszkopt

  • 5 jaj (osobno żółtka i białka )
  • 3/4 szkl. cukru
  • 6 pełnych łyżek maki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Białka ubijam na najniższych obrotach na pianę, dodaję stopniowo cukier i żółtka. Ubijam na puszysty krem. Dodaję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszam tylko do połączenia. Masę przekładam na tortownicę o śr.26 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Daję do nagrzanego piekarnika, piekę 30 min.w temp.180 stopni, do suchego patyczka. Gotowy biszkopt studzę na kratce.

Składniki na krem

  • 250 g mascarpone
  • 200 g mocno schłodzonej śmietanki kremówki
  •  2 łyżki cukru pudru
  • 1 śmietan-fix
  • 2 galaretki o smaku owoców leśnych
  • 3 szkl gorącej wody
  • truskawki lub inne letnie owoce

Galaretki rozpuszczam w gorącej wodzie, odstawiam do schłodzenia.

Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem do czasu, aż zgęstnieje. Dodaję serek mascarpone, mieszam tylko do połączenia. Jeżeli śmietana jest wodnista i słabo się ubija można dodać do masy jeden śmietan-fix, który usztywni masę.

Na wystudzony biszkopt daję masę, na masę wykładam owoce, na owoce daję tężejącą galaretkę (galaretka powinna być lekko ścięta, żeby nie spłynęła z ciasta). Gotowy torcik daję do lodówki. Udanych wypieków :)

IMG_0795

 

 

Komentarze: 19

  1. Pati 11 czerwca 2014 at 10:52 Reply

    Deser idealny na upały…

  2. AGATA 11 czerwca 2014 at 12:26 Reply

    Apetycznie i smacznie wygląda uwielbiam takie z galaretkami.Miłego dnia,pozdrawiam.

  3. Gaja 11 czerwca 2014 at 13:16 Reply

    To ciasto uwielbiam o każdej porze roku!

  4. ozzie 11 czerwca 2014 at 14:07 Reply

    ciasto mojego dzieciństwa :-))

  5. simply lifetime 11 czerwca 2014 at 14:28 Reply

    pyszne, letnie ciacho :)

  6. Ladylaura 11 czerwca 2014 at 14:56 Reply

    Pierwsze ,jakie robiłam mając naście lat ,pyszne.

  7. Dieta moja pasja. 11 czerwca 2014 at 19:41 Reply

    Obłędnie wygląda :) też robię spód dzień wcześniej, wtedy wygląda na to że ciasto robi się o wiele krócej :)

  8. Olka 11 czerwca 2014 at 20:53 Reply

    Trzy warstwy pyszności :) lekki, idealny na upały….

  9. magma 11 czerwca 2014 at 23:20 Reply

    najlepsze ciasto latem:)

  10. reni 12 czerwca 2014 at 10:15 Reply

    O, to coś dla mnie…wygląda smakowicie,pozdrawiam

  11. margaritum 12 czerwca 2014 at 11:23 Reply

    Mascarpone jest cudowną alternatywą dla kremów i twarogu w ciastach :p

  12. lutka40 12 czerwca 2014 at 20:41 Reply

    oj ,oj boskie jest

  13. Natalia - Poezja Smaku 13 czerwca 2014 at 01:46 Reply

    Po prostu kocham takie ciasta! :)

  14. anna 13 czerwca 2014 at 11:37 Reply

    Ale przypomniałaś mi czasy dzieciństwa. I już wiem jakie ciasto zrobię w weekend, nie ma innej opcji, będzie pysznie :)

  15. kulinarny blog samanthy 13 czerwca 2014 at 17:55 Reply

    Wspaniałe lekkie ciasto, też takie lubię :) Pozdrawiam serdecznie.

  16. Jolanta Strażyc 14 czerwca 2014 at 22:01 Reply

    Wygląda baaaaardzo apetycznie :)

  17. Magda C. 15 czerwca 2014 at 12:36 Reply

    Cudowny ten biszkopt! I taki pełny truskawek <3

  18. Grażyna 1 sierpnia 2015 at 19:13 Reply

    Bardzo dobry przepis na biszkopt. Wychodzi za każdym razem (piekłam już trzy razy).
    Dziękuję pięknie :) Grażyna

    • napiecyku 1 sierpnia 2015 at 20:25 Reply

      Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto smakuje :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *