Sernik z orzechami

Wczoraj upiekłam bułeczki z mąki jaglanej, niestety tylko mnie zdenerwowały. Wyszły gorzkawe w smaku i mocno się kruszyły. Nie chcę mieć na sumieniu Waszych bułeczek, mam za to coś lepszego – prosty sernik z orzechami, na spodzie z razowych herbatników. Podobny sernik zobaczyłam na wystawie cukierni w Krakowie, pomyślałam…sernik to nie problem, tylko jak  „przykleić” orzechy do ciasta…, początkowo myślałam o masie krówkowej, ale wpadłam na prostszy i zdrowszy pomysł, jaki zobaczcie sami :)

IMG_4597                     Składniki

  • 20 dkg. mocno pokruszonych herbatników z mąki pełnoziarnistej
  • 10 dkg roztopionego masła
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego z wiaderka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 szklanka posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki płynnego miodu
  1.  Pokruszone herbatniki łączę z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszam. Masą dokładnie wylepiam dno tortownicy o śr.26 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Całość daję do lodówki na 20 min.
  2. Ser dokładnie ubijam mikserem i stopniowo dodaję cukier, całe jajka i żółtka, na koniec sok z cytryny.
  3. Masę serową wylewam na schłodzony spód.
  4. Ponieważ sernik piecze się w kąpieli wodnej, warto zabezpieczyć tortownicę podwójną warstwą folii aluminiowej, by woda nie dostała się do ciasta.
  5. Tortownicę daję do większego naczynia wypełnionego gorącą wodą, tak aby woda sięgała do 1/2 lub 1/3 tortownicy.
  6. Ciasto piekłam 60 min. w temp. 170 stopni.
  7. Miód rozpuściłam z łyżeczką przegotowanej wody i pędzelkiem posmarowałam brzegi sernika.
  8. Orzechy wysypałam na miejsca pokryte miodem.
  9. Przed podaniem warto sernik dać na kilka godzin do lodówki. Smacznego:)

Moje uwagi:  Jeżeli chcesz aby sernik wyglądał perfekcyjnie, wytnij z kartonu koło o średnicy mniejszej od średnicy tortownicy. Koło daj na środek sernika. Posmaruj  miodem zewnętrzne brzegi i posyp orzechami, następnie ostrożnie usuń tekturowe koło.

IMG_4577

IMG_4544

 

 

Tagi: ,

Komentarze: 29

  1. Natalia - Poezja Smaku 26 marca 2014 at 01:32 Reply

    Aż ślinka cieknie :)))

  2. simply lifetime 26 marca 2014 at 09:11 Reply

    obłędny! wygląda perfekcyjnie i zapewne tak też smakuje :) miód chyba się sprawdził, bo orzechy trzymają się gdzie trzeba :)

  3. karmel-itka 26 marca 2014 at 10:40 Reply

    jaki śliczny, słonecznie żółty wierzch!

  4. dżemdżus 26 marca 2014 at 10:42 Reply

    Ależ piękny sernik i ten pomysł na przyklejenie orzechów – genialny. Nie żałuję wcale, że bułeczki nie wyszły, bo mamy za to coś tak pięknego.

  5. Renula 26 marca 2014 at 11:08 Reply

    O mamo! Coś cudnego;) a jak musi smakować!

  6. Mika z FoodCookLove 26 marca 2014 at 14:10 Reply

    Cudny kolor sernika, a połączenie z orzechami uważam za genialne! :)

    • napiecyku 26 marca 2014 at 14:11 Reply

      Dziękuję Dziewczyny:))

  7. Salvador Dali 26 marca 2014 at 15:01 Reply

    a prażyłaś kasze przed gotowaniem/pieczeniem? Przepłukałaś?
    Może to to? :(
    Szkoda, bo chciałabym zobaczyć takie bułeczki.. :)

    Ale sernik-o mamo.. z orzechami <3 <3

    • napiecyku 26 marca 2014 at 15:09 Reply

      Używałam mąki jaglanej, nie kaszy. Kasza ma goryczkę którą można zniwelować zanurzając ją we wrzątku, ale mąka wg. mnie nie nadaje się do niczego jest bardzo gorzka:))

  8. Jolanta Strażyc 26 marca 2014 at 15:44 Reply

    Wygląda pięknie! Połączenie sernika z orzechami dało fantastyczny efekt :)

  9. Iwona [Escapade Gourmande] 26 marca 2014 at 16:01 Reply

    Pomysł z miodem – fantastyczny! Sernik ma cudowną konsystencję! Pozdrawiam!

  10. Ladylaura 26 marca 2014 at 16:14 Reply

    Piękny sernik!!!.

  11. Pan Deserek :) 26 marca 2014 at 16:34 Reply

    Sernik wygląda przepięknie i pewnie fantastycznie smakuje 😉 Koniecznie będę musiał zrobić taką wersję orzechową 😉

  12. Marta Babeczki 26 marca 2014 at 18:28 Reply

    Ale efektowny sernik!

  13. studentka na diecie 26 marca 2014 at 19:47 Reply

    Świetny wyszedł ten serniczek 😀 Dodatek orzechów musi mu dawać fajnego smaczku :)

  14. Ela 26 marca 2014 at 22:27 Reply

    Fantastyczny i tak pięknie udekorowany orzechami !
    Pozdrawiam serdecznie :)

  15. Sikunia 27 marca 2014 at 11:33 Reply

    Zainteresowało mnie pieczenie sernika w kąpieli wodnej? zawsze swoje serniki piekę w tradycyjny sposób, jest jakaś widoczna różnica?

    • napiecyku 27 marca 2014 at 13:31 Reply

      Te z kąpieli wodnej są bardziej stabilne, nie rosną podczas pieczenia i nie upadają. Dodatkowa zaleta jest taka, że są bez proszku do pieczenia i często bez mąki. Ja bardzo lubię:))

  16. Kaś 27 marca 2014 at 13:35 Reply

    miodowy klej – lubię to :) sernik prezentuje się bosko!

  17. czarodziejka smaków 27 marca 2014 at 20:40 Reply

    uwielbiam serniki
    ten Twój wygląda jak marzenie, aż chce się jeść i jeść i jeść…

  18. Królowa Karo 27 marca 2014 at 23:27 Reply

    Nigdy mi nie przyszło do głowy połączyć sernik z orzechami, a ten Twój wygląda obłędnie. I znowu na noc sobie smaka narobiłam.

  19. domowacukierniaewy.blox.pl 28 marca 2014 at 01:43 Reply

    Jest świetny! I te orzechowe „ozdoby”… Mniam, mniam :)

  20. przystań 28 marca 2014 at 08:18 Reply

    AKURAT TAKI PRZEPIS POTRZEBUJĘ -DZIĘKUJĘ POZDRAWIAM

  21. kulinarny blog samanthy 29 marca 2014 at 20:55 Reply

    Wyborny, też taki lubię ! Pozdrawiam serdecznie :)

  22. małe rzeczy with love 31 marca 2014 at 13:02 Reply

    Piękny :)

  23. wenus-lifestyle 31 marca 2014 at 15:49 Reply

    Wygląda cudownie :)

  24. Back Taste 31 marca 2014 at 17:54 Reply

    Prezentuje się bardzo elegancko:)

  25. Magda C. 3 kwietnia 2014 at 20:01 Reply

    Pięknie wygląda!

  26. gin 2 czerwca 2014 at 23:01 Reply

    Naprawdę świetny pomysł, sernik prezentuje się zachwycająco :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *