Pesto z czosnku niedźwiedziego

Na czosnek niedźwiedzi zwróciła moją uwagę znajoma, która prowadzi bardzo zdrowy tryb życia, żyje blisko natury i w zgodzie z naturą. Oboje z mężem znają każdą roślinkę i wiedzą jak i do czego ją wykorzystać. Czy wiecie, że liście wiśni są znakomitym dodatkiem do nalewek, dodają słodyczy i łagodzą gorycz innych owoców ? A oni to wiedzą.

Czosnek niedźwiedzi to bylina rosnąca w lasach o właściwościach bakteriobójczych, korzystnie działa na serce i arterie krwionośne, zapobiega gromadzeniu się śluzu w oskrzelach. Wikipedia wspomina również o antynowotworowych cechach tej roślinki, liście czosnku do złudzenia przypominają liście konwalii i zawierają sporą dawkę wit. C. Mi czosnek niedźwiedzi bardzo zasmakował, aromat czosnku jest wyczuwalny, ale nie jest tak intensywny, jak w czosnku, który znamy. Z liści można przygotować sałatki, marynaty, przyrządzić podobnie jak szpinak, ja zrobiłam pesto. Ponieważ nie miałam żadnych orzechów, zrobiłam z pestek słonecznika i wierzcie mi z tagliatelle było pysznie. Ponieważ w Polsce czosnek niedźwiedzi jest pod częściową ochroną nie namawiam Was do pozyskiwania go z natury, można natomiast w sklepach ogrodniczych dostać rozsady i nasiona tej rośliny, jeżeli stworzycie jej dobre warunki na pewno zadomowi się w ogrodzie. Świeże liście czosnku widuję w Kauflandzie, nie wiem czemu pojawiaja się tylko w soboty. Polecam poszatkowane liście czosnku zalać oliwą, po paru godzinach otrzymacie aromatyczny dodatek do sałatek :) IMG_5719     Składniki dla 4 osób

  • 10 świeżych liści czosnku niedźwiedziego
  • 1/2 szklanki ziaren słonecznika ( mogą być orzechy, pestki dyni )
  • 1/2 szklanki oliwy ( u mnie niecała połowa )
  • 10 dkg. twardego żółtego sera parmezan lub bursztyn
  • paczka makaronu tagliatelle

Makaron gotuję w osolonej wodzie. Liście, pestki i połowę oliwy miksuję, dodaję drugą połowę oliwy i starty ser, ponownie miksuję. Całość mieszam z gorącym makaronem. Smacznego :) Moje uwagi : Z sera można zrezygnować a potrawa i tak będzie smaczna.

IMG_5706

Komentarze: 31

  1. Pati 9 kwietnia 2014 at 11:27 Reply

    Ależ ono musi być pyszne! Zwłaszcza z tagiatelle…

  2. Ladylaura 9 kwietnia 2014 at 11:48 Reply

    Pyszne danie ,ale nie chciałabym pomylić tych liści z konwaliowymi i zjeść.

    • napiecyku 9 kwietnia 2014 at 12:10 Reply

      Po zapachu na pewno nie pomylisz :)

  3. Sikunia 9 kwietnia 2014 at 13:09 Reply

    Właśnie za to lubię Twój blog – czegoś ciekawego mogę się dowiedzieć nt. kulinariów, pozdrawiam

  4. Basia, My Tasty Kitchen 9 kwietnia 2014 at 14:34 Reply

    Ślinka cieknie! Uwielbiam:)
    Pozdrawiam!

  5. Renata 9 kwietnia 2014 at 15:54 Reply

    Mam swój czosnek i wykorzystuje go cały rok ( mrożony lub suszony), lubimy szczególnie roladki devolay z masłem z czosnkiem niedźwiedzim, ale pesto jeszcze przygotowałam, zapisuję do wykorzystania:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    • napiecyku 9 kwietnia 2014 at 15:56 Reply

      Ciekawy pomysł z kotletami. Pozdrawiam :)

  6. Shrewa 9 kwietnia 2014 at 21:23 Reply

    Pierwszy raz słyszę o liściach czosnku niedźwiedziego, będę szukać w sklepie :) Dzięki za edukację 😀

  7. czarodziejka smaków 9 kwietnia 2014 at 21:53 Reply

    super propozycja, tylko szkoda, że u mnie czosnek niedźwiedzi nie występuję na świeżo….

  8. Beata 9 kwietnia 2014 at 22:22 Reply

    Ciekawe, nigdy wczesniej nie slyszalam o czosnku niedzwiedzim, ale z tego co piszesz ma tyle wspanialych wlasnosci. Pozdrawiam Beata

  9. simply lifetime 9 kwietnia 2014 at 23:20 Reply

    musiało mieć piękny aromat :)

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 10:31 Reply

      Tak, polecam :)

  10. Voyagedegustacje 10 kwietnia 2014 at 09:52 Reply

    ja też nie słyszałam. pyszności.

  11. wenus-lifestyle 10 kwietnia 2014 at 09:57 Reply

    Takiego makaronu jeszcze nie jadłam. Przepis koniecznie do wypróbowania, bo danie wygląda wspaniale 😛

  12. Klaudia 10 kwietnia 2014 at 12:51 Reply

    Takie pesto to musi być niebo w gębie! Uwielbiam pesto i zbieram właśnie wszelkie info teoretyczne potrzebne do zmajstrowania takiej wersji domowej:) Ten czosnek niedźwiedzi jest drogi, czy raczej nie wstrząśnie moim portfelem jeśli odwiedzę Kaufland? :)

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 13:41 Reply

      Dokładnie nie pamiętam ceny, ale coś koło 7 zł :)

  13. Magda C. 10 kwietnia 2014 at 13:22 Reply

    Świetna propozycja! Wygląda wspaniale :)

  14. Królowa Karo 10 kwietnia 2014 at 13:56 Reply

    Jestem ciekawa bardzo, jak ten czosnek smakuje. Ale jeszcze nigdy nigdzie się z nim nie spotkałam.

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 14:01 Reply

      Na pewno Ci zasmakuje : )

  15. Venus 10 kwietnia 2014 at 14:11 Reply

    muszę spróbować – bo uwielbiam potrawy z makaronem 😛

  16. Anna 10 kwietnia 2014 at 16:48 Reply

    Znam teren, na którym jest zatrzęsienie czosnku niedźwiedziego. Jednak nigdy nie jadam ani cebuli, ani czosnku i dlatego nie skorzystam z Twojej propozycji, choć zielone i czerwone pesto bardzo lubię.
    Cieplutko pozdrawiam.

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 16:57 Reply

      Pozdrawiam również : )

  17. dżemdżus 10 kwietnia 2014 at 16:51 Reply

    Od jakiegoś czasu robię nalewkę w skład której wchodzą m.in. liście wiśni (500 szt) i faktycznie jest super. Gdzie znalazłaś takie piękne pole czosnku niedźwiedziego.? Przepis bardzo fajny choć ja do tej pory spotkałam tylko suszony, mam nadzieję że też może być :)

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 16:57 Reply

      Jakieś 15 min. od mojego domu jest lasek z czosnkiem, ale świeży można już dostać w sklepach :)

  18. Salvador Dali 10 kwietnia 2014 at 18:10 Reply

    ten kolor makaronu! Baaajer :)

  19. Jolanta Strażyc 10 kwietnia 2014 at 18:44 Reply

    Dobrze wiedzieć. Muszę wypróbować ten czosnek. Bardzo fajny przepis :)

  20. kulinarny blog samanthy 10 kwietnia 2014 at 20:15 Reply

    Bardzo pyszna propozycja, na pewno smakuje wyśmienicie, pozdrawiam :)

  21. Monika Kwiatkowska 10 kwietnia 2014 at 20:38 Reply

    Bardzo lubię czosnek niedźwiedzi,szkoda tylko że tak trudno go tu dostać. I faktycznie do złudzenia przypomina liście Konwalii, trzeba bardzo uważać przy zbieraniu. Pozdrawiam :)

    • napiecyku 10 kwietnia 2014 at 20:52 Reply

      Pozdrawiam również :)

  22. Natalia - Poezja Smaku 11 kwietnia 2014 at 01:13 Reply

    Czosenk niedźwiedzi jest doskonały do makaronu, muszę wypróbować z pesto :)

  23. lutka40 15 kwietnia 2014 at 20:33 Reply

    na 1000% wiem ,że to pyszne

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *