Ciasteczka jak z Mc-Donalds

To szybkie ciasteczka z ciasta francuskiego, wystarczy arkusz ciasta i mus jabłkowy, którego przygotowanie nie jest czasochłonne. Chrupkie ciasto i waniliowe jabłka zasmakują każdemu. Najsmaczniejsze na ciepło, sprawdzą się jako szybki deser dla niezapowiedzianych gości. Przepis nieznacznie przeze mnie zmieniony pochodzi z blogu Zjem to:)
IMG_4470                                                           Składniki
  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 2 małe jabłka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku
  • 2 łyżeczki cukru brązowego (opcjonalnie)
  • łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki masła

 

 

  1. Jedno jabłko ścieram na tarce, drugie kroję w kostkę.
  2. Masło topię, dodaję jabłka, cynamon. Całość duszę 2-3 min, w razie potrzeby dolewam trochę wody.
  3. Budyń rozpuszczam w 1/4 szklanki chłodnej wody i dodaję do jabłek. (masa powinna być gęsta)
  4. Całość krótko podgrzewam i odstawiam.
  5. Ciasto daję na posypany mąką blat. Dzielę wzdłuż na dwie części. Na jednej układam w szeregu jabłkową masę tj. na zdjęciu poniżej, przykrywam drugą częścią. Dokładnie zlepiam przestrzenie między jabłkami i dzielę ciasto na równe części. Piekę w temp. 180 stopni ok.15 min. Smacznego:))

Moje uwagi: Jeżeli jabłka są słodkie, a budyń jest z cukrem nie dodaję cukru. W przeciwnym razie można dosłodzić. Aby ułatwić sobie sklejanie, można delikatnie posmarować wodą jedną stronę ciasta.

 
IMG_4470

 

Tagi: ,

Komentarze: 18

  1. Asenata 22 marca 2014 at 12:43 Reply

    Chociaż sobie popatrzę na takie cudeńka 😉

  2. Ladylaura 22 marca 2014 at 13:41 Reply

    Pyszne,pyszne,najlepsze i jakie proste!.

  3. Kasia 22 marca 2014 at 18:29 Reply

    Tez tak robie, ale bez budyniu. Sprobuje z;)

    • napiecyku 22 marca 2014 at 21:34 Reply

      Dziękuję i pozdrawiam:))

  4. magma 22 marca 2014 at 18:38 Reply

    wyglądają pysznie, zapisuję przepis:)

  5. mojamalakuchnia.wordpress.com 22 marca 2014 at 18:47 Reply

    Bardzo lubię takie ciasteczka, są pyszne : ) No i bardzo szybko się je robi : )

  6. renia 22 marca 2014 at 22:03 Reply

    Jestem pełna podziwu:)))wyglądają przepysznie:))Pozdrawiam serdecznie:)

  7. Olka 23 marca 2014 at 11:07 Reply

    Ależ pyszności…. poproszę jedno do kawki….:))

  8. Jolanta Strażyc 23 marca 2014 at 12:05 Reply

    Lubię takie ciasteczka z jabłkami. Fajny przepis – muszę go koniecznie wypróbować :)

  9. moja pasja smaku 23 marca 2014 at 13:03 Reply

    Ojej ależ one cudnie się prezentują, ten środek <3 Porywam jedno ciacho do kawy 😉 !

  10. kulinarny blog samanthy 23 marca 2014 at 14:37 Reply

    Szybki sposób na ciasteczka w smakowitym wydaniu :)

  11. Salvador Dali 23 marca 2014 at 21:06 Reply

    ciasto francuskie jest takie… szybkie, wdzięczne i smaczne!! Omnomn..
    Zachciało mi się <3

  12. Królowa Karo 23 marca 2014 at 22:53 Reply

    Muszę spróbować – dotychczas robiłam w wersji bez budyniu.

  13. domowacukierniaewy.blox.pl 24 marca 2014 at 05:48 Reply

    Lubię te ciastka, muszę też sama spróbować je zrobić :))

  14. Magda C. 24 marca 2014 at 10:48 Reply

    Jakie cudne Ci wyszły! Mniam :)

  15. Tomasz Wydra 24 marca 2014 at 15:02 Reply

    To musi być prepyszne

  16. Kaś 24 marca 2014 at 16:21 Reply

    uwielbiam takie wariacje z ciasta francuskiego!

  17. consek 17 stycznia 2015 at 17:15 Reply

    Właśnie zrobiłam i już nie mogę się doczekać, aż się upieką.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *