Żeberka z miodem wg siostry Anastazji

Ten przepis na miodowe żeberka wg. mnie zasługuje na uwagę. Żeberka z miodem, przyprawione imbirem, papryką w proszku i pieprzem cayenne, podane z cebulką i papryką smakują wybornie. Siostra Anastazja naciera żeberka przyprawami i miodem na pół godziny przed pieczeniem. Można również przyrządzić marynatę z oleju, miodu i przypraw. Żeberka mogą leżeć w takiej marynacie całą noc, na następny dzień, pieczone lub grillowane, zadowolą nie jednego smakosza.

IMG_7471

 Składniki
  • 10 porcji żeberek
  •  2-3 łyżki płynnego miodu ( u mnie leśny )
  •  2 łyżeczki suszonego imbiru ( oczywiście może być świeży )
  •  2 łyżeczki papryki w proszku
  •  ząbek czosnku drobno pokrojony
  • parę gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku
  •  sól i pieprz cayenne
  •  cebulka pokrojona w ósemki
  • mała papryka pokrojona w paski
  • olej

W  miseczce mieszam czosnek, paprykę w proszku, imbir, sól i pieprz. Żeberka nacieram przyprawami i  płynnym miodem. Odstawiam na 30 min. Obsmażam na gorącym oleju z każdej strony, do czasu, aż lekko zmienią kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego, dodaję paprykę, cebulkę i parę gałązek rozmarynu . Piekę 60 min w temp. 180-190 stopni. Podaję z surówką. Smacznego : )

IMG_7475

Komentarze: 20

  1. Ladylaura 5 maja 2014 at 19:43 Reply

    Wspaniałe żeberka.

    • napiecyku 5 maja 2014 at 21:36 Reply

      Dziekuję dziewczyny : )

  2. http://cynamon.net.pl 5 maja 2014 at 20:09 Reply

    Bardzo smakowicie wyglądają! I kolor idealny 😉 na pewno świetnie smakują.

  3. domowacukierniaewy.blox.pl 5 maja 2014 at 20:34 Reply

    Rzeczywiście, danie godne uwagi :) Fajny pomysł na żeberka!

  4. czarodziejka smaków 5 maja 2014 at 21:19 Reply

    apetyczne! moja mama testuje przepisy siostry Anastazji.

  5. Salvador Dali 5 maja 2014 at 21:29 Reply

    mmm.. żeberka to jedno z moich ulubionych dań!
    ale w takiej odsłonie nie miałam okazji jeszcze ich jeść..
    mmmm :)

  6. Ela 5 maja 2014 at 22:13 Reply

    Na sam widok żeberek zgłodniałam :)
    Pozdrawiam serdecznie :)

  7. polajna 5 maja 2014 at 23:10 Reply

    Cóż za ciekawy blog! Już wiem skąd będę czerpała inspirację kulinarne :)))

  8. lekkibrzusio 6 maja 2014 at 09:03 Reply

    jak to smakowicie wygląda :)

  9. margaritum 6 maja 2014 at 10:45 Reply

    Wyglądają przepysznie i kolorowo! Uwielbiam marynowane mięsa :)

  10. Renata 6 maja 2014 at 13:18 Reply

    uwielbiam żeberka w/g przepisu siostry Anastazji, a Twoje wyglądają przepysznie:) narobiłaś mi smaku :)

  11. Venus 6 maja 2014 at 19:26 Reply

    Genialny przepis :) mój narzeczony byłby szczęśliwy jakby zrobiła mu coś takiego :)

  12. Jolanta Strażyc 6 maja 2014 at 21:18 Reply

    Świetny przepis Małgosiu i fantastyczne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie :)

  13. Beata 6 maja 2014 at 22:53 Reply

    Zapachnialo staropolską kuchnią. Jak zawsze cudowne zdjecia. Pozdrawiam

    • napiecyku 6 maja 2014 at 23:47 Reply

      Dziękuję :)

  14. lutka40 7 maja 2014 at 14:58 Reply

    Cudowne fotki !
    Mięsiwko bardzo smakowicie wygląda

  15. Magda C. 8 maja 2014 at 13:56 Reply

    Fajny pomysł na żeberka. Miód doskonale do nich pasuje :)

  16. Pati 9 maja 2014 at 11:16 Reply

    Pysznie, że aż ślinka leci….

  17. geronimo 27 sierpnia 2014 at 14:08 Reply

    Bardzo dobry przepis, na moje ukochane żeberka. Ja posmarowałem je takim produktem z Pińczowa miodzio aroniowy. Jest to produkt wytworzony przez pszczoły, które dokarmiane są ekstraktami owocowymi. Żeberka nabrały dodatkowego, owocowego smaku. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

    • napiecyku 27 sierpnia 2014 at 14:33 Reply

      Dziękuję za miły komentarz. Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *