Barszcz biały

W różnych rejonach kraju biały barszcz jest przyrządzany na wiele sposobów. Można przygotować go na zakwasie z mąki pszennej, czy na wywarze z kiszonej kapusty. Ja robię go w sposób jaki nauczyła mnie mama, na żeberkach z warzywami i czosnkiem. Podaję go z ziemniakami lub z jajkiem na twardo. Ta potrawa często kojarzona z żurkiem i Świętami Wielkanocnymi często gości na moim stole : )

IMG_5736

Składniki

  • 40 dkg żeberek wieprzowych ( najlepiej wędzonych )
  • 10 dkg dobrego wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
  • 1/2 kg. surowej białej kiełbasy
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 małe marchewki pokrojone w talarki
  • 1 pietruszka pokrojona w talarki
  • łyżka chrzanu
  • 5 zmiażdżonych ząbków czosnku
  • mały kubek śmietany 30%
  • kilka liści laurowych
  • kilka owoców jałowca
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz
  • pietruszka zielona, koperek
Żeberka dzielę na mniejsze kawałki i gotuję w 3 litrach wody, ok. 30 min. Boczek przesmażam z cebulką.Do wywaru dodaję warzywa, przyprawy, przesmażony boczek z cebulką i kiełbasę pokrojoną na mniejsze kawałki. Całość gotuję około 50 min, na małym ogniu, pod przykryciem. Dodaję czosnek, śmietanę, chrzan i gotuję kolejne 10 min.
Biały barszcz podaję z jajkiem, przed podaniem posypuję zieloną pietruszką i koperkiem. Smacznego :)
Moje uwagi : Jeżeli mamy żeberka wędzone, można zrezygnować z boczku.

IMG_5751

IMG_5737

Komentarze: 18

  1. Ladylaura 11 kwietnia 2014 at 13:55 Reply

    Pyszniej być nie może ,jadłabym codziennie.

  2. czarodziejka smaków 11 kwietnia 2014 at 14:10 Reply

    Ale mi pachnie…. :)

  3. Jolanta Strażyc 11 kwietnia 2014 at 17:57 Reply

    Ale pięknie wygląda! Chętnie bym spróbowała. Pozdrawiam Małgosiu :)

    • napiecyku 11 kwietnia 2014 at 19:12 Reply

      Również pozdrawiam : )

  4. voncologne 11 kwietnia 2014 at 19:24 Reply

    Barszcz biały gościł zawsze( od kiedy pamiętam) u mojej Mamy na Wielkanoc. Robiła go nieco inaczej. Później barszcz wyparł żurek, do którego potrzebny był zakwas, ale Ja do tej pory uwielbiam barszcz… I tęsknię za nim!
    I wiesz co?
    W te święta zrobię według Twojego przepisu! :)

    • napiecyku 11 kwietnia 2014 at 19:26 Reply

      Ooo…Bardzo mi miło :) Pozdrawiam :)

  5. domowacukierniaewy.blox.pl 11 kwietnia 2014 at 20:27 Reply

    Bardzo lubię barszczyk, obowiązkowo na wielkanocnym stole :)

  6. renia 11 kwietnia 2014 at 20:44 Reply

    Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))))))

  7. Venus 11 kwietnia 2014 at 20:45 Reply

    ubóstwiam zupy – ładnie wygląda i pewnie smaczna

  8. Ela 11 kwietnia 2014 at 21:50 Reply

    I pięknie go udekorowałaś !
    Pozdrawiam serdecznie :)

  9. kulinarny blog samanthy 12 kwietnia 2014 at 09:05 Reply

    Idealny na Wielkanoc i pieknie podany. Pozdrawiam

  10. wenus-lifestyle 12 kwietnia 2014 at 22:58 Reply

    Wow, świetny przepis, na pewno skorzystam. Zapraszam do mnie na wielkanocną babkę 😉 http://wenus-lifestyle.pl/2014/04/babka-wielkanocna/

  11. mojamalakuchnia.wordpress.com 13 kwietnia 2014 at 13:48 Reply

    Mam identyczny przepis i taką mam ochotę na barszcz biały, że już dzisiaj wieczorem ugotuję : ) Pozdrawiam!

  12. studentka na diecie 13 kwietnia 2014 at 15:08 Reply

    Uwielbiam taki na święta :)

  13. Królowa Karo 13 kwietnia 2014 at 18:11 Reply

    U mnie w Wielkanoc króluje żurek.

  14. Magda111 13 kwietnia 2014 at 19:35 Reply

    Pyszny i z wędzonką taki jak lubię:)

  15. Magda C. 13 kwietnia 2014 at 21:01 Reply

    Niestety nie lubię, ale wygląda smacznie :)

  16. lutka40 15 kwietnia 2014 at 20:32 Reply

    do tego kubek mleka i RAJ normalnie !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *