Luksusowa baba śniadaniowa

Przepis na tą babkę znajduje się na początku mojego notesu z przepisami. Babka luksusowa, ponieważ w jej skład wchodzi aż siedem żółtek. Taka ilość żółtek powoduje, że ciasto wyjątkowo mocno wyrasta w piekarniku i jest bardzo puszyste. Żółtka rozcieram z cukrem na kogel-mogel i dodaję wraz z mąką i tłuszczem do zaczynu, efekt naprawdę fantastyczny. Ta baba będzie znakomitym dodatkiem na świątecznym stole. Białka, które zostaną można zamrozić i  po jakimś czasie wykorzystać do bezowych wypieków : )

IMG_5989

 

Składniki

  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 7 żółtek
  • 6 łyżek cukru
  • 100 g roztopionego i przestudzonego masła
  • ok. 500 g mąki pszennej

 

 

  1. Drożdże rozcieram z łyżką cukru i mlekiem. Zostawiam w ciepłym miejscu do czasu, aż zaczyn zacznie pracować.
  2. Żółtka ubijam z resztą cukru na puszysty krem. Kogel-mogel dodaję do zaczynu wraz z masłem i mąką, zaczynam wyrabiać ciasto. Ciasto nie powinno być bardzo zbite i gęste.
  3. Ciasto wyrabiam ok. 5 min, do czasu, aż będzie elastyczne, gładkie i będzie odchodziło od miseczki.
  4. Na miseczce rozciągam folię spożywczą i ponownie zostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40 min.
  5. Kiedy ciasto podwoi objętość przekładam go do dwóch małych keksówek, wyłożonych papierem do pieczenia. Piekę ok. 40 min. w temp. 180 stop. ( do suchego patyczka ).

Moje uwagi : To ciasto lepiej piec na niższej półce piekarnika, ponieważ szybko i  mocno wyrasta. Można do niego dodać ulubione bakalie. IMG_5989

IMG_5950

Komentarze: 28

  1. Olka 12 kwietnia 2014 at 17:54 Reply

    Pysznie wygląda……. Poproszę kawałeczek na jutrzejsze sniadanko…..:))

    • napiecyku 12 kwietnia 2014 at 19:04 Reply

      Na wirtualnej chmurze przesyłam : )

  2. moja pasja smaku 12 kwietnia 2014 at 18:44 Reply

    Intryguje mnie strasznie ta babka :) !

  3. voncologne 12 kwietnia 2014 at 21:25 Reply

    Kurcze, gdzie dzisiaj nie wejdę w kulinarne blogi, tam babka! hihi! 😉
    Robiłam z podobnego przepisu w tamtym roku. Mnie też wyrosła niesamowicie… 😉

  4. wenus-lifestyle 12 kwietnia 2014 at 22:55 Reply

    Wow, super 😛 Mega luksusowa 😛
    Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

  5. Voyagedegustacje 13 kwietnia 2014 at 11:05 Reply

    pycha!!!

  6. mojamalakuchnia.wordpress.com 13 kwietnia 2014 at 13:47 Reply

    Idealna baba, w sam raz na święta : )

  7. studentka na diecie 13 kwietnia 2014 at 15:08 Reply

    Pięknie się prezentuje :))

  8. studentka na diecie 13 kwietnia 2014 at 15:10 Reply

    Pięknie wyszła, wyrosła idealnie 😀

  9. Ela 13 kwietnia 2014 at 17:31 Reply

    Baba ale pychota !!!
    Pozdrawiam serdecznie :)

    • napiecyku 13 kwietnia 2014 at 21:34 Reply

      Pozdrawiam również : )

  10. Magda C. 13 kwietnia 2014 at 20:58 Reply

    Naprawdę wygląda luksusowo, pyszota :)

  11. Pati 13 kwietnia 2014 at 21:38 Reply

    Na słodkie, niespieszne śniadanie…idealna!

  12. Natalia - Poezja Smaku 14 kwietnia 2014 at 01:08 Reply

    Superowa, żółciutka i na pewno przepyszna :)

  13. Jolanta Strażyc 14 kwietnia 2014 at 10:13 Reply

    Pięknie wygląda i świetnie prezentować się będzie na świątecznym stole. Chociaż teraz do kawy, też bym kawałeczek spróbowała :)

  14. Beata 14 kwietnia 2014 at 17:57 Reply

    Pychotka. Gosiu, mam wielki zaszczyt nominowac Cię do Liebster Award. Szczegoły u mnie na blogu we wpisie http://www.vademecumblogera.pl/2014/04/12-blogow-ktore-na-pewno-pokochacie.html. Jak znajdziesz czas bardzo chciałam Cię poprosic o odpowiedzenie na kilka pytan (lista u mnie na blogu) – taka jest reguła tej zabawy. Chętnie opublikowałabym je w formie wywiadu u siebie na blogu (jako wskazowki dla innych blogerow). Pozdrawiam Beata

  15. Back Taste 14 kwietnia 2014 at 18:13 Reply

    Jeeej i szklanka mleka i jestem w niebie;]

  16. Sikunia 14 kwietnia 2014 at 18:16 Reply

    Świetny pomysł podrzuciłaś mi z tymi białkami’ do tej pory poprostu je wylewałam, a tu można je zamrozić na później :)

  17. czarodziejka smaków 14 kwietnia 2014 at 21:17 Reply

    podoba mi się jej nazwa i jak pięknie wyrosła :) mniam!

  18. domowacukierniaewy.blox.pl 14 kwietnia 2014 at 21:22 Reply

    Rzeczywiście prezentuje się bardzo luksusowo :) Świetna na świąteczne śniadanie :)

    • napiecyku 14 kwietnia 2014 at 21:41 Reply

      Dziękuję ; )

  19. Renata 14 kwietnia 2014 at 21:40 Reply

    Taką babeczkę na śniadanko z samym masełkiem i kakao- mniam pyszności :)

    • napiecyku 14 kwietnia 2014 at 21:45 Reply

      Tak, ja też lubię z masłem i kakao ; )

  20. Ola in the kitchen 14 kwietnia 2014 at 23:49 Reply

    Wspaniała babka! 😀

  21. Anita 15 kwietnia 2014 at 17:11 Reply

    pięknie wyrosła i upiekła się też wspaniale :)

  22. Królowa Karo 15 kwietnia 2014 at 21:00 Reply

    A jak pięknie pękła…

  23. kulinarny blog samanthy 16 kwietnia 2014 at 18:13 Reply

    Przepyszna, uwielbiam drożdżówki :)

  24. Kasia 12 maja 2014 at 12:16 Reply

    Wspaniała ta baba, napatrzeć się nie mogę!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *