Pieczeń z indyka wg. Ewy Wachowicz

Wędliny kupuję zwykle u małych, lokalnych producentów i w małych ilościach, ponieważ częściej sięgamy po sery i warzywa. Nic nie wyprowadza mnie z równowagi tak, jak szynka, z której zaraz po kupnie wycieka woda. Nigdy nie kupuję wędliny w supermarkecie pakowanej w folię…wolę jeść mało wędlin, ale lepszej jakości. Raz w miesiącu sama robię domową wędlinę, najczęściej pieczeń lub pasztet. Dzisiaj przygotowałam pieczeń z piersi indyka wg. Ewy Wachowicz. Piekłam ją w rękawie, ponieważ taka wg. mnie jest bardziej soczysta. Ta pieczeń pokrojona w grube plastry i podana z sosem będzie znakomita również do obiadu.

Polecam również pierś indyka z marynaty miodowo-musztardowej.

IMG_8154

 Składniki
  • połowa dużej piersi z indyka
  • łyżka soli, ja użyłam różową himalajską
  • garść ziół prowansalskich ( bazylia, cząber, szałwia, tymianek, rozmaryn, majeranek, mięta pieprzowa )
  • 4 ząbki czosnku zgniecione lub drobno pokrojone
  • olej
  • sznurek do związania
  • rękaw do pieczenia
Pierś indyka delikatnie nacinam, tak aby powstał płat mięsa. Przygotowuję tzw. suchą marynatę. Na gorącą patelnię daję sól i zioła, przez chwilę prażę cały czas mieszając, aż zioła uwolnią swój aromat. Odstawiam i dodaję czosnek, całość mieszam. Ziołową mieszanką nacieram mięso, zwijam w rulon i dokładnie przewiązuję sznurkiem. Mięso daję do lodówki na dwie godziny.
Mięso obsmażam z każdej strony na gorącym oleju, na złoty kolor. Przekładam do rękawa, końce rękawa dokładnie spinam. Piekę w temp. 200 stopni 1 godz. Czas pieczenia zależy od grubości mięsa. Gotowe studzę lub kroję na plastry, podaję na gorąco. Smacznego : )
Moje uwagi : Ewa Wachowicz nie użyła do pieczenia rękawa, piekła w naczyniu żaroodpornym. Taką pieczeń trzeba polewać sosem co 15 min, aby ją zwilżać.

IMG_8094

Komentarze: 21

  1. Ania 12 maja 2014 at 18:36 Reply

    taka wędlina to jest pierwsza klasa:) też staram się je robić w domu :)

  2. Ladylaura 12 maja 2014 at 19:55 Reply

    Też wolę mniej i dobrą wędlinę ,choć tu to już całkiem trudno o taką ,muszę wrócić do domowych ,bo twoja super apetyczna.

    • napiecyku 12 maja 2014 at 22:26 Reply

      Na pewno się nie zawiedziesz :)

  3. czarodziejka smaków 12 maja 2014 at 21:28 Reply

    rewelacyjnie wygląda, aż mam ochotę po taką sięgnąć przez monitor… :)

  4. Salvador Dali 13 maja 2014 at 07:12 Reply

    wygląda na bardzo duży, bardzo dobry i soczysty kawał mięsa :)
    Z chęcią skorzystam z przepisu!

    • napiecyku 13 maja 2014 at 15:23 Reply

      Dziekuję i pozdrawiam : )

  5. Królowa Karo 13 maja 2014 at 09:11 Reply

    Właśnie coś takiego ostatnio chodziło mi po głowie. A swoją drogą uwielbiam przepisy Ewy Wachowicz, bo zwykle są proste i bardzo smaczne. I za każdym razem wychodzą.

  6. Beti 13 maja 2014 at 09:22 Reply

    Super jest taka wędlinka :) Często taką robimy :))

  7. dżemdżus 13 maja 2014 at 12:36 Reply

    Pysznie wygląda, a ja ostatnio jestem fanka wędlin wędzonych na grillu. Wychodzą idealnie, są soczyste i pyszne. Wypróbuję z przyjemnością tę wersję indora :)

  8. wenus-lifestyle 13 maja 2014 at 13:23 Reply

    Chyba muszę upiec takiego indyka. Super! 😛

  9. Renata 13 maja 2014 at 13:24 Reply

    Też bardzo często robię domowe wędliny i wiem że nie mają sobie równych:)
    Twoja pieczeń wygląda przepysznie!! nić tylko sięgnąć i zajadać:)

  10. aschaaa 13 maja 2014 at 13:37 Reply

    ale mi narobilas smaka :)

  11. Anita 13 maja 2014 at 15:36 Reply

    Jeszcze nigdy nic nie robiłam EW, ale wygląda zachęcająco:)

  12. Dieta moja pasja. 13 maja 2014 at 20:11 Reply

    Piękna sztuka mięsa. :) Osobiście nie używam rękawa, wolę to robić w gęsiarce.

  13. ozzie 14 maja 2014 at 20:22 Reply

    A moje rękawy do pieczenia poniewieraja się w szufladzie…czas je wykorzystać. Pysznie!

  14. Beata 14 maja 2014 at 22:41 Reply

    W kuchni to chyba jest bardzo ważne by postawic na jakosc. Pamiętam jak w każdym odcinku takiego kulinarnego programu Szal w kuchni (nie wiem jak to nazywa się po polsku) Gordon Ramsey zawsze powtarza: tajemnicą dobrej kuchni są dobre jakosciowo i swieże produkty. Pozdrawiam Beata

    • napiecyku 14 maja 2014 at 22:42 Reply

      Również pozdrawiam :)

  15. Magda C. 16 maja 2014 at 08:22 Reply

    Bardzo fajna pieczeń do wypróbowania :)

  16. Jolanta Strażyc 16 maja 2014 at 19:41 Reply

    Świetna propozycja :)

  17. malezarcie.pl 11 stycznia 2015 at 11:40 Reply

    WiTam,
    Super pomysł z tym zwinieciem.mam swoje indyki i pieczone piersi wychodzą mi już uszami,ale Pani sposobem zwinelam w środek suszone morele i troszkę maselka i wyszło naprawde pyszne,pozdrawiam

    • napiecyku 11 stycznia 2015 at 15:03 Reply

      Witam na blogu, duszone roladki są pyszną odmianą od smażonych. Pozdrawiam serdecznie :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *