Surówka z białą rzodkwią

Każdy widział to warzywo, ale nie każdy wie, że biała rzodkiew znakomicie nadaje się na kanapki i jako składnik sałatek i surówek. W smaku bardzo podobna do rzodkiewki, bogata w witaminy i mikroelementy, będzie się dobrze komponować w sałatce z ogórkiem i pomidorem, oraz w surówce. Ja przygotowałam obiadową surówkę z marchewką i jabłkiem:))

IMG_3668

Składniki

  • 1 marchewka
  • 1/2 białej rzodkwi
  • 1 kwaskowate jabłko
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • łyżeczka cukru
  •  łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Marchewkę, rzodkiew i jabłko ścieram na dużych oczkach, całość mieszam. Delikatnie doprawiam solą i pieprzem. Śmietanę mieszam z cukrem i sokiem z cytryny, dodaję do całości. Smacznego!

IMG_3678

 

Tagi: ,

Komentarze: 27

  1. Ladylaura 11 marca 2014 at 13:01 Reply

    Pyszna ,zrobię!.

  2. Anita 11 marca 2014 at 14:19 Reply

    bardzo pysznie i zdrowo:)

  3. Olka 11 marca 2014 at 14:39 Reply

    Baardzo lubię białą rzodkiew…..i na kanapce i w surówkach….jest pyszna i zdrowa.
    Pozdrawiam :)

  4. Szczesliwa kobieta 11 marca 2014 at 15:54 Reply

    Cóż za pyszności… I jakie zdrowe! Też jestem fanką różnych surówek. Zapamiętam przepis, a i zaglądać będę częściej do Ciebie, bo podoba mi się Twoja kuchnia. :)
    Pozdrawiam serdecznie oraz dziękuję za wizytę u mnie! Halszka

    • napiecyku 11 marca 2014 at 16:31 Reply

      Dziękuję i Pozdrawiam:))

  5. temidora 11 marca 2014 at 18:33 Reply

    za biala rzodkiewka nie przepadam..

  6. simply lifetime 11 marca 2014 at 19:58 Reply

    nigdy jej nie próbowałam, ale czuję, że wstrzeliłaby się w moje smaki :)

  7. mojamalakuchnia.wordpress.com 11 marca 2014 at 20:02 Reply

    O tym dowiedziałam się dzięki mojej mamie – gdyby nie ona, też nie miałabym pojęcia, że w ten sposób można wykorzystać białą rzodkiew. A surówka z niej jest pyszna, bardzo lubię. : )

  8. Basjula 11 marca 2014 at 20:37 Reply

    bardzo lubimy takie surówki:) samo zdrowie.

  9. Mnemonique 11 marca 2014 at 20:51 Reply

    ja faktycznie lubię białą rzodkiew, fajnie się ją barwi na różne kolory, i dobrze smakuje, jest nieco pikantna, pasuje do sałatek i surówek, dodaje im ostrości. Twojej wersji surówki chętnie spróbuję.
    Pozdrawiam ciepło
    Monika

    • napiecyku 11 marca 2014 at 21:38 Reply

      Dziękuję:))

  10. Ela 11 marca 2014 at 21:01 Reply

    Nie wiedziałam ze rzodkiew ma aż tyle wartości odżywczych. Samej rzodkwi pewnie bym nie zjadła ale jak się przełamie marchewką, jabłkiem….to już chce mi się jeść…
    Pozdrawiam serdecznie :)

  11. Salvador Dali 11 marca 2014 at 21:39 Reply

    uwielbiam rzodkiew, ale te małe, czerwone z wierzchu kuleczki..
    Białej nie miałam okazji jeszcze próbowac, ooo!

  12. Sikunia 11 marca 2014 at 21:47 Reply

    Biała rzodkiewka ? to dla mnie zupełna egzotyka :)

  13. renia 11 marca 2014 at 22:01 Reply

    Ja bardzo lubię wszystkie surówki:)))i z rzodkwią chętnie wypróbuję:))Pozdrawiam serdecznie:))

    • napiecyku 12 marca 2014 at 14:04 Reply

      Dziękuję i również pozdrawiam:))

  14. Ciążowe Zachcianki 11 marca 2014 at 22:29 Reply

    Znam smak białej rzodkwi, ale nigdy nie używałam jej do surówki. Muszę wypróbować:)

  15. Natalia - Poezja Smaku 12 marca 2014 at 01:11 Reply

    Wspaniała sałatka, pięknie wygląda

  16. dżemdżus 12 marca 2014 at 11:11 Reply

    Na przednówku witaminy i minerały ważna rzecz, Sałatka pięknie się prezentuje, warto zatem poznać jej smak osobiście.

  17. Zakątek Smaku 12 marca 2014 at 11:24 Reply

    Pomysł na surówkę bardzo smaczny! Chętnie wypróbuję! :)

  18. JustInka 12 marca 2014 at 11:39 Reply

    Bardzo lubię :) Pyszna. Ja często robię z białą rzodkwią, rzodkiewką i szczypiorem.

  19. Venus 12 marca 2014 at 11:59 Reply

    oryginalny przepis :)

  20. voncologne 12 marca 2014 at 14:17 Reply

    Ojej… Aż ślinka leci……….. :)

  21. Jolanta Strażyc 12 marca 2014 at 20:42 Reply

    Zapomniałam o białej rzodkwi, a przecież bardzo ją lubię :) Lubię też sałatki. Twoja sałatka wygląda przepysznie i jest bardzo zdrowa :)

  22. Magda C. 13 marca 2014 at 13:25 Reply

    Pyszna surówka! :)

  23. studentka na diecie 13 marca 2014 at 20:47 Reply

    Przepadam za białką rzodkwią, częściej na kanapkach. Najwyższy czas wypróbować ją w inny sposób 😉

  24. KuchAsia 14 marca 2014 at 22:13 Reply

    często mi brakuje pomysłu na surówki… to jest świetna inspiracja – dzięki!:)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *