Zawijana lazania z sosem bolońskim i szpinakiem

Dzisiaj chcę Was poczęstować lazanią podaną nieco inaczej, bo w formie roladek zrobionych z płatków makaronu. Tak naprawdę, to co będzie w środku zależy od Waszej wyobraźni. Ja zrobiłam wersję tradycyjną, czyli coś w rodzaju pomidorowego sosu bolognese z mięsem kurczaka, dodałam szpinak i ser. Całość podałam oczywiście w formie zapiekanki. Makaron na lazanie wcześniej gotuję, aby uniknąć sklejania, jednorazowo gotuję nie więcej niż sześć płatków, a do wody dodaję łyżkę oleju. Polecam to danie na smakowity i pożywny poczęstunek dla gości, dla jednej dorosłej osoby wystarczą trzy porcje :)

IMG_0051

Składniki na 5 porcji
  •  16 płatków makaronu na lazanie
  •   4 małe piersi kurczaka pokrojone w kostkę lub wąskie paseczki
  •  500 g przecieru pomidorowego ( u mnie z kartonika )
  •  2 cebulki drobno pokrojone
  •  4 ząbki czosnku drobno pokrojone
  • 2 małe marchewki starte na tarce
  • 3/4 szklanki rozmrożonego szpinaku
  • 2 duże kulki mozzarelli lub 3/4 szklanki startego sera żółtego
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz
  • oliwa
  1. Makaron gotuję partiami, jednorazowo po 6 sztuk w osolonej wodzie z łyżką oliwy. Po ugotowaniu odcedzam, przelewam zimną wodą.
  2. Szpinak krótko podgrzewam, dodaję zgnieciony ząbek czosnku. Odstawiam.
  3. Na patelni rozgrzewam olej, dodaję cebulę i czosnek. Całość chwilę przesmażam, dodaję mięso kurczaka. Wszystko chwilę smażę. Dodaję zioła, przyprawy, przykrywam patelnię i duszę pod przykryciem ok.15 min. W razie potrzeby dolewam trochę wody.
  4. Dodaję przecier pomidorowy i starte marchewki. Całość duszę ok.10 min. W razie potrzeby doprawiam.
  5. Na każdy płatek makaronu daję dużą łyżkę sosu pomidorowego z mięsem oraz pełną łyżeczkę szpinaku. Część sosu zostawiam. Każdy płatek zwijam w roladkę. Roladki układam w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Na makaron daję resztę sosu pomidorowego i starty ser.
  6. Całość daję do nagrzanego piekarnika. Zapiekam 15 min w temp.190 stopni.

IMG_0053

IMG_0011

Komentarze: 26

  1. new balance 574 mens 31 maja 2014 at 11:01 Reply

    Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much.
    I hope to give something back and help others like you aided
    me.

  2. Ladylaura 31 maja 2014 at 12:13 Reply

    Bardzo apetyczna lazania.

  3. innam 31 maja 2014 at 12:33 Reply

    O mniam…

  4. Ava Valk 31 maja 2014 at 13:35 Reply

    Aż chce się sięgnąć po te pyszności:)

  5. Gaja 1 czerwca 2014 at 10:08 Reply

    Wygląda ciekawiej niż tradycyjna lazania, na plus daję też brak sosu beszamelowego, którego nie znoszę przygotowywać 😉

    • napiecyku 1 czerwca 2014 at 12:41 Reply

      Tak…ja również nie przepadam za beszamelowym, robię go sporadycznie :))

  6. Kasia 1 czerwca 2014 at 13:02 Reply

    Wieki całe nie jadłam lazanii, ależ ona pysznie wygląda! :)

  7. Venusco 1 czerwca 2014 at 13:54 Reply

    szkoda tylko , że to takie kaloryczne
    Ale z pewnością pyszne :p ahh i jak tu trzymać dietę :p

  8. Ania 1 czerwca 2014 at 16:28 Reply

    porywam pomysł!:) muszę wypróbować w wolnej chwili :)

  9. Anna K. 1 czerwca 2014 at 16:54 Reply

    Lazania wygląda smakowicie :) Lubię taką kuchnię :) Pozdrawiam i zapraszam do mnie :))

    • napiecyku 1 czerwca 2014 at 19:44 Reply

      Witam na blogu, na pewno skorzystam z zaproszenia :)

  10. Jolanta Strażyc 1 czerwca 2014 at 20:57 Reply

    Pięknie wygląda na zdjęciach i na pewno fantastycznie smakuje. Pozdrawiam Gosiu :)

  11. Dieta moja pasja. 1 czerwca 2014 at 21:35 Reply

    Jeśli tak smakuje jak wygląda to genialnie. :)

  12. Natalia - Poezja Smaku 2 czerwca 2014 at 02:21 Reply

    Bardzo pomysłowe to zwijanie 😉 od razu estetyczniej wygląda :)

  13. Pati 2 czerwca 2014 at 07:36 Reply

    Moje smaki…

  14. Renata 2 czerwca 2014 at 07:44 Reply

    wygląda pysznie, u mnie nie lubią lazanii i bardzo rzadko robię, a szkoda:( kiedyś bardzo chętnie wypróbuję ten przepis

  15. Pomalowana na niebiesko 2 czerwca 2014 at 08:03 Reply

    Wygląda obłędnie.
    Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i kocham szpinak.
    Potrawa ląduje na liście „do zrobienia”. :-)

  16. Królowa Karo 2 czerwca 2014 at 09:38 Reply

    To mnie zaskoczyłaś tym sposobem podania. Ale muszę przyznać, że fajne rozwiązanie na wizytę gości – ich też można zaskoczyć.

  17. aleksandra 2 czerwca 2014 at 09:52 Reply

    Przyznam się – lasagne to ja zrobić nie potrafię, ale najlepszą na świecie robi moja teściowa więc nie próbuję nawet konkurować :)

  18. Beata 2 czerwca 2014 at 11:45 Reply

    Gosiu jak to smakowicie wyglada. Chyba musze sobie te wszystkie Twoje przepisy wydrukowac i zrobic z nich podreczna ksiazke kucharska. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 2 czerwca 2014 at 14:31 Reply

      Dzięki Beatka :))

  19. Marcela 2 czerwca 2014 at 12:30 Reply

    Mmmm…. Kocham takie lazanie…. A jak się cudownie prezentuje… Bajka!

  20. kulinarny blog samanthy 2 czerwca 2014 at 14:35 Reply

    Super apetycznie wygląda i znakomity pomysł, z pewnoscią wypróbuję :)

  21. passionatka 2 czerwca 2014 at 21:30 Reply

    Wygląda pysznie!
    Bardzo ładne zdjęcia :)

  22. Trzy Apetyczne 3 czerwca 2014 at 15:37 Reply

    Ślinka nam cieknie, bardzo! 😛
    Pozdrawiamy :)

  23. Magda C. 4 czerwca 2014 at 21:34 Reply

    O rany, ale mi ochoty narobiłaś! Wygląda przepysznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *