Syrop z mniszka lekarskiego

Serdecznie dziękuję Krysi i Beatce za nominację do Liebster Award, na Wasze pytania odpowiem jeszcze w tym tygodniu, tymczasem spieszę się z wpisem na syrop z mniszka lekarskiego.
Spieszę się, ponieważ kwiaty mniszka w niektórych rejonach kraju już zaczynają przekwitać. Mniszek lekarski w różnych rejonach Polski nazywany jest inaczej…mlecz, dmuchawiec, maik, to roślina bardzo znana  i ceniona w ziołolecznictwie. Surowcem leczniczym mniszka są liście , korzenie i kwiaty.
Kuracja mniszkiem przywróci prawidłowy skład krwi i wspomoże oczyszczanie organizmu. Kwiaty i liście mniszka są bogate w witaminę C i B oraz w potas, krzem i magnez. Syrop jest pomocny przy przeziębieniach i uporczywym kaszlu, pijemy go z herbatą, lub samodzielnie. Polecam również do naleśników i deserów :)

IMG_6684

 

Składniki
  • około 400 koszyczków kwiatowych mniszka
  • 1 l. wody
  • 1 kg cukru
  • sok z jednej cytryny lub z dwóch pomarańczy
Kwiaty zrywam do południa z terenów nie zanieczyszczonych. Kwiatostany na krótko daję do miseczki z zimną wodą i delikatnie ugniatam aby pozbyć się nieproszonych gości w postaci małych owadów. Można również rozłożyć kwiaty na gazetach, po kilku minutach owady same się deportują 😉
Czyste przekładam do większego garnka zalewam litrem zimnej wody i podgrzewam. Od zagotowania, gotuję pięć minut i odstawiam na całą noc. Na następny dzień całość przelewam przez sito i dokładnie wyciskam płyn z kwiatostanów. Najlepiej wyciskać partiami przez gazę.
Do płynu dodaję cukier i sok z cytryny lub pomarańczy, mieszam i gotuję do zgęstnienia. Gotuję bez przykrycia, ponieważ woda powinna odparować, u mnie czasowo trwało to 1 i 1/2. godziny. Gorący przelewam do czystych słoiczków, szczelnie zakręcam i odstawiam. Ja otrzymałam cztery małe słoiczki syropu. Smacznego :)

IMG_6601

           Bibliografia  Zdrowie z natury  wydanie 3/2014

Komentarze: 21

  1. aleLarmo 22 kwietnia 2014 at 19:02 Reply

    przeczytałam przepis i nabrałam ochoty, żeby pojechać za miasto, nazbierać kwiatów i zrobić syrop. Jeżeli smakuje tak obłędnie, jak przepis to oprócz tego, że ma wartości lecznice musi być pyszny.

  2. Kreacja Dnia 22 kwietnia 2014 at 20:10 Reply

    Jej ! ten przepis spadł mi z nieba …tyle mam teraz ich w ogrodzie że jutro z rana zrobię z nich syrop . Dam znać jak mi poszło ! Pozdrawiam ciepło

    • napiecyku 22 kwietnia 2014 at 20:46 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam : )

  3. Ladylaura 22 kwietnia 2014 at 21:07 Reply

    Piękny ,bursztynowy kolor ,ale zbierać by mi się nie chciało .

  4. czarodziejka smaków 22 kwietnia 2014 at 21:14 Reply

    muszę go zrobić!

  5. Ania 22 kwietnia 2014 at 21:17 Reply

    ten syrop widziałam już na blogach w tamtym roku, ale jakoś jestem za leniwa by się za niego wziąć 😛

  6. Venus 22 kwietnia 2014 at 23:09 Reply

    i znowu uczysz mnie czegoś nowego :)

  7. Beata 23 kwietnia 2014 at 00:52 Reply

    Ale fajny i naturalny przepis muszę go sobie gdzies odłożyc. Pozdrawiam Beata

  8. Natalia - Poezja Smaku 23 kwietnia 2014 at 01:32 Reply

    Planuję w weekend majowy nazbierać kwiatków. W tamtym roku wszystkie słoiki zużyłam do kawy w ciągu miesiąca 😉

    • napiecyku 23 kwietnia 2014 at 09:37 Reply

      Ciekawy pomysł z tą kawą : )

  9. czar-życia 23 kwietnia 2014 at 07:11 Reply

    Mamy jeszcze dwie buteleczki takiego syropu :-) ale mama już szykuje nastepne, pozdrawiam

  10. Alchemia Kobiecości 23 kwietnia 2014 at 08:32 Reply

    Fajny, prosty przepis:) Przeraża mnie tylko ilość cukru.

    • napiecyku 23 kwietnia 2014 at 09:38 Reply

      Mnie też ta ilość przeraża, ale żeby powstał syrop nie ma innej alternatywy : )

  11. studentka na diecie 23 kwietnia 2014 at 11:25 Reply

    Nigdy nie słyszałam o takim syropie szczerze powiem, ale bardzo mnie zainteresował 😉 Zawsze warto mieć coś takiego naturalnego na przeziębienia w domu :)

  12. Olka 23 kwietnia 2014 at 13:13 Reply

    Ha, czyli sezon na mniszka trwa…..:))
    Syropu jeszcze nie robiłam….. a brzmi i wygląda kusząco….trochę się boję, że przy moim łakomstwie zbyt długo by się u mnie nie,, ostał.,,……:))
    Pozdrawiam…..

  13. Królowa Karo 23 kwietnia 2014 at 15:38 Reply

    Nie wiedziałam, że takie cuda można ze zwykłego mlecza zrobić. Chyba pojadę dzisiaj do siebie na łąkę zobaczyć, czy nie przekwitły.

  14. domowacukierniaewy.blox.pl 23 kwietnia 2014 at 20:17 Reply

    Marzy mi się taki syrop, może się skusze i spróbuję go zrobić? :)

  15. Jolanta Strażyc 24 kwietnia 2014 at 20:12 Reply

    Bardzo ciekawy przepis – myślę, że warto go wypróbować :)

  16. Magda C. 24 kwietnia 2014 at 21:55 Reply

    Cóż za ciekawy pomysł! Jestem ciekawa smaku :)

  17. dorsz 25 kwietnia 2014 at 22:55 Reply

    Zrobiłam ten syrop zwany też miodkiem z mniszka przed dwoma laty i zapomniałam o nim. Znalazłam ubiegłego lata i zużylam dość szybko robiąc pyszny napój mieszjąc go z wodą i sokiem z cytryny w upalne dni. Pycha ! Dzis pojechałam na łąkę w mieście oddaloną od ulicy i wolną od sikających psów. Należy zaopatrzyć się w cienkie jednorazowe rękawiczki i niski stołeczek (przy schylaniu boli kręgosłup albo kolana lub nogi przy kucaniu. kwiatki zrywa się jak truskawki lub poziomki.Idzie piorunem. Moje zagotowane w garnku i odczekują na dalszą obróbkę . Polecam !!!

  18. basia 26 kwietnia 2014 at 08:51 Reply

    Dziękuję za ten przepis, jeszcze dziś zrobię. Będę tu zaglądać, bo Twój blog jest niezwykle pożyteczny. Pozdrawiam i zapraszam, Basia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *