Sernik na kruchym spodzie

To ciasto piekłam na komunię mojej młodszej bratanicy. Dziewczynka przystępuje do komunii mając 8 lat, poszła do szkoły jako sześciolatek. Mimo to świetnie się uczy, na nic nie narzeka, nie żali się…na pewno dużym wsparciem dla niej była starsza siostra, która chodzi do tej samej szkoły. Ale na temat… ten sernik zasługuje na uwagę, ma kruchy spód z kakao, na górze z posypka z tego samego ciasta. Przepis ze starego zeszytu, moja mama mawiała, że jest bardzo sycący. Można równomiernie zmniejszyć ilość składników i upiec ciasto na małej tortownicy lub blaszce. Polecam :)

IMG_8635

 

Składniki na ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 200 g. schłodzonego masła
  • 2 jajka
  • 4 płaskie łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Do miski daję mąki, cukier, kakao, proszek do pieczenia, całość mieszam. Dodaję drobno posiekane, schłodzone masło, jajka, śmietanę. Wyrabiam ciasto (  może lekko się kleić ). Ciasto dzielę na trzy równe części, każdą owijam folią i daję do zamrażarki na 2 godziny.

Składniki na masę serową

  • 1 kg. sera trzykrotnie mielonego
  • 150 g. masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 8 jaj (osobno żółtka, osobno białka)
  • 3 płaskie łyżki białego budyniu w proszku
  • 1 mała łyżeczka aromatu cytrynowego
Masło rozcieram na gładką masę. Stopniowo dodaję cukier, żółtka. Dodaję  ser, budyń w proszku i aromat. Całość dokładnie mieszam. Na koniec daję białka ubite na sztywną pianę. Przy dodawaniu piany, masę mieszam bardzo delikatnie.
Na blaszkę o wym. 27 x 39 cm. daję papier do pieczenia. Na dno blaszki ścieram na tarce o dużych oczkach dwie części mocno schłodzonego ciasta, równomiernie wykładam masę serową, na wierzch masy serowej ścieram mniejszą część ciemnego ciasta. Ciasto piekę godzinę w temp. 180 stopni. Po upieczeniu uchylam piekarnik i zostawiam sernik na 15 min. Udanych wypieków :)

IMG_8627

Komentarze: 26

  1. Magda C. 17 maja 2014 at 14:25 Reply

    Wspaniały sernik, lubię taki na kruchym spodzie :)

  2. wenus-lifestyle 17 maja 2014 at 16:07 Reply

    Bardzo ciekawy przepis :) Sernik – pierwsza klasa 😉
    Zapraszam do mnie na domowe lody – prosty przepis 😉
    wenus-lifestyle

    • napiecyku 17 maja 2014 at 17:25 Reply

      Dziękuję, wieczorem wpadnę na lody :)

  3. Gaja 17 maja 2014 at 20:33 Reply

    Ślinka mi pociekła, bo podobny sernik sprzedają w ojej ulubionej cukierni, tylko ten mój ma kawałki brzoskwiń w środku :)

    • napiecyku 17 maja 2014 at 21:30 Reply

      Tak, ten sernik w cukierniach często jest z brzoskwiniami :)

  4. gin 17 maja 2014 at 20:35 Reply

    Wygląda bosko – taki prawdziwy, porządny sernik :)

  5. Ela 17 maja 2014 at 20:38 Reply

    Sernik to moje ulubione ciasto. Twój serniczek wygląda wyśmienicie !
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 17 maja 2014 at 21:29 Reply

      Również pozdrawiam:)

  6. Ladylaura 17 maja 2014 at 22:54 Reply

    Ach te serniczki ,wszystkie pyszne.

  7. Natalia Poranne 17 maja 2014 at 22:56 Reply

    moje ulubione ciasto-sernik <3
    Porwałabym najchętniej całą blachę tych pyszności ;p

  8. Venus 17 maja 2014 at 23:01 Reply

    normalnie można jeść oczami 😛

  9. Salvador Dali 18 maja 2014 at 07:53 Reply

    mm.. sernik to ciasto, które nigdy mi się nie znudzi, na pewno!
    wyszedł ci idealny :)

  10. Renata 18 maja 2014 at 08:18 Reply

    serniki to my możemy jeść kilogramami i to każdy:)
    pozdrawiam cieplutko:)

  11. innam 18 maja 2014 at 15:29 Reply

    Jak zawsze cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje… :)

  12. innam 18 maja 2014 at 15:30 Reply

    Jak zawsze cudownie wygląda i pewnie jeszcze lepiej smakuje… :) I nie mogę dodać komentarza, bo mi mówi, że to duplikat! Mam nadzieję, że teraz się uda.

  13. Pati 18 maja 2014 at 20:13 Reply

    Mam do niego sentyment, bo był moim pierwszym… sernikiem…

  14. Kuchnia u Krysi 18 maja 2014 at 22:30 Reply

    Sernik pierwsza klasa! Klasyka zawsze się sprawdza. A przepisy naszych mam są nieocenione :)

  15. Królowa Karo 18 maja 2014 at 22:39 Reply

    Ja robię podobny, ale bez tej górnej posypki. Uwielbiam połączenie sernika i kakaowego spodu.

  16. Natalia - Poezja Smaku 19 maja 2014 at 01:38 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  17. Dieta moja pasja. 19 maja 2014 at 09:11 Reply

    Pięknie się prezentuje. A tak w ogóle to sernik na takim spodzie jest najlepszy. :)

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 19 maja 2014 at 17:04 Reply

    Jeden z moich ulubionych serników, dla mnie jednak bez rodzynek :)

  19. marcela 19 maja 2014 at 18:21 Reply

    mmm… to wygląda obłędnie!

  20. lutka40 19 maja 2014 at 22:01 Reply

    znowu kusisz ! – pysznie wygląda

  21. Jolanta Strażyc 21 maja 2014 at 14:19 Reply

    Wspaniale wygląda i na pewno tak smakuje. Stare przepisy są jednak najlepsze :)

  22. asia 12 grudnia 2014 at 15:31 Reply

    Doskonały sernik , cudownie wygląda i wręcz rozpływa się w ustach :)
    Pozdrawiam !

    • napiecyku 12 grudnia 2014 at 15:36 Reply

      Witam na blogu, cieszę się, że sernik smakował :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *