Szparagi z szynką i chrzanem

Ta przystawka będzie znakomitym dodatkiem do potraw, które znajdą się na Waszym świątecznym stole. Polecam szczególnie tym, którzy nie mają czasu na przygotowywanie potraw, a chcą podać coś smacznego i sycącego. 

IMG_4754

Składniki

  • 4 duże plastry szynki
  • 8 zielonych szparagów
  • 4 małe jajka ugotowane na twardo i pokrojone w paski
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki chrzanu z żurawiną
  • szczypiorek

 

 

 

Szparagi płuczę pod bieżącą wodą, odłamuję zdrewniałe końcówki ok.3 cm. Gotuję 6 min. w lekko osolonej wodzie (szparagi powinny być miękkie) odcedzam i odstawiam. Majonez mieszam z chrzanem i jogurtem. Na każdy plaster szynki daję po dwa szparagi, jajko i sos z majonezu, jogurtu i chrzanu. Całość zwijam w rulonik i obwiązuję szczypiorkiem. Przed podaniem schładzam w lodówce.

Moje uwagi: szparagi można zastąpić fasolką szparagową.

IMG_4754

IMG_4670

Tagi:

Komentarze: 27

  1. domowacukierniaewy.blox.pl 24 marca 2014 at 05:48 Reply

    Doskonałe na przekąskę :)

  2. czarodziejka smaków 24 marca 2014 at 07:04 Reply

    z niecierpliwością czekam na sezon szparagowy, a te u Ciebie w połączeniu z szynką i chrzanem wyglądają wyśmienicie :)

    pozdrawiam!

  3. Pati 24 marca 2014 at 09:31 Reply

    Świetna przekąska na wielkanocny stół!

  4. simply lifetime 24 marca 2014 at 10:31 Reply

    nigdy nie jadłam szparagów, obawiam się ich smaku :) ale to, co przygotowałaś wygląda bardzo ciekawie :)

    • napiecyku 24 marca 2014 at 10:37 Reply

      Jeżeli lubisz fasolkę szparagową, szparagi zasmakują Ci na pewno:))

  5. Magda C. 24 marca 2014 at 10:47 Reply

    Ooo szparagi! Uwielbiam, ten smak i dobry sos :) Pyszności!

  6. antynomiczna 24 marca 2014 at 11:57 Reply

    patrząc na to danie, zapachniało mi wielkanocą. ; )

  7. Ladylaura 24 marca 2014 at 13:16 Reply

    Wspaniałe ,nie przepadam za szparagami ,ale z tego przepisu skorzystam.

  8. MariaTamara 24 marca 2014 at 17:27 Reply

    Wyglądają bardzo smakowicie i nietypowo, chętnie bym kiedyś spróbowała takiego dania:)

    • napiecyku 24 marca 2014 at 17:40 Reply

      Dziękuję Serdecznie:))

  9. Sikunia 24 marca 2014 at 17:27 Reply

    Przyrządzam podobną przystawkę z masą jajeczną z chrzanem zawiniętą w rulon szynki, ale widzę że tym razem dodam i szparagi, dzięki za pomysł :)

  10. dżemdżus 24 marca 2014 at 18:31 Reply

    Ależ pięknie wyglądają. Kolory iście wiosenne i rzeczywiście doskonałe na świąteczny stół :)

  11. Salvador Dali 24 marca 2014 at 18:55 Reply

    wow! Ale efektownie, dla mnie bomba :)
    Ja jestem za, i jeśli nie zdążę z nią na św na pewno robię zaraz po! :)

  12. czarodziejka smaków 24 marca 2014 at 21:10 Reply

    ja zawsze wybieram kakao :)

  13. marcela 24 marca 2014 at 23:32 Reply

    Jakie przepyszne! Aż sama się skuszę i popędze po szparagi!

  14. Zakątek Smaku 25 marca 2014 at 09:43 Reply

    Uwielbiam szparagi, zawsze z utęsknieniem na nie czekam! :) Pyszna przystawka, na zbliżające się Święta idealna! :)

  15. Niippi 25 marca 2014 at 09:46 Reply

    Nigdy nie miałam okazji jeść jeszcze szparagów, muszę w końcu spróbować :)

  16. Jolanta Strażyc 25 marca 2014 at 11:07 Reply

    Pyszności! A jak ładnie i elegancko wygląda :)

  17. Anita 25 marca 2014 at 17:17 Reply

    O jak dawno nie byłam na piecyku: a tu tak przyjemnie i smacznie:)

  18. Asenata 25 marca 2014 at 20:48 Reply

    nie przepadam za szparagami
    niestety 😉

  19. Olka 25 marca 2014 at 21:18 Reply

    SWIETNE…..(robiłam kiedyś podobnie)…. smaczna i efektowna przystawka
    Pozdrawiam…:))

    • napiecyku 25 marca 2014 at 21:20 Reply

      Również Pozdrawiam:))

  20. Królowa Karo 25 marca 2014 at 22:49 Reply

    Nie mogę tak późno wchodzić na Twojego bloga, bo zaczyna mi burczeć w brzuchu, a kto to widział jeść o tej porze…

    • napiecyku 25 marca 2014 at 23:13 Reply

      No właśnie, ja siedzę przed komputerem i wcinam orzechy:))

  21. hardaska 25 marca 2014 at 23:45 Reply

    Ale fajny przepis. I do tego można przygotowac cos dobrego na szybko. No i jak zawsze podziwiam zdjęcia. Aż mi się zachciało popodjadac. Pozdrawiam Hardaska

  22. wenus-lifestyle 31 marca 2014 at 15:48 Reply

    Fajny pomysł na szparagi, na pewno wypróbuję 😉

  23. Potravel 8 października 2015 at 10:53 Reply

    uwielbiam szparagi, jak już sezon się kończy to kupuję białe w słoiku i też świetnie się komponują:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *